Rize'de Çalışmalar ödenek bekliyor

Karadeniz 07.08.2019 - 14:39, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1597+ kez okundu.
 

Rize'de Çalışmalar ödenek bekliyor

Japonya’da ortaya çıkıp Karadeniz bölgesinin de sahil kısımlarında etkili olan Japonika ismiyle tanınan zararlı böceklere karşı daha etkili tedbirlerin acilen alınması isteniyor.   Japonya’da ortaya çıktığı için Japonika olarak isimlendirilen Vampir Kelebek konusunda bölgede İl Tarım Müdürlükleri, Kamu Kuruluşları ve STK’ların yardımcı olmadıkları iddiası tepki çekiyor. Karadeniz Bölgesinde Vampir Kelebek' adıyla bilinen Ricania Simulans konusunda etkili tedbirler alması isteniyor. Rize sahilinde sebze dâhil bütün bitkiler üzerinde olumsuz zararları olan Japonika isimli böcek için RTEÜ’nin çalışması dışında elle tutulur bir araştırma ve çalışmanın olmadığını söyleyen vatandaşlar bu böcek zararlarını en aza indirmek için yetkilileri göreve davete diyoruz’ dediler.  RTEÜ ÇALIŞMASI ÖDENEK BEKLİYOR  Bölgemizde ve bilhassa Rize sahil kısımlarında sebze üzerinde olumsuz yönde 10 yıldır etkili olan Japonika adı verilen zararlı kelebek için mücadele etme konusunda RTEÜ Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akıner ve ekibi tarafından yürütülen çalışmalar 5 yıldır devam ediyor. Bugüne kadar birçok bitkiden özüt alındığı ve incelendiği açıklandı. Mücadelede kimyasal ilaç kullanılmadan nasıl etkili olunabileceği konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Doç.Dr. Mustafa Akıner’biz çalışmalarımızda kimyasal kullanmadan ilerliyoruz. Kimyasal ilaçların çok farklı etkileri olur. Rize’den Samsun’a kadar görülen böcek Trakya üzerinde İstanbul’a kadar gitmiş. Gelişimi için bitki örtüsü burada çok uygun. Çayda zararı var mı etkisinin ne kadar olduğunu henüz bilmiyoruz. Fakat gerçek olan bu seneki Beyaz çay üretiminde azalma olduğu yönünde. Çok değerli ve pahalı Beyaz çayda üretim niye düştü.              BİTKİLERİN ÖZSUYUNDAN BESLENİYOR  Vatandaşlardan bu kelebekten çok şikâyet var. Bitkilerin özsuyundan besleniyor. Biz araştırmamızda birçok farklı bitkiden özüt aldık. Üniversitemizdeki laboratuvarlarda araştırma ve incelemelerimiz devam ediyor. Maddi olarak bütçemiz yeterli olmadığı için fazla açılma şansımızda yok.STK lardan destek bekleriz. Salatalık, Fasulye, Çay, Kivi ve Fındık üzerindeki olumsuzluklarını detaylıca araştırıyoruz.   Her yıl Mayıs ayında ortaya çıkan böcek mevsim şartları dolayısıyla bu yıl Temmuzda ortaya çıktı. Son 5 yıldır en yoğun süreyi yaşıyor. Sahilden 300-400 metreleri aşmış durumda. Biz burada Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Asu Usta ve Asistanlar Murat Öztürk ve İbrahim Güney ile araştırmalarımızı kısıtlı imkânlarla sürdürüyoruz’ dedi. 

Japonya’da ortaya çıkıp Karadeniz bölgesinin de sahil kısımlarında etkili olan Japonika ismiyle tanınan zararlı böceklere karşı daha etkili tedbirlerin acilen alınması isteniyor.  


Japonya’da ortaya çıktığı için Japonika olarak isimlendirilen Vampir Kelebek konusunda bölgede İl Tarım Müdürlükleri, Kamu Kuruluşları ve STK’ların yardımcı olmadıkları iddiası tepki çekiyor. Karadeniz Bölgesinde Vampir Kelebek' adıyla bilinen Ricania Simulans konusunda etkili tedbirler alması isteniyor. Rize sahilinde sebze dâhil bütün bitkiler üzerinde olumsuz zararları olan Japonika isimli böcek için RTEÜ’nin çalışması dışında elle tutulur bir araştırma ve çalışmanın olmadığını söyleyen vatandaşlar bu böcek zararlarını en aza indirmek için yetkilileri göreve davete diyoruz’ dediler. 


RTEÜ ÇALIŞMASI ÖDENEK BEKLİYOR 


Bölgemizde ve bilhassa Rize sahil kısımlarında sebze üzerinde olumsuz yönde 10 yıldır etkili olan Japonika adı verilen zararlı kelebek için mücadele etme konusunda RTEÜ Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akıner ve ekibi tarafından yürütülen çalışmalar 5 yıldır devam ediyor. Bugüne kadar birçok bitkiden özüt alındığı ve incelendiği açıklandı. Mücadelede kimyasal ilaç kullanılmadan nasıl etkili olunabileceği konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Doç.Dr. Mustafa Akıner’biz çalışmalarımızda kimyasal kullanmadan ilerliyoruz. Kimyasal ilaçların çok farklı etkileri olur. Rize’den Samsun’a kadar görülen böcek Trakya üzerinde İstanbul’a kadar gitmiş. Gelişimi için bitki örtüsü burada çok uygun. Çayda zararı var mı etkisinin ne kadar olduğunu henüz bilmiyoruz. Fakat gerçek olan bu seneki Beyaz çay üretiminde azalma olduğu yönünde. Çok değerli ve pahalı Beyaz çayda üretim niye düştü.             


BİTKİLERİN ÖZSUYUNDAN BESLENİYOR 


Vatandaşlardan bu kelebekten çok şikâyet var. Bitkilerin özsuyundan besleniyor. Biz araştırmamızda birçok farklı bitkiden özüt aldık. Üniversitemizdeki laboratuvarlarda araştırma ve incelemelerimiz devam ediyor. Maddi olarak bütçemiz yeterli olmadığı için fazla açılma şansımızda yok.STK lardan destek bekleriz. Salatalık, Fasulye, Çay, Kivi ve Fındık üzerindeki olumsuzluklarını detaylıca araştırıyoruz.  


Her yıl Mayıs ayında ortaya çıkan böcek mevsim şartları dolayısıyla bu yıl Temmuzda ortaya çıktı. Son 5 yıldır en yoğun süreyi yaşıyor. Sahilden 300-400 metreleri aşmış durumda. Biz burada Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Asu Usta ve Asistanlar Murat Öztürk ve İbrahim Güney ile araştırmalarımızı kısıtlı imkânlarla sürdürüyoruz’ dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi