Köyüne kütüphane kurdu, 'İyi Kalpli Ol' ödülünü aldı

Kültür 20.05.2019 - 11:28, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2542+ kez okundu.
 

Köyüne kütüphane kurdu, 'İyi Kalpli Ol' ödülünü aldı

ZONGULDAK'ın Ereğli ilçesine bağlı Karakavuz köyünde, evinin bir katını çocuklar için kütüphaneye dönüştüren ilkokul mezunu Cevat Kenanoğlu (72), Türkiye Kalp Vakfı'nca 'İyi Kalpli Ol' ödülüne layık görüldü. Hafta sonları çocuklarla kütüphanede vakit geçiren Kenanoğlu, "'Çalışan demir, pas tutmaz' der atalarımız. Okumayan insan da gelişemez. Bilim, okuyarak gelişir. Bilimin anahtarı, okumaktır. Okuyacağız, gelişeceğiz ve vatanımıza, milletimize, dünya insanlarına faydalı olacağız" dedi. Almanya'da maden işçisi olarak 41 yıl çalıştıktan sonra Ereğli'nin Karakavuz köyüne yerleşen, 2 çocuk babası Cevat Kenanoğlu, 2 katlı evinin altını kütüphaneye dönüştürdü. Çocuklar, köylerine kütüphane kazandıran Kenanoğlu’na 'eğitim dede' demeye başladı. Kenanoğlu, kendi imkanları ve bağışlar ile yaklaşık 1000 kitaplık kütüphaneye, 'Karakavuz Köyü Halk Kütüphanesi' adını verdi, kütüphanenin girişine de Yunus Emre'nin 'İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin. Ya nice okumaktır' sözlerinin yazılı olduğu tabela koydu. Çocuklar, hafta sonlarını kütüphanede kitap okuyarak ve ders çalışarak geçiriyor. Cevat Kenanoğlu da çocuklarla kitap okuyor.    TÜRKİYE KALP VAKFI'NDAN ÖDÜL   Cevat Kenanoğlu, köy çocukları için evininin bir katını kütüphaneye çevirerek, eğitimlerine destek vermesi dolayısıyla Türkiye Kalp Vakfı'nca 'İyi Kalpli Ol' ödülüne layık görüldü. Kütüphanenin diğer köyler için de örnek olmasını dilediğini belirten Kenanoğlu, "Uzun yıllar gurbette kaldım. Almanya'da her köyde bir kütüphane olduğunu gördüm. Kütüphanelerde köyleri, tarihleri de bulunuyor. O bende bir iz bıraktı. Köyüme dönersem böyle bir kütüphane açıp, insanlarla buluşturmak istedim. Önce köyümün tarihiyle alakalı 3 kitap yazdım. Burada haftada 1 gün çocuklar kitap okuyor, ders çalışıyor. Yaz tatilinde ise daha fazla çocuk oluyor ve daha çok açık oluyor. Çocuklarla artık dede- torun gibi olduk. 'Çalışan demir, pas tutmaz' der atalarımız. Okumayan insan da gelişemez. Bilim, okuyarak gelişir. Bilimin anahtarı okumaktır. Okuyacağız, gelişeceğiz ve vatanımıza, milletimize, dünya insanlarına faydalı olacağız" diye konuştu.    ÇOCUKLAR VE KÖYLÜLER MUTLU   Kütüphanede vakit geçirmekten mutlu olduğunu belirten Ormanlı Ortaokulu'nun 7'nci sınıf öğrencisi Sudenaz Üzmez (13) ise "Buraya geldiğimizde Cevat amca bize bir şeyler anlatıyor. Tartışıyoruz, hikayeler okuyoruz. Çok güzel bir duygu köyümüzde kütüphane olması. Ödünç kitap alıp okuyoruz. Haftada 1 gün gelebilsek bile bize yetiyor. Kitaplar kelime hazinemi geliştiriyor. Bana çok faydası oluyor" dedi. Selahattin Sercan da köylerinde kütüphane olmasının çok güzel olduğunu, çocukların eğitimlerine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

ZONGULDAK'ın Ereğli ilçesine bağlı Karakavuz köyünde, evinin bir katını çocuklar için kütüphaneye dönüştüren ilkokul mezunu Cevat Kenanoğlu (72), Türkiye Kalp Vakfı'nca 'İyi Kalpli Ol' ödülüne layık görüldü. Hafta sonları çocuklarla kütüphanede vakit geçiren Kenanoğlu, "'Çalışan demir, pas tutmaz' der atalarımız. Okumayan insan da gelişemez. Bilim, okuyarak gelişir. Bilimin anahtarı, okumaktır. Okuyacağız, gelişeceğiz ve vatanımıza, milletimize, dünya insanlarına faydalı olacağız" dedi. Almanya'da maden işçisi olarak 41 yıl çalıştıktan sonra Ereğli'nin Karakavuz köyüne yerleşen, 2 çocuk babası Cevat Kenanoğlu, 2 katlı evinin altını kütüphaneye dönüştürdü. Çocuklar, köylerine kütüphane kazandıran Kenanoğlu’na 'eğitim dede' demeye başladı. Kenanoğlu, kendi imkanları ve bağışlar ile yaklaşık 1000 kitaplık kütüphaneye, 'Karakavuz Köyü Halk Kütüphanesi' adını verdi, kütüphanenin girişine de Yunus Emre'nin 'İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin. Ya nice okumaktır' sözlerinin yazılı olduğu tabela koydu. Çocuklar, hafta sonlarını kütüphanede kitap okuyarak ve ders çalışarak geçiriyor. Cevat Kenanoğlu da çocuklarla kitap okuyor. 

 

TÜRKİYE KALP VAKFI'NDAN ÖDÜL

 

Cevat Kenanoğlu, köy çocukları için evininin bir katını kütüphaneye çevirerek, eğitimlerine destek vermesi dolayısıyla Türkiye Kalp Vakfı'nca 'İyi Kalpli Ol' ödülüne layık görüldü. Kütüphanenin diğer köyler için de örnek olmasını dilediğini belirten Kenanoğlu, "Uzun yıllar gurbette kaldım. Almanya'da her köyde bir kütüphane olduğunu gördüm. Kütüphanelerde köyleri, tarihleri de bulunuyor. O bende bir iz bıraktı. Köyüme dönersem böyle bir kütüphane açıp, insanlarla buluşturmak istedim. Önce köyümün tarihiyle alakalı 3 kitap yazdım. Burada haftada 1 gün çocuklar kitap okuyor, ders çalışıyor. Yaz tatilinde ise daha fazla çocuk oluyor ve daha çok açık oluyor. Çocuklarla artık dede- torun gibi olduk. 'Çalışan demir, pas tutmaz' der atalarımız. Okumayan insan da gelişemez. Bilim, okuyarak gelişir. Bilimin anahtarı okumaktır. Okuyacağız, gelişeceğiz ve vatanımıza, milletimize, dünya insanlarına faydalı olacağız" diye konuştu. 

 

ÇOCUKLAR VE KÖYLÜLER MUTLU

 

Kütüphanede vakit geçirmekten mutlu olduğunu belirten Ormanlı Ortaokulu'nun 7'nci sınıf öğrencisi Sudenaz Üzmez (13) ise "Buraya geldiğimizde Cevat amca bize bir şeyler anlatıyor. Tartışıyoruz, hikayeler okuyoruz. Çok güzel bir duygu köyümüzde kütüphane olması. Ödünç kitap alıp okuyoruz. Haftada 1 gün gelebilsek bile bize yetiyor. Kitaplar kelime hazinemi geliştiriyor. Bana çok faydası oluyor" dedi. Selahattin Sercan da köylerinde kütüphane olmasının çok güzel olduğunu, çocukların eğitimlerine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi