ÇAY İTHALATININ ZORLAŞTIRILMASI OLUMLU, BOSNA'NIN İSTİSNA TUTULMASI ANLAMSIZDIR

Rize 05.08.2020 - 22:49, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1765+ kez okundu.
 

ÇAY İTHALATININ ZORLAŞTIRILMASI OLUMLU, BOSNA'NIN İSTİSNA TUTULMASI ANLAMSIZDIR

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ithalat rejimi kararına ek Cumhurbaşkanı kararı uyarınca fermente edilmemiş yeşil çay ve fermente siyah çay ithalatına uygulanan gümrük vergisinin düşürülmesine karşın yüksek toplu konut fonu vergisi getirilerek ithalatın zorlaştırılması olumlu bir gelişmedir.   Türk çayının korunması ve çay tarımının sürdürülebilir olması için ithalatın önüne geçilmesi doğru bir karardır.   Ne var ki, söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Bosna Hersek'ten yapılan ithalat ile Paraguay Çayı'na istisna uygulanması bazı haklı endişelere neden olmaktadır. Bosna Hersek çay üretimi yapılan bir ülke değildir. Buradan yapılacak çay ithalatına 'sıfır' gümrük vergisi uygulanması ne anlama gelmektedir; bu açıklanmalıdır. İki ülke arasında milli ürünler için karşılıklı sıfır gümrük anlaşması varsa bile Bosna Hersek bir çay ülkesi olmadığı için böyle bir istisnaya gerek yoktur. Aksi halde insanlar, "Bosna üzerinden ülkeye çay getiren 'tanıdık' birileri mi var?" diye sorar.   Diğer bir konu, Paraguay çayının istisna kapsamında tutulmasıdır. Geçmişte bunun istismar konusu olduğu, gümrük vergisi düşük olduğu için Seylan'dan, Hindistan'dan getirilen çayların 'Paraguay çayı' diye yurda sokulduğu hatırlardadır. Gümrük görevlilerinin çay ithalatı konusuna hassasiyet göstermeleri gerekmekte, Paraguay çayı diye Seylan veya başka ülkelerin çayları gümrüksüz olarak yurda sokulmamalıdır.   Mehmet Bekaroğlu CHP İstanbul Milletvekili

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ithalat rejimi kararına ek Cumhurbaşkanı kararı uyarınca fermente edilmemiş yeşil çay ve fermente siyah çay ithalatına uygulanan gümrük vergisinin düşürülmesine karşın yüksek toplu konut fonu vergisi getirilerek ithalatın zorlaştırılması olumlu bir gelişmedir.

 

Türk çayının korunması ve çay tarımının sürdürülebilir olması için ithalatın önüne geçilmesi doğru bir karardır.
 


Ne var ki, söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Bosna Hersek'ten yapılan ithalat ile Paraguay Çayı'na istisna uygulanması bazı haklı endişelere neden olmaktadır. Bosna Hersek çay üretimi yapılan bir ülke değildir. Buradan yapılacak çay ithalatına 'sıfır' gümrük vergisi uygulanması ne anlama gelmektedir; bu açıklanmalıdır. İki ülke arasında milli ürünler için karşılıklı sıfır gümrük anlaşması varsa bile Bosna Hersek bir çay ülkesi olmadığı için böyle bir istisnaya gerek yoktur. Aksi halde insanlar, "Bosna üzerinden ülkeye çay getiren 'tanıdık' birileri mi var?" diye sorar.
 


Diğer bir konu, Paraguay çayının istisna kapsamında tutulmasıdır. Geçmişte bunun istismar konusu olduğu, gümrük vergisi düşük olduğu için Seylan'dan, Hindistan'dan getirilen çayların 'Paraguay çayı' diye yurda sokulduğu hatırlardadır. Gümrük görevlilerinin çay ithalatı konusuna hassasiyet göstermeleri gerekmekte, Paraguay çayı diye Seylan veya başka ülkelerin çayları gümrüksüz olarak yurda sokulmamalıdır.

 

Mehmet Bekaroğlu
CHP İstanbul Milletvekili

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi