Çay Bahçelerinde Bakım ve Budama

Rize 21.02.2020 - 16:17, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2921+ kez okundu.
 

Çay Bahçelerinde Bakım ve Budama

Tarımsal faaliyetler yerine getirilirken verim ve kaliteyi arttırmak için  çok yıllık meyve bahçelerinde budama ve kış dönemi bakımı önemli bir faaliyettir.   Çay bahçelerindede kampanya öncesi bakım ve budama kalite ve verim açısından önemlidir. Çay bahçelerinde 2011/2526 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği çay bahçelerinin 1/10 budanması kararnamesi ile budanan çay bahçelerinden   taze sürgün ve kaliteli çay yaprağı temini amaçlanmıştır.            Bu amaçla üreticilerimizin çay bahçelerinde budamayı zamanında ve tekniğine uygun Kasım-Aralık veya  Şubat-Mart aylarında 20 cm geçmeyecek şekilde  yapması gerekmektedir. Kesilen çaylık alanlarda  toprak çapalama yapılırsa, 30-40 cm sürgün gelişimi beklenerek elle hasat yapılır ve  tabla oluşumu sağlanırsa verim  ve kalite artar. Her üretici çay cüzdanında kayıtlı olan kendi çay bahçelerinde (1/10) on yıl içerisinde tüm çaylıklarını yenileyecek şekilde her yıl budama yapması ve bağlı oldukları fabrika parsel sorumlularına tespit ettirmeleri gerekmektedir. Çay üreticilerinin Budama tespit işlemlerinde sorun yaşanmaması için; Budama tekniğine uygun ve 1/10 oranında yapılmalı, Her yıl aynı yeri veya 3- 4 yıl önce kesilen yerleri budama yapanların budamaları  kabul  edilmez. Çırpma şeklinde yapılan budamalar kabul edilmez, 20 cm den yüksek olan budamalar kabul edilmez. Üreticilerimizin talimatlara ve tekniğine uygun  budama yaptıklarında kampanya başlangıcına kadar tespit ettirmeleri gereklidir. Budama yapıldığı zaman Çaykur  çay fabrikalarına çay satabileceklerini bilmeleri , budanmış bahçelerde derin hasat yapmamaları, kaliteli sürgün ve tabla oluşumu için önemlidir. Üreticilerimize kaliteli, bol, bereketli ,verimli bir yıl diliyorum.19.02.2020                                                                                                                    Müfit AKMAN TZD Rize Şube Başkanı                                                                                                               0 535 440 42 95

Tarımsal faaliyetler yerine getirilirken verim ve kaliteyi arttırmak için  çok yıllık meyve bahçelerinde budama ve kış dönemi bakımı önemli bir faaliyettir.   Çay bahçelerindede kampanya öncesi bakım ve budama kalite ve verim açısından önemlidir.


Çay bahçelerinde 2011/2526 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği çay bahçelerinin 1/10 budanması kararnamesi ile budanan çay bahçelerinden   taze sürgün ve kaliteli çay yaprağı temini amaçlanmıştır.

          
Bu amaçla üreticilerimizin çay bahçelerinde budamayı zamanında ve tekniğine uygun Kasım-Aralık veya  Şubat-Mart aylarında 20 cm geçmeyecek şekilde  yapması gerekmektedir. Kesilen çaylık alanlarda  toprak çapalama yapılırsa, 30-40 cm sürgün gelişimi beklenerek elle hasat yapılır ve  tabla oluşumu sağlanırsa verim  ve kalite artar.


Her üretici çay cüzdanında kayıtlı olan kendi çay bahçelerinde (1/10) on yıl içerisinde tüm çaylıklarını yenileyecek şekilde her yıl budama yapması ve bağlı oldukları fabrika parsel sorumlularına tespit ettirmeleri gerekmektedir.


Çay üreticilerinin Budama tespit işlemlerinde sorun yaşanmaması için;


Budama tekniğine uygun ve 1/10 oranında yapılmalı,


Her yıl aynı yeri veya 3- 4 yıl önce kesilen yerleri budama yapanların budamaları  kabul  edilmez.


Çırpma şeklinde yapılan budamalar kabul edilmez,


20 cm den yüksek olan budamalar kabul edilmez.


Üreticilerimizin talimatlara ve tekniğine uygun  budama yaptıklarında kampanya başlangıcına kadar tespit ettirmeleri gereklidir. Budama yapıldığı zaman Çaykur  çay fabrikalarına çay satabileceklerini bilmeleri , budanmış bahçelerde derin hasat yapmamaları, kaliteli sürgün ve tabla oluşumu için önemlidir. Üreticilerimize kaliteli, bol, bereketli ,verimli bir yıl diliyorum.19.02.2020

 

                                                                                                                
Müfit AKMAN
TZD Rize Şube Başkanı

                                                                                                             
0 535 440 42 95

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi