ERZURUM (RİZE) NİYE KAN KAYBEDİYOR

Rize 12.10.2019 - 23:40, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2534+ kez okundu.
 

ERZURUM (RİZE) NİYE KAN KAYBEDİYOR

ERZURUM NİYE KAN KAYBEDİYOR  Komşuya pişen bize de düşer.  Atasözü çok yerinde ama hep olumlu yönüyle bakmamalı.  Rize’de çok mu iyiyiz.  Erzurumlu dostların sesini yetkililer duymayınca sosyal medyada paylaşımlarla kamuoyunu aydınlatma ihtiyacı duymuşlar.  Rize’de ki kan kaybını siyasilerimiz veya bizi yönetenler keşke durdursa veya durdurmak için çaba gösterse.  Erzurumlu dostlarımız kan kaybına işaret ederek son yıllarda 20’nin üzerinde tesisin kapandığı müjdesini üzülerek veriyorlar.  Rize’de Fabrika yapacak arazi yok, Havalimanı yapmak için deniz dolduruluyor. Anlayacağınız arazi yok işletme yapılsın bahanesi bir yerde haklılık gösteriyor.  Fakat Erzurum Ova. Mümbit verimli arazilere sahip.  Anladığım kadarıyla arazi sıkıntısı yok.  O halde açılmış olan bunca tesis işletme niye kapanmış. Buralarda yıllar önce binlerle ölçülecek insan çalışıyordu, üretim yapılıyordu.  Abdurrahman Zeynel dostumuz yazmış.1970’den itibaren kapanan, atıl hale getirilen hurdaya çıkarılıp satılan tesisler hatırlayabildiklerimin listesini vereyim; 1-Bu günkü Yenişehir semtinde olan ayakkabı fabrikası (Baltacıların), 2- Hasankale yolu üzerindeki tuğla fabrikası, 3- Kalenin dibindeki iplik fabrikası, 4- Ilıca yolundaki Tarım Aletleri Fabrikası, 5- Erzurum Yem Fabrikası, 6- Tortum Şayak Fabrikası, 7- Aşkale Travez Fabrikası (yarım kaldı), 8- Aşkale kömür Ocakları, 9- Balkaya kömür Ocakları, 10- Ilıca yolunda işçilerin ortaklığıyla kurulan tekstil fabrikası, 11- Ilıca Süt Fabrikası. (yarı atıl vaziyette), 12- Oltu kömür işletmeleri, 13- Doğu Kömür İşletmeleri Bölge Müdürlüğü, 14- Dumlu Yapağı Fabrikası, 15- Hasankale Elektronik Fabrikası, 16- Hasankale (Alvar) Tütün Fabrikası, 17- Kandilli Tavukçuluk Entegre Tesisleri, 18- Hürriyet ve Türkiye Gazeteleri Baskı Tesisleri, 19- Gölbaşı Tuğla Fabrikası, 20- Biriket Kömür Fabrikası. 21- Şehrin muhtelif semtlerine dağılmış şeker imalatçıları, 22- Atıl halde çalışmayan et kombinaları, 23- Doyasan yağ fabrikası.   ERVAK Başkanı Erdal Güzel, şehri bu hale hep birlikte getirdik derken aşağıdaki önemli konuyu gündeme taşıdı.  “Çalışanın, üretenin yanında olduk mu? Bir şeyler yapmak isteyenlere karşı ‘ne yapmış ki’ deyip, burun kıvıran biz değil miyiz? Reyhani, Emrah, İbrahim Hakkı Hz. neden gitti, Cevat ve Sıtkı Dursunoğulları neden Ankara’yı mesken tuttular? Sorunları başkasına yansıtıp, kendini temize çıkarma gayretleri ile tatmin olan bir şehir burası.   Alternatifsiz bir siyaset anlayışının şehri getirdiği nokta neden sorgulanmıyor?”  Erzurum niye kan kaybediyor sözünün cevabı bu satırların üzerinde ki cümlede var. Yazıdaki Erzurum kelimesinin yerine Rize yazıp düşünelim ne dersiniz.   Rize niye kan kaybediyor. 

ERZURUM NİYE KAN KAYBEDİYOR 


Komşuya pişen bize de düşer. 


Atasözü çok yerinde ama hep olumlu yönüyle bakmamalı. 


Rize’de çok mu iyiyiz. 


Erzurumlu dostların sesini yetkililer duymayınca sosyal medyada paylaşımlarla kamuoyunu aydınlatma ihtiyacı duymuşlar. 


Rize’de ki kan kaybını siyasilerimiz veya bizi yönetenler keşke durdursa veya durdurmak için çaba gösterse. 


Erzurumlu dostlarımız kan kaybına işaret ederek son yıllarda 20’nin üzerinde tesisin kapandığı müjdesini üzülerek veriyorlar. 


Rize’de Fabrika yapacak arazi yok, Havalimanı yapmak için deniz dolduruluyor. Anlayacağınız arazi yok işletme yapılsın bahanesi bir yerde haklılık gösteriyor. 


Fakat Erzurum Ova. Mümbit verimli arazilere sahip. 


Anladığım kadarıyla arazi sıkıntısı yok. 


O halde açılmış olan bunca tesis işletme niye kapanmış. Buralarda yıllar önce binlerle ölçülecek insan çalışıyordu, üretim yapılıyordu. 


Abdurrahman Zeynel dostumuz yazmış.1970’den itibaren kapanan, atıl hale getirilen hurdaya çıkarılıp satılan tesisler hatırlayabildiklerimin listesini vereyim; 1-Bu günkü Yenişehir semtinde olan ayakkabı fabrikası (Baltacıların), 2- Hasankale yolu üzerindeki tuğla fabrikası, 3- Kalenin dibindeki iplik fabrikası, 4- Ilıca yolundaki Tarım Aletleri Fabrikası, 5- Erzurum Yem Fabrikası, 6- Tortum Şayak Fabrikası, 7- Aşkale Travez Fabrikası (yarım kaldı), 8- Aşkale kömür Ocakları, 9- Balkaya kömür Ocakları, 10- Ilıca yolunda işçilerin ortaklığıyla kurulan tekstil fabrikası, 11- Ilıca Süt Fabrikası. (yarı atıl vaziyette), 12- Oltu kömür işletmeleri, 13- Doğu Kömür İşletmeleri Bölge Müdürlüğü, 14- Dumlu Yapağı Fabrikası, 15- Hasankale Elektronik Fabrikası, 16- Hasankale (Alvar) Tütün Fabrikası, 17- Kandilli Tavukçuluk Entegre Tesisleri, 18- Hürriyet ve Türkiye Gazeteleri Baskı Tesisleri, 19- Gölbaşı Tuğla Fabrikası, 20- Biriket Kömür Fabrikası. 21- Şehrin muhtelif semtlerine dağılmış şeker imalatçıları, 22- Atıl halde çalışmayan et kombinaları, 23- Doyasan yağ fabrikası.  


ERVAK Başkanı Erdal Güzel, şehri bu hale hep birlikte getirdik derken aşağıdaki önemli konuyu gündeme taşıdı. 


“Çalışanın, üretenin yanında olduk mu? Bir şeyler yapmak isteyenlere karşı ‘ne yapmış ki’ deyip, burun kıvıran biz değil miyiz? Reyhani, Emrah, İbrahim Hakkı Hz. neden gitti, Cevat ve Sıtkı Dursunoğulları neden Ankara’yı mesken tuttular? Sorunları başkasına yansıtıp, kendini temize çıkarma gayretleri ile tatmin olan bir şehir burası.  


Alternatifsiz bir siyaset anlayışının şehri getirdiği nokta neden sorgulanmıyor?” 


Erzurum niye kan kaybediyor sözünün cevabı bu satırların üzerinde ki cümlede var. Yazıdaki Erzurum kelimesinin yerine Rize yazıp düşünelim ne dersiniz.  


Rize niye kan kaybediyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi