Doğu Karadeniz’de Demiryolu şart

Rize 05.10.2019 - 10:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1853+ kez okundu.
 

Doğu Karadeniz’de Demiryolu şart

Türk Ocağı Rize Şubesinin bu haftaki konuğu Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu’Çin’in bir kuşak bir yol girişimi ve Türk dünyası ’konulu konferansında Çinin dünyaya açılım projesini anlattı.        Türk Ocağının konuşmacısı KTÜ’den emekli ve halen Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu’Çin’in dünya üzerindeki ağırlığına değindiği konuşmasında kalabalık bir dinleyiciye hitap etti. Türk dünyası fikri üzerine ağırlıklı konuşma yapan Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu’Çin’in bir kuşak bir yol projesi ve Türk dünyası hakkında konuşma yapacağım. Bir kuşak bir yol projesi Çin’in dünyaya açılımında izleyeceği iki yol iki güzergâh projesidir. Dünyada teknoloji üreten ülkeler merkezdeki ülkelerdir. Bunlar Amerika, İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelenda ve İsrail’dir. Bunlar merkezde duracak hammadde üreten kenar ülkeler bunlara hammadde sağlayacak. Yani işin hamallığını kenar ülkeler yapacak. Osmanlı Devletide 1918 yılına kadar merkezdeki ülkelerden biriydi.1,5 milyarı aşan nüfusuyla Çin’de merkeze yaklaşan ülkelerdendir. Türkiye’de merkeze doğru yürüyor. Merkezdeki ülkeler pis işleri ağır işleri, çevre kirliliği yapacak işleri kendileri yapmaz kenardaki ülkelere yaptırırlar. Komünist rejimle ayrı bir sistem yaşayan Çin 1970-80 yıllarında dışa açılmayı planladı. Bir kuşak bir yol projesi bu planın aşamasıdır. Birisi karadan Avrupa’ya ulaşmak diğeri denizden dünyaya ulaşmak. Karayolu Kuşaktır, yol denizyoldur.70 li yıllarda Çin’de işçilik çok ucuz. Yabancı sermayeye hayır demediler. Yabancı sermaye burada ucuz işçilikle iş yaptırdı. Çin sermayeyi kabul ederken teknolojilerini de kopyaladı. Kendileri yapmaya başladı. Orada işçi hakkı sendika sosyal hak denen bir şey yok. Yemek yatak bedava ve yalnızca çalışmak olduğu için maliyetler ucuza geliyor.  Doğu Karadeniz’de Demiryolu şart  Doğu Karadeniz Bölgesinde Demiryolu olmaması önemli eksikliktir. Demiryolu Karadeniz’den devam ederek Türk Cumhuriyetlerine ve Çine ulaşacak önemli bir projedir ve yapılması lazımdır ’dedi.  Doğu Türkistan’da Türklere yapılan zulüm var. Namaz kılanlar kontrol ediliyor evlerde kameralar konulmuş. Ben bir kez gittim, bana namaz kılıyor musunuz diye sordular. Bu zulme karşı olarak protestolar etmeliyiz. Birde öbür taraf var ki, devlet olarak Çin ile ticari ilişkilerimiz var. Birçok noktada bağlantımız olduğu için devlet olarak ses çıkaramıyoruz ’dedi.  Türk Ocağı konferans salonundaki konferansı sonrasında Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu’na  Türk Ocağı Rize Şubesi Başkanı Turan Aslan Mercan tarafından çeşitli hediyeler verildi. Sohbeti dinlemeye yoğun bir katılımın olması dikkat çekti. 

Türk Ocağı Rize Şubesinin bu haftaki konuğu Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu’Çin’in bir kuşak bir yol girişimi ve Türk dünyası ’konulu konferansında Çinin dünyaya açılım projesini anlattı. 

     
Türk Ocağının konuşmacısı KTÜ’den emekli ve halen Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu’Çin’in dünya üzerindeki ağırlığına değindiği konuşmasında kalabalık bir dinleyiciye hitap etti. Türk dünyası fikri üzerine ağırlıklı konuşma yapan Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu’Çin’in bir kuşak bir yol projesi ve Türk dünyası hakkında konuşma yapacağım. Bir kuşak bir yol projesi Çin’in dünyaya açılımında izleyeceği iki yol iki güzergâh projesidir. Dünyada teknoloji üreten ülkeler merkezdeki ülkelerdir. Bunlar Amerika, İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelenda ve İsrail’dir. Bunlar merkezde duracak hammadde üreten kenar ülkeler bunlara hammadde sağlayacak. Yani işin hamallığını kenar ülkeler yapacak. Osmanlı Devletide 1918 yılına kadar merkezdeki ülkelerden biriydi.1,5 milyarı aşan nüfusuyla Çin’de merkeze yaklaşan ülkelerdendir. Türkiye’de merkeze doğru yürüyor. Merkezdeki ülkeler pis işleri ağır işleri, çevre kirliliği yapacak işleri kendileri yapmaz kenardaki ülkelere yaptırırlar. Komünist rejimle ayrı bir sistem yaşayan Çin 1970-80 yıllarında dışa açılmayı planladı. Bir kuşak bir yol projesi bu planın aşamasıdır. Birisi karadan Avrupa’ya ulaşmak diğeri denizden dünyaya ulaşmak. Karayolu Kuşaktır, yol denizyoldur.70 li yıllarda Çin’de işçilik çok ucuz. Yabancı sermayeye hayır demediler. Yabancı sermaye burada ucuz işçilikle iş yaptırdı. Çin sermayeyi kabul ederken teknolojilerini de kopyaladı. Kendileri yapmaya başladı. Orada işçi hakkı sendika sosyal hak denen bir şey yok. Yemek yatak bedava ve yalnızca çalışmak olduğu için maliyetler ucuza geliyor. 


Doğu Karadeniz’de Demiryolu şart 


Doğu Karadeniz Bölgesinde Demiryolu olmaması önemli eksikliktir. Demiryolu Karadeniz’den devam ederek Türk Cumhuriyetlerine ve Çine ulaşacak önemli bir projedir ve yapılması lazımdır ’dedi. 


Doğu Türkistan’da Türklere yapılan zulüm var. Namaz kılanlar kontrol ediliyor evlerde kameralar konulmuş. Ben bir kez gittim, bana namaz kılıyor musunuz diye sordular. Bu zulme karşı olarak protestolar etmeliyiz. Birde öbür taraf var ki, devlet olarak Çin ile ticari ilişkilerimiz var. Birçok noktada bağlantımız olduğu için devlet olarak ses çıkaramıyoruz ’dedi. 


Türk Ocağı konferans salonundaki konferansı sonrasında Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu’na  Türk Ocağı Rize Şubesi Başkanı Turan Aslan Mercan tarafından çeşitli hediyeler verildi. Sohbeti dinlemeye yoğun bir katılımın olması dikkat çekti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi