Esnaf poşet beyannamesi mağduru edilmemeli

Rize 23.04.2019 - 23:11, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1317+ kez okundu.
 

Esnaf poşet beyannamesi mağduru edilmemeli

RİZE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, beyanname konusunda esnafın yeterince bilgilendirilmediği ve esnafın beyanname mağduru edilmeden sürenin uzatılması gerektiğini söyledi.   Geçtiğimiz yıl sonu yürürlüğe giren ve geri kazanım katılım payı beyanname ve ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığınca yürütüleceği açıklanmıştı. Buna göre uygulamaya tabi olan satış noktalarının Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki plastik poşet satışlarına ilişkin beyanname ve ödeme işlemlerini Nisan ayının 24’üne kadar verilmesi gerekiyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy beyanname konusunda esnafın yeterince bilgilendirilmediği ve esnafın beyanname verme süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Poşet beyannamesi verme süresinin bir kez daha uzatılmasını ve basit usulde vergiye tabi esnafın poşet beyannamesinden muaf tutulmasını isteyen Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, esnaflar için poşet beyannamesi verme süresinin 24 Nisan Çarşamba günü sona erdiğini hatırlatarak, “Ancak esnafımız beyannamenin nereye ve nasıl verileceği konusunda yeterince bilgilendirilemedi. 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre, poşet beyanı verme yükümlülüğünü zamanında veya tam olarak yerine getirmeyenlere önce tebliğ gönderiliyor, ardından 18 bin 37 TL ceza veriliyor. Yüz binlerce esnafımızın poşet cezasına çarptırılmaması için beyanname verme süresinin acilen uzatılması gerek.” dedi. ‘BASİT USULDEKİ MÜKELLEF MUAF TUTULMALI’ Poşet beyannamesindeki belirsizliklerin halen devam ettiğini vurgulayan Aksoy: “Poşet beyannamesinde işin sorumluluğu Çevre Bakanlığından, Hazine ve Maliye Bakanlığına devredildi. Süre çok kısa olduğu için beyannamenin nasıl ve nereye verileceği hususunda esnafa bilgiler ulaşmadı. Poşet beyannamesi, vergi beyannameleri ile karıştırıldığı için vergi mükellefi olmayan veya basit usulde mükellef olan esnafın kafası iyice karıştı. Özellikle basit usuldeki esnafımız, yılda bir kere vergi beyannamesi verirken şimdi 3 ayda bir poşet beyannamesi vermek zorunda kalacak. Madem beyannameler vergi beyannamesi gibi veriliyor, basit usuldeki esnafımız bu beyannameden muaf tutulmalıdır. Bu konuya yetkililerin acil çözüm bulması gerekiyor. Aksi takdirde çok sayıda esnafımız poşet konusunda cezayı muide ile karşı karşıya kalacak. Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı 26 oda başkanımızla birlikte esnafımızın bu konuda zarar görmemesi için yetkililere sesleniyoruz. Esnafımız mağdur edilecektir. Lütfen bu konuda esnafımızı yeterince bilgilendirme yapılmadığı sürece cezalar verilmesin.” ifadelerine yer verdi.   

RİZE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, beyanname konusunda esnafın yeterince bilgilendirilmediği ve esnafın beyanname mağduru edilmeden sürenin uzatılması gerektiğini söyledi.  

Geçtiğimiz yıl sonu yürürlüğe giren ve geri kazanım katılım payı beyanname ve ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığınca yürütüleceği açıklanmıştı. Buna göre uygulamaya tabi olan satış noktalarının Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki plastik poşet satışlarına ilişkin beyanname ve ödeme işlemlerini Nisan ayının 24’üne kadar verilmesi gerekiyor.


Konu ile ilgili açıklama yapan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy beyanname konusunda esnafın yeterince bilgilendirilmediği ve esnafın beyanname verme süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Poşet beyannamesi verme süresinin bir kez daha uzatılmasını ve basit usulde vergiye tabi esnafın poşet beyannamesinden muaf tutulmasını isteyen Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, esnaflar için poşet beyannamesi verme süresinin 24 Nisan Çarşamba günü sona erdiğini hatırlatarak, “Ancak esnafımız beyannamenin nereye ve nasıl verileceği konusunda yeterince bilgilendirilemedi. 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre, poşet beyanı verme yükümlülüğünü zamanında veya tam olarak yerine getirmeyenlere önce tebliğ gönderiliyor, ardından 18 bin 37 TL ceza veriliyor. Yüz binlerce esnafımızın poşet cezasına çarptırılmaması için beyanname verme süresinin acilen uzatılması gerek.” dedi.


‘BASİT USULDEKİ MÜKELLEF MUAF TUTULMALI’


Poşet beyannamesindeki belirsizliklerin halen devam ettiğini vurgulayan Aksoy: “Poşet beyannamesinde işin sorumluluğu Çevre Bakanlığından, Hazine ve Maliye Bakanlığına devredildi. Süre çok kısa olduğu için beyannamenin nasıl ve nereye verileceği hususunda esnafa bilgiler ulaşmadı. Poşet beyannamesi, vergi beyannameleri ile karıştırıldığı için vergi mükellefi olmayan veya basit usulde mükellef olan esnafın kafası iyice karıştı. Özellikle basit usuldeki esnafımız, yılda bir kere vergi beyannamesi verirken şimdi 3 ayda bir poşet beyannamesi vermek zorunda kalacak. Madem beyannameler vergi beyannamesi gibi veriliyor, basit usuldeki esnafımız bu beyannameden muaf tutulmalıdır. Bu konuya yetkililerin acil çözüm bulması gerekiyor. Aksi takdirde çok sayıda esnafımız poşet konusunda cezayı muide ile karşı karşıya kalacak. Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı 26 oda başkanımızla birlikte esnafımızın bu konuda zarar görmemesi için yetkililere sesleniyoruz. Esnafımız mağdur edilecektir. Lütfen bu konuda esnafımızı yeterince bilgilendirme yapılmadığı sürece cezalar verilmesin.” ifadelerine yer verdi.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi