Aksoy: Kuru çaya acilen zam yapılmalı

Rize 20.05.2019 - 12:28, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2413+ kez okundu.
 

Aksoy: Kuru çaya acilen zam yapılmalı

RİZE Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, kuru çaya zam yapılması gerektiğini belirterek, "Kuru çaya mayıs ayında bir fiyat verilmesi bekleniyor. Bu sektör, yaş çayı kapsamak veya üreticiyi düşünmek istiyorsa kuru çaya acilen zam yapması gerekir” dedi.   RİZE Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, Doğu Karadeniz'de 4 ilde başlayan yaş çay tarımında açıklanan 2.90 TL taban fiyat, 13 kuruş destekleme primi ile olmak üzere 3.03 TL alım fiyatını değerlendirdi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıkladığı rakamın iyi olduğunu söyledi.  Üreticilerin de fiyattan memnun olduğunu belirten Aksoy “Üreticilerin de beklediği fiyat 3 lira olması yönündeydi destekleme ile beraber fiyat 3.05 lira oldu. Bu da bizi mutlu eden bir fiyattı. Bugünkü şartlarda verilebilecek en yüksek rakam diye düşünüyorum” diye konuştu. KURU ÇAYA ZAM ÖNERİSİ   Kuru çaya acilen zam yapılması gerektiğini kaydeden Aksoy, zam yapılmaması halinde de bazı fabrikaların zor durumda kalacağına işaret etti. Başkan Aksoy “765 bin ton civarında çayı ÇAYKUR alıyor geriye kalan 765 bin tonu da özel sektör alıyor. ÇAYKUR’un zararını devlet finanse edebiliyor ama özel sektör kuru çayı satamayınca zarar ediyor. En kısa sürede kuru çaya zam yapılmazsa ya bazı fabrikalar açmayacak ya da üreticini elinde kalan ÇAYKUR’un almadığı kontenjanı daha düşük bir fiyattan almak isteyecekler. Üretici de kotasını bitirince mecbur elinde kalmaması için özel sektöre satacak” dedi.   'FABRİKALAR ZARAR EDİLİYOR^'   Fabrikaların aldığı çaydan maliyetlerine zarar ettiğini de kaydeden Aksoy, “Önemli olan özel sektöre verilen çay fiyatlarının yine devletin verdiği ücretlere alınması. Bu da kuru çaya zam yapılırsa gerçekleşecek bir şey. Şu an fabrikalar aldığı çaydan maliyetlerine zarar ediyor. Kuru çaya mayıs ayında bir fiyat verilmesi bekleniyor. Bu sektör, yaş çayı kapsamak veya üreticiyi düşünmek istiyorsa kuru çaya acilen zam yapması gerekir" değerlendirmesine bulundu. 

RİZE Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, kuru çaya zam yapılması gerektiğini belirterek, "Kuru çaya mayıs ayında bir fiyat verilmesi bekleniyor. Bu sektör, yaş çayı kapsamak veya üreticiyi düşünmek istiyorsa kuru çaya acilen zam yapması gerekir” dedi.

 

RİZE Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, Doğu Karadeniz'de 4 ilde başlayan yaş çay tarımında açıklanan 2.90 TL taban fiyat, 13 kuruş destekleme primi ile olmak üzere 3.03 TL alım fiyatını değerlendirdi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıkladığı rakamın iyi olduğunu söyledi.  Üreticilerin de fiyattan memnun olduğunu belirten Aksoy “Üreticilerin de beklediği fiyat 3 lira olması yönündeydi destekleme ile beraber fiyat 3.05 lira oldu. Bu da bizi mutlu eden bir fiyattı. Bugünkü şartlarda verilebilecek en yüksek rakam diye düşünüyorum” diye konuştu.

KURU ÇAYA ZAM ÖNERİSİ

 

Kuru çaya acilen zam yapılması gerektiğini kaydeden Aksoy, zam yapılmaması halinde de bazı fabrikaların zor durumda kalacağına işaret etti. Başkan Aksoy “765 bin ton civarında çayı ÇAYKUR alıyor geriye kalan 765 bin tonu da özel sektör alıyor. ÇAYKUR’un zararını devlet finanse edebiliyor ama özel sektör kuru çayı satamayınca zarar ediyor. En kısa sürede kuru çaya zam yapılmazsa ya bazı fabrikalar açmayacak ya da üreticini elinde kalan ÇAYKUR’un almadığı kontenjanı daha düşük bir fiyattan almak isteyecekler. Üretici de kotasını bitirince mecbur elinde kalmaması için özel sektöre satacak” dedi.

 

'FABRİKALAR ZARAR EDİLİYOR^'

 

Fabrikaların aldığı çaydan maliyetlerine zarar ettiğini de kaydeden Aksoy, “Önemli olan özel sektöre verilen çay fiyatlarının yine devletin verdiği ücretlere alınması. Bu da kuru çaya zam yapılırsa gerçekleşecek bir şey. Şu an fabrikalar aldığı çaydan maliyetlerine zarar ediyor. Kuru çaya mayıs ayında bir fiyat verilmesi bekleniyor. Bu sektör, yaş çayı kapsamak veya üreticiyi düşünmek istiyorsa kuru çaya acilen zam yapması gerekir" değerlendirmesine bulundu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi