Çay üreticileri ve Çaykur işçileri için önlem alınmalıdır

Rize 20.03.2020 - 14:14, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1996+ kez okundu.
 

Çay üreticileri ve Çaykur işçileri için önlem alınmalıdır

Çay hasat mevsimi başlıyor: Çay üreticileri ve Çaykur işçileri için önlem alınmalıdır   Koronavirüs salgını (COVID-19) tüm dünyada hızla yayılırken, hastalığın önlenmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde durum farklı değil. Yaklaşan çay hasat mevsimi nedeniyle çay üreticileri, çay işçileri için şimdiden fabrikalarda hazırlıklar yapılmalı ve gerekli olan tüm önlemler hızla alınmalı. Çayın toplanmasından, alım yerlerine ulaşması, fabrikalarda işlenip üreticiye ulaşan süreçte birçok işlem yapılmakta. Bu süreçlerde geçmişte yeterli hijyen koşullarının oluşmadığı bilinen bir gerçek. Çaykur Genel Müdürlüğü çayın hasat yapılmasında, alım yerlerinden fabrikalara kadar getirilmesi, işlenmesi ve sağlıklı koşullarda tüketiciye ulaşmasında sorumludur. Ancak fabrika ve alım yerleri başta olmak üzere, hijyen sorunu olmak üzere bir çok eksiklik yaşanmaktadır. Çay işleme sürecinin her şey yolunda gittiği koşullarda Mayıs ayından itibaren işlenmeye başlanacağı düşünüldüğünde, tüm gelişmelere hazırlıklı olunması, bir ayı aşkın sürede tüm hazırlıkların bitirilerek sağlıklı, insani çalışma koşullarının yaratılması Çaykur Genel Müdürlüğünün yükümlülüğündedir. Bütün bu süreçte hızla şu önlemler ve hazırlıklar yapılmalıdır: * Tüm işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği komisyonları ve birimleri oluşturulmalı. İşyerlerinde koronavirüse karşı nasıl önlem alınacağına dair, şimdiden eğitim verilmeli. * İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olarak işyerlerinin hijyeni sağlanmalı ve dezenfekte çalışmaları yapılmalı. * Bütün çalışanlara yeter sayıda eldiven ve maske teminleri şimdiden yapılmalı, dezenfektan ürünlerinin işçilere ücretsiz dağıtılmalı. * İş kıyafetlerinin temizliğine önem verilmesi, iş kıyafetlerinin yenilenmesi, her türlü koruyucu malzemenin işverenlerce ücretsiz karşılanması. * Havalandırma sitemleri çalışır vaziyete getirilmeli, olmayan işletmelerde havalandırma sistemleri kurulmalı. * Çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerlerinde düzenli hekim kontrolleri yapacak tedbirler alınmalı, tüm işçiler işe girerken sağlık kontrollerinden geçirilmeli. * İşçilerin bir arada bulundukları ortamların ve ortak kullanılan tuvalet, yemekhane, kantin, duş alma yerleri gibi ortak alanların badana ve boyaları yenilenmeli, her türlü tamirat ve tadilat bitirilmeli. * İşyerlerinde sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar verilmeli. * İşyerlerinde her iki saatte bir işçilerin 15 dakika havalandırmaya çıkarılması, yemek saatlerinin uzatılması, çalışma saatlerinin düşürülmesi. * Risk gurubunda bulunan işçiler, çocukları 12 yaşından küçük olan ebeveynler gerekli sürelerde ücretli izinli sayılmalı. * Tüm çay alım yerlerine tuvalet, temizlik alanları yapılmalı. * İşçilerin çalışma alanlarına güvenli ulaşacakları servis ve araçları temin edilmeli.   Seyit Aslan DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi

Çay hasat mevsimi başlıyor: Çay üreticileri ve Çaykur işçileri için önlem alınmalıdır
 

Koronavirüs salgını (COVID-19) tüm dünyada hızla yayılırken, hastalığın önlenmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde durum farklı değil. Yaklaşan çay hasat mevsimi nedeniyle çay üreticileri, çay işçileri için şimdiden fabrikalarda hazırlıklar yapılmalı ve gerekli olan tüm önlemler hızla alınmalı.


Çayın toplanmasından, alım yerlerine ulaşması, fabrikalarda işlenip üreticiye ulaşan süreçte birçok işlem yapılmakta. Bu süreçlerde geçmişte yeterli hijyen koşullarının oluşmadığı bilinen bir gerçek. Çaykur Genel Müdürlüğü çayın hasat yapılmasında, alım yerlerinden fabrikalara kadar getirilmesi, işlenmesi ve sağlıklı koşullarda tüketiciye ulaşmasında sorumludur. Ancak fabrika ve alım yerleri başta olmak üzere, hijyen sorunu olmak üzere bir çok eksiklik yaşanmaktadır.


Çay işleme sürecinin her şey yolunda gittiği koşullarda Mayıs ayından itibaren işlenmeye başlanacağı düşünüldüğünde, tüm gelişmelere hazırlıklı olunması, bir ayı aşkın sürede tüm hazırlıkların bitirilerek sağlıklı, insani çalışma koşullarının yaratılması Çaykur Genel Müdürlüğünün yükümlülüğündedir.


Bütün bu süreçte hızla şu önlemler ve hazırlıklar yapılmalıdır:


* Tüm işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği komisyonları ve birimleri oluşturulmalı. İşyerlerinde koronavirüse karşı nasıl önlem alınacağına dair, şimdiden eğitim verilmeli.


* İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olarak işyerlerinin hijyeni sağlanmalı ve dezenfekte çalışmaları yapılmalı.


* Bütün çalışanlara yeter sayıda eldiven ve maske teminleri şimdiden yapılmalı, dezenfektan ürünlerinin işçilere ücretsiz dağıtılmalı.


* İş kıyafetlerinin temizliğine önem verilmesi, iş kıyafetlerinin yenilenmesi, her türlü koruyucu malzemenin işverenlerce ücretsiz karşılanması.


* Havalandırma sitemleri çalışır vaziyete getirilmeli, olmayan işletmelerde havalandırma sistemleri kurulmalı.


* Çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerlerinde düzenli hekim kontrolleri yapacak tedbirler alınmalı, tüm işçiler işe girerken sağlık kontrollerinden geçirilmeli.


* İşçilerin bir arada bulundukları ortamların ve ortak kullanılan tuvalet, yemekhane, kantin, duş alma yerleri gibi ortak alanların badana ve boyaları yenilenmeli, her türlü tamirat ve tadilat bitirilmeli.


* İşyerlerinde sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar verilmeli.


* İşyerlerinde her iki saatte bir işçilerin 15 dakika havalandırmaya çıkarılması, yemek saatlerinin uzatılması, çalışma saatlerinin düşürülmesi.


* Risk gurubunda bulunan işçiler, çocukları 12 yaşından küçük olan ebeveynler gerekli sürelerde ücretli izinli sayılmalı.


* Tüm çay alım yerlerine tuvalet, temizlik alanları yapılmalı.


* İşçilerin çalışma alanlarına güvenli ulaşacakları servis ve araçları temin edilmeli.

 

Seyit Aslan

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi