Kimyasal Gübreler Toprağımızı Öldürdü,Hastalıklar Arttı !..

Rize 27.11.2019 - 00:12, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2104+ kez okundu.
 

Kimyasal Gübreler Toprağımızı Öldürdü,Hastalıklar Arttı !..

Kimyasal Gübreler Toprağımızı Öldürdü,Hastalıklar Arttı !..   Rize İkizdere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Organik ay ve Toprak konusunda üreticiyi aydınlatmak amacıyla TEMA Temsilciliği ile bir sunumda bulundu. İlçe Halk Eğitim Müdürü Fatma Kalemci öncülüğünde TEMA Temsilcisi Nevzat Özer ‘in Kültür Merkezinde çoğunluğu bayanlar olan üreticilere yaptığı sunumda şunları söyledi ’öncelikle binlerce yıldır bize ekmek veren toprağımızı korumalıyız. Rize olarak bahsedersek burada en büyük geçim kaynağı çay üretmek. Bölgede 1970 yılına kadar organik gübre kullanılırdı. Rize’deki bu yeşillik ve ormanlar kimyasal gübre ile olmadı. Bunlar asırlardır bitkisel doğal gübre ile üreyerek büyüdü ve sağlıklı bir şekilde ayakta.1990 lı yıllardan sonra daha fazla çay alırız ümidiyle hızla kimyasal gübre kullanılmaya başlandı. Oysa bu gübre toprağımızı öldürüyor ve öldürdü. Toprak asitleşti. Topraktan içtiğimiz suya yediğimiz her şeye karışarak bölgede hastalıkların artmasına sebep oldu. Kimyasal gübrenin zararlarını en büyük temsilcimiz ÇAYKUR’da kabul ederek 1995’den sonra kullanılmamasını tavsiye etti. Bugüne kadar kullanılan gübrenin yarısı organikleşti. Kimyasal gübre dünyada 150 yıldır kullanılıyor ama bu topraklar ve çevre binlerce yıldır ayakta. Bu yeşillik için kimyasal gübre kullanılmadı. Hastalıklar böylesine fazla yoktu. Toprağa verilen kimyasal gübre topraktaki bütün canlıları yok etmekte oysa hiçbir canlı sebepsiz yaratılmamıştır. Toprağın içindeki canlıları da yaşatmak zorundayız. Yaşayan canlıları niye ellerimizle yok edelim. Kimyasal Gübre yerine Organik gübre kullanalım. Rize’de 7 tane örnek bahçemiz var.Biz TEMA Vakfı olarak özel sektörle yaptığımız örnek Çay Bahçelerimizde hayli fazla verim aldık. Organik gübre, Dolamit kireci ve Çay artıkları kullandık. Toprak hava almalı bunun için çapalamalıyız. Çaylıkları çapalayalım1 dönümden 750 kg alınan yerin bitişiğinde bizim gübrelediğimiz bahçede 2750 kg çay elde ettik. Organik gübre vermek Kasım-Aralık ayları en uygun aydır. Çünkü üzerine kar yağdığında çok yararlıdır. 70-80 bin ton çay atığı Çay fabrikalarından yılda ortalama 70-70 bin ton çay çöpü denilen çay artığı çıkıyor. Bunu araştırarak çay gübresi olarak kullanmalıyız. Organik gübre verim artmada çok önemli hem de toprağı kazanmış oluruz’ dedi.

Kimyasal Gübreler Toprağımızı Öldürdü,Hastalıklar Arttı !..

 

Rize İkizdere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Organik ay ve Toprak konusunda üreticiyi aydınlatmak amacıyla TEMA Temsilciliği ile bir sunumda bulundu.


İlçe Halk Eğitim Müdürü Fatma Kalemci öncülüğünde TEMA Temsilcisi Nevzat Özer ‘in Kültür Merkezinde çoğunluğu bayanlar olan üreticilere yaptığı sunumda şunları söyledi ’öncelikle binlerce yıldır bize ekmek veren toprağımızı korumalıyız. Rize olarak bahsedersek burada en büyük geçim kaynağı çay üretmek. Bölgede 1970 yılına kadar organik gübre kullanılırdı.


Rize’deki bu yeşillik ve ormanlar kimyasal gübre ile olmadı. Bunlar asırlardır bitkisel doğal gübre ile üreyerek büyüdü ve sağlıklı bir şekilde ayakta.1990 lı yıllardan sonra daha fazla çay alırız ümidiyle hızla kimyasal gübre kullanılmaya başlandı. Oysa bu gübre toprağımızı öldürüyor ve öldürdü. Toprak asitleşti. Topraktan içtiğimiz suya yediğimiz her şeye karışarak bölgede hastalıkların artmasına sebep oldu.


Kimyasal gübrenin zararlarını en büyük temsilcimiz ÇAYKUR’da kabul ederek 1995’den sonra kullanılmamasını tavsiye etti. Bugüne kadar kullanılan gübrenin yarısı organikleşti. Kimyasal gübre dünyada 150 yıldır kullanılıyor ama bu topraklar ve çevre binlerce yıldır ayakta.


Bu yeşillik için kimyasal gübre kullanılmadı. Hastalıklar böylesine fazla yoktu. Toprağa verilen kimyasal gübre topraktaki bütün canlıları yok etmekte oysa hiçbir canlı sebepsiz yaratılmamıştır. Toprağın içindeki canlıları da yaşatmak zorundayız. Yaşayan canlıları niye ellerimizle yok edelim.


Kimyasal Gübre yerine Organik gübre kullanalım. Rize’de 7 tane örnek bahçemiz var.Biz TEMA Vakfı olarak özel sektörle yaptığımız örnek Çay Bahçelerimizde hayli fazla verim aldık. Organik gübre, Dolamit kireci ve Çay artıkları kullandık. Toprak hava almalı bunun için çapalamalıyız. Çaylıkları çapalayalım1 dönümden 750 kg alınan yerin bitişiğinde bizim gübrelediğimiz bahçede 2750 kg çay elde ettik. Organik gübre vermek Kasım-Aralık ayları en uygun aydır. Çünkü üzerine kar yağdığında çok yararlıdır.


70-80 bin ton çay atığı


Çay fabrikalarından yılda ortalama 70-70 bin ton çay çöpü denilen çay artığı çıkıyor. Bunu araştırarak çay gübresi olarak kullanmalıyız. Organik gübre verim artmada çok önemli hem de toprağı kazanmış oluruz’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi