Köksal: Tütünde taban fiyatı 20 lira olmalı

Karadeniz 28.01.2020 - 19:15, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2243+ kez okundu.
 

Köksal: Tütünde taban fiyatı 20 lira olmalı

TOKAT’ın Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal ilçede 20 bin dekar alanda üretilen tütünün, taban fiyatındaki düşüşün çiftçileri mağdur ettiğini söyledi. Kilo fiyatının en az 20 lira olmasını talep etti.  Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal tütün alımındaki düşük taban fiyat uygulaması sebebiyle Ziraat Odası toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Tarık Taşkesen ve çiftçiler katıldı.   Taban fiyatlarının kilogram başı 19 TL’ye kadar düştüğünü bunun çiftçileri mağdur ettiğini ifade eden Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal "İlçemizin köy ve kasabalarında yaklaşık bin 500 çiftçimiz 20 bin dekar alanda tütün üretimi yapmakta. Söz konusu köylerin çoğunluğunda tütün üretiminden başka ekonomik getirisi olan herhangi bir ürün bulunmamakta ve istenilen gelir elde edilememektedir. Geçmiş yıllardan beri miktar ve kalite açısından farklı yeri olan ilçemizin yıllardır sürdürülen fiyat politikası neticesinde tütün üretiminden hızla uzaklaştırılmış son yıllarda tekrardan üreticimiz tütün üretimine dönüş yapmaktadır. ütün firmaları sözleşmede belirtilen 24 TL/kilogramlık fiyatta güncellemeye giderek 23 TL/kilograma düşürmeleri çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Bu yetmezmiş gibi alım fiyatları kalite bahane edilerek 19 TL/kilograma kadar düşmüştür. Firmalar alım politikalarına üretici maliyetlerindeki artışı görmezden gelerek uyguladıkları bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmeli, çiftçimizin alın terinin hakkını vermelidirler. Aksi takdirde zor şartlar altında tarımda sürdürülebilirliği sağlayan çiftçilerimiz üretimden daha da uzaklaşacaktır. Çiftçilerimizin hak ve menfaatlerinin korunmasını, çiftçilerimizin temsilcisi olarak ülkemizde ve ilçemizde tütün alımı yapan şirketlerin yetkililerinden bir yıl içerisinde artan üretim ve işçilik maliyetlerini göz önüne alarak 20 TL/kilogram taban fiyat uygulanarak alım yapılmasını talep ediyoruz" dedi. 

TOKAT’ın Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal ilçede 20 bin dekar alanda üretilen tütünün, taban fiyatındaki düşüşün çiftçileri mağdur ettiğini söyledi. Kilo fiyatının en az 20 lira olmasını talep etti.  Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal tütün alımındaki düşük taban fiyat uygulaması sebebiyle Ziraat Odası toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Tarık Taşkesen ve çiftçiler katıldı.

 

Taban fiyatlarının kilogram başı 19 TL’ye kadar düştüğünü bunun çiftçileri mağdur ettiğini ifade eden Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal "İlçemizin köy ve kasabalarında yaklaşık bin 500 çiftçimiz 20 bin dekar alanda tütün üretimi yapmakta. Söz konusu köylerin çoğunluğunda tütün üretiminden başka ekonomik getirisi olan herhangi bir ürün bulunmamakta ve istenilen gelir elde edilememektedir. Geçmiş yıllardan beri miktar ve kalite açısından farklı yeri olan ilçemizin yıllardır sürdürülen fiyat politikası neticesinde tütün üretiminden hızla uzaklaştırılmış son yıllarda tekrardan üreticimiz tütün üretimine dönüş yapmaktadır. ütün firmaları sözleşmede belirtilen 24 TL/kilogramlık fiyatta güncellemeye giderek 23 TL/kilograma düşürmeleri çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Bu yetmezmiş gibi alım fiyatları kalite bahane edilerek 19 TL/kilograma kadar düşmüştür. Firmalar alım politikalarına üretici maliyetlerindeki artışı görmezden gelerek uyguladıkları bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmeli, çiftçimizin alın terinin hakkını vermelidirler. Aksi takdirde zor şartlar altında tarımda sürdürülebilirliği sağlayan çiftçilerimiz üretimden daha da uzaklaşacaktır. Çiftçilerimizin hak ve menfaatlerinin korunmasını, çiftçilerimizin temsilcisi olarak ülkemizde ve ilçemizde tütün alımı yapan şirketlerin yetkililerinden bir yıl içerisinde artan üretim ve işçilik maliyetlerini göz önüne alarak 20 TL/kilogram taban fiyat uygulanarak alım yapılmasını talep ediyoruz" dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi