DÜNE SAYGI, BUGÜNE ADALET, GELECEĞE MİRAS

Rize 11.05.2020 - 22:15, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1765+ kez okundu.
 

DÜNE SAYGI, BUGÜNE ADALET, GELECEĞE MİRAS

Rize Kalesi’nden kente kuşbakışı bakıyorsunuz, inanılmaz bir imar kirliliği, plansızlık mevcut. 50 yıl evveli başlamış ve halen devam etmekte olan sağlıksız, nizamsız, aykırı bir süreç.   Peki neden ? Yarım işler, yarım düşünceler, günü kurtaran çözümler... Anadolu’da üniversitelerin karşısında, üniversite açıldıktan sonra oluşan, mahalleler, semtler kuruldu. Bursa Görükle, Konya Bosna, Afyon Erenler bölgeleri buna birer örnektir. Kenti dışarıya taşımak, genişletmek adına olumlu adımlardır. Malesef Rize’de böyle bir etki olmadı. Mevcut üniversite varolan bir mahallenin içine denizin hemen karşında kuruldu. Etrafı yüksek katlı yapılar ile çevrili hareket alanı dar bir arazi üzerinde. Sıkışıp kaldı, genişlemek için sürekli kamulaştırma ve deniz dolgusu yapılmakta. İkinci örnek ise yılda sadece 17 kez kullanılan Rize Şehir Stadyumu. Karadeniz sahil yolu ile iç kesim arasında bariyer gibi yapıldı. Üçüncü örnek ise bitmek üzere olan Avm. Üniversite gibi o da şehrin ulaşım açısından sorun yaşayacağı, şehrin içinde kalan bir bölgede yapıldı. Zamanla yer tercihinin hatalı olduğunun anlaşılacağı elzemdir. Dördüncü örnek Rize Şehir Hastanesi olmasın. En az 50 seneyi öngörerek dar alanda sıkışıp kalan şehir merkezini iç kesimlere doğru açmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Dolgu yapılarak bir imar kirliliğine daha sebebiyet verilmemelidir. Rize’ye elbette bir şehir hastanesi gereklidir, mevcut hastaneler yetersiz ve büyütülememektedir (20 sene sonrayı öngörerek planlanmadıkları için) ama kent merkezine bir komplike yapının yükü daha bindirilmemelidir. Türkiye'de birçok yarım düşünülmüş ve sonradan kötü tadilatlarla garabete dönüşmüş onlarca proje, yatırım bulunmaktadır.  Planlanan Rize Şehir Hastanesi’nin her açıdan rantbl olması için küçük boyutlu ilçe ve köylerin lehine çıkarları için değil kent geneli ve Ülke çıkarı için ele alınması gerekmektedir. Günü kurtaran projeler yerine geleceğe miras, doğa ile plan ilkesi baz alınarak kente her açıdan değer katacak projeler üretilmelidir. Dünya’nın ve Ülkemizin içinde bulunduğu zorlu süreçte, yatırımların devam etmesi, Şehir Hastanesi gibi bir yatırımın Rize’ye kazandırılacak olması bir fırsattır ve bu sadece sağlık açısından değil kente değer katabilecek, her açıdan fayda getirecek bir şekilde değerlendirilmelidir. Saygılarımla... Muhammet Kasparoğlu  Harita Y. Mühendisi

Rize Kalesi’nden kente kuşbakışı bakıyorsunuz, inanılmaz bir imar kirliliği, plansızlık mevcut. 50 yıl evveli başlamış ve halen devam etmekte olan sağlıksız, nizamsız, aykırı bir süreç.
 

Peki neden ?


Yarım işler, yarım düşünceler, günü kurtaran çözümler...


Anadolu’da üniversitelerin karşısında, üniversite açıldıktan sonra oluşan, mahalleler,
semtler kuruldu. Bursa Görükle, Konya Bosna, Afyon Erenler bölgeleri buna birer örnektir. Kenti dışarıya taşımak, genişletmek adına olumlu adımlardır.


Malesef Rize’de böyle bir etki olmadı. Mevcut üniversite varolan bir mahallenin içine denizin hemen karşında kuruldu. Etrafı yüksek katlı yapılar ile çevrili hareket alanı dar bir arazi üzerinde. Sıkışıp kaldı, genişlemek için sürekli kamulaştırma ve deniz dolgusu yapılmakta.


İkinci örnek ise yılda sadece 17 kez kullanılan Rize Şehir Stadyumu. Karadeniz sahil yolu ile iç kesim arasında bariyer gibi yapıldı.


Üçüncü örnek ise bitmek üzere olan Avm. Üniversite gibi o da şehrin ulaşım açısından sorun yaşayacağı, şehrin içinde kalan bir bölgede yapıldı. Zamanla yer tercihinin hatalı olduğunun anlaşılacağı elzemdir.


Dördüncü örnek Rize Şehir Hastanesi olmasın. En az 50 seneyi öngörerek dar alanda sıkışıp kalan şehir merkezini iç kesimlere doğru açmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Dolgu yapılarak bir imar kirliliğine daha sebebiyet verilmemelidir.


Rize’ye elbette bir şehir hastanesi gereklidir, mevcut hastaneler yetersiz ve büyütülememektedir (20 sene sonrayı öngörerek planlanmadıkları için) ama kent merkezine bir komplike yapının yükü daha bindirilmemelidir.


Türkiye'de birçok yarım düşünülmüş ve sonradan kötü tadilatlarla garabete dönüşmüş onlarca proje, yatırım bulunmaktadır. 


Planlanan Rize Şehir Hastanesi’nin her açıdan rantbl olması için küçük boyutlu ilçe ve köylerin lehine çıkarları için değil kent geneli ve Ülke çıkarı için ele alınması gerekmektedir.


Günü kurtaran projeler yerine geleceğe miras, doğa ile plan ilkesi baz alınarak kente her açıdan değer katacak projeler üretilmelidir. Dünya’nın ve Ülkemizin içinde bulunduğu zorlu süreçte, yatırımların devam etmesi, Şehir Hastanesi gibi bir yatırımın Rize’ye kazandırılacak olması bir fırsattır ve bu sadece sağlık açısından değil kente değer katabilecek, her açıdan fayda getirecek bir şekilde değerlendirilmelidir.


Saygılarımla...


Muhammet Kasparoğlu
 Harita Y. Mühendisi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi