Diyarbakır'da kadın avukatın öldürülmesine Bolu'da tepki

Karadeniz 21.05.2019 - 12:28, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1705+ kez okundu.
 

Diyarbakır'da kadın avukatın öldürülmesine Bolu'da tepki

BOLU Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Avukat Müzeyyen Boylu'nun Diyarbakır'da boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından öldürülmesiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır'da çocuklarının gözü önünde boşanma aşamasındaki eşi tarafından 14 kurşunla vurularak öldürülen Avukat Müzeyyen Boylu ile ilgili Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından açıklama yapıldı. Bolu Adalet Sarayı önünde düzenlenen basın açıklamasına Bolu Barosu'na bağlı avukatlar katıldı. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu adına Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamada kadın cinayetlerinde sosyal, ekonomik ve eğitim farkının olmadığının altı çizildi.   Avukatlar adına Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Fatma Kubilay tarafından okunan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Meslektaşımız Müzeyyen Boylu’nun öldürülmesi kadın cinayetidir. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için her zaman fedakârca çalışan kadın avukatlar olarak; bu kez kadın cinayeti nedeniyle bir meslektaşımızı yitirmenin çok büyük üzüntüsü içindeyiz. Eğitimli kişiler arasında yaşanan bir boşanma davasının bile kadın cinayetiyle sonuçlanması; ülkemizde kadın şiddetinin geldiği durum açısından vahim ve ürkütücüdür. Bu cinayet bize kadına karşı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ayrımcılığın geldiği noktayı acı bir şekilde göstermektedir. Konu kadın olduğunda sosyal, ekonomik ve eğitim farkının olmadığını görmek son derece rahatsız edici bir durumdur. Bu cinayet bize kral çıplaktır demektedir. Son yıllarda kadınlara yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artması sistemde birçok yanlışın olduğunu bize göstermektedir.   Yetkililerin şiddetle mücadelede başarı gösteremediği bir sonuç olarak karşımızdadır. Sistemin kadını korumadığı, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkisiz olduğu bir gerçektir. Özellikle son zamanlarda boşanma davalarının ve nafaka taleplerinin kadına karşı şiddeti arttırdığı yönünde kamuoyunda yaratılan algı kadına karşı şiddetin artmasına yol açmıştır. Bu tehlikeli durumun derhal sonlandırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Kadın şiddetini artıran nedenler boşanma davalarının açılması veya nafaka talepleri değildir. Kadına karşı şiddeti artıran nedenlerin başında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmaması ve kadını özgür bir birey olarak değerlendirmeyip onu aile içerisinde sadece bir eş, bir anne, bir kardeş rolü ile sınırlı olarak gören ve göstermeye çalışan zihniyet gelmektedir. Bu nedenle yetkililerin samimi ve ciddi bir şekilde; kadına bakış açıcını değiştirmek için toplumsal zihniyet dönüşümünü sağlayacak çalışmalar yapması zorunluluğunu bir kez daha önemle ifade ediyoruz."

BOLU Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Avukat Müzeyyen Boylu'nun Diyarbakır'da boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından öldürülmesiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır'da çocuklarının gözü önünde boşanma aşamasındaki eşi tarafından 14 kurşunla vurularak öldürülen Avukat Müzeyyen Boylu ile ilgili Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından açıklama yapıldı. Bolu Adalet Sarayı önünde düzenlenen basın açıklamasına Bolu Barosu'na bağlı avukatlar katıldı. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu adına Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamada kadın cinayetlerinde sosyal, ekonomik ve eğitim farkının olmadığının altı çizildi.

 

Avukatlar adına Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Fatma Kubilay tarafından okunan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Meslektaşımız Müzeyyen Boylu’nun öldürülmesi kadın cinayetidir. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için her zaman fedakârca çalışan kadın avukatlar olarak; bu kez kadın cinayeti nedeniyle bir meslektaşımızı yitirmenin çok büyük üzüntüsü içindeyiz. Eğitimli kişiler arasında yaşanan bir boşanma davasının bile kadın cinayetiyle sonuçlanması; ülkemizde kadın şiddetinin geldiği durum açısından vahim ve ürkütücüdür. Bu cinayet bize kadına karşı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ayrımcılığın geldiği noktayı acı bir şekilde göstermektedir. Konu kadın olduğunda sosyal, ekonomik ve eğitim farkının olmadığını görmek son derece rahatsız edici bir durumdur. Bu cinayet bize kral çıplaktır demektedir. Son yıllarda kadınlara yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artması sistemde birçok yanlışın olduğunu bize göstermektedir.

 

Yetkililerin şiddetle mücadelede başarı gösteremediği bir sonuç olarak karşımızdadır. Sistemin kadını korumadığı, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkisiz olduğu bir gerçektir. Özellikle son zamanlarda boşanma davalarının ve nafaka taleplerinin kadına karşı şiddeti arttırdığı yönünde kamuoyunda yaratılan algı kadına karşı şiddetin artmasına yol açmıştır. Bu tehlikeli durumun derhal sonlandırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Kadın şiddetini artıran nedenler boşanma davalarının açılması veya nafaka talepleri değildir. Kadına karşı şiddeti artıran nedenlerin başında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmaması ve kadını özgür bir birey olarak değerlendirmeyip onu aile içerisinde sadece bir eş, bir anne, bir kardeş rolü ile sınırlı olarak gören ve göstermeye çalışan zihniyet gelmektedir. Bu nedenle yetkililerin samimi ve ciddi bir şekilde; kadına bakış açıcını değiştirmek için toplumsal zihniyet dönüşümünü sağlayacak çalışmalar yapması zorunluluğunu bir kez daha önemle ifade ediyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi