RİZE'de Çay tarımında makineleşme için çalışma başlatıldı

Rize 11.02.2020 - 15:45, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1737+ kez okundu.
 

RİZE'de Çay tarımında makineleşme için çalışma başlatıldı

RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Çay tarımında tarımsal mekanizasyon ve tarım makinelerinin kullanımına yönelik çalışmalar başlattı.  Yükseköğretim Kurulu ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının birlikte yürüttükleri “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma” programı kapsamında RTEÜ 2018 yılında çay alanında pilot üniversite olarak seçildi. Çay konusunu öncelikli araştırma alanı kapsamına alan RTEÜ’de oluşturulan Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü çay tarımında tarımsal mekanizasyon ve tarım makinelerinin kullanımına yönelik çalışmalar başlattı.  Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murad Çanakçı ve Prof. Dr. Mehmet Topakçı Rize’de saha çalışmaları yaparak çayla ilgili kurum paydaşları ile bir araya geldi.   'ÇAY İÇİN ÖZELLEŞMİŞ MAKİNELER YOK' RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin ülkemizde çay bahçelerinde budama sırasında kullanılan birçok ekipmanın çay bitkilerine zarar verdiğini ve çay için özelleşmiş makine­ler olmadığını belirterek “Budama makineleri ya­nında hasatta da giderek artan oranda farklı çay hasadı yapan makinelere ihtiyaç duyuluyor. Üre­ticiler için işgücü açısından önemli bir sorun halini alan çay sıra aralarının çapalanması ve gübre uygulamaları konusunda da mekanizasyona ihti­yaç var. Bu konularda bir an önce çalışmaların başlatılması gerekiyor” dedi.   'TARIMSAL ALET VE EKİPMANLARIN KULLANIMINA GEÇİLMESİ GEREKİYOR'   İki gün süren çalışmalar sonucunda; bölgenin sosyo ekonomik durumu, topoğrafik koşulları ve çay bahçelerinin mevcut durumunu baz alarak değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murad Çanakcı dünyada sürdürülebilirlik, iş gücü, maliyet ve verimlilik bakımlarından tarım makineleri kullanımının artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade ederek "Çayda olumsuz arazi ve bahçe koşulları nedeni ile gübreleme, budama, toprak işleme, yabancı ot mücadelesi gibi kültürel uygulamaların yapılamaması sürdürülebilirlik ile verim ve kaliteyi doğ­rudan etkiler. Bu nedenle yeni kurulacak çay bahçelerinin tarımsal mekanizasyona uygun bir şekilde gerekli teraslamaların yapılarak, sıra arası ve sıra üzeri mesafelerle kurulması gerekir. Mevcut çay bahçelerinin ise yenileme aşamasına kadar rehabilite edilerek işçiliği en aza indirecek tarımsal alet ve ekipmanların kullanımına geçilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Çay tarımında tarımsal mekanizasyon ve tarım makinelerinin kullanımına yönelik çalışmalar başlattı.  Yükseköğretim Kurulu ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının birlikte yürüttükleri “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma” programı kapsamında RTEÜ 2018 yılında çay alanında pilot üniversite olarak seçildi. Çay konusunu öncelikli araştırma alanı kapsamına alan RTEÜ’de oluşturulan Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü çay tarımında tarımsal mekanizasyon ve tarım makinelerinin kullanımına yönelik çalışmalar başlattı.  Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murad Çanakçı ve Prof. Dr. Mehmet Topakçı Rize’de saha çalışmaları yaparak çayla ilgili kurum paydaşları ile bir araya geldi.

 

'ÇAY İÇİN ÖZELLEŞMİŞ MAKİNELER YOK' RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin ülkemizde çay bahçelerinde budama sırasında kullanılan birçok ekipmanın çay bitkilerine zarar verdiğini ve çay için özelleşmiş makine­ler olmadığını belirterek “Budama makineleri ya­nında hasatta da giderek artan oranda farklı çay hasadı yapan makinelere ihtiyaç duyuluyor. Üre­ticiler için işgücü açısından önemli bir sorun halini alan çay sıra aralarının çapalanması ve gübre uygulamaları konusunda da mekanizasyona ihti­yaç var. Bu konularda bir an önce çalışmaların başlatılması gerekiyor” dedi.

 

'TARIMSAL ALET VE EKİPMANLARIN KULLANIMINA GEÇİLMESİ GEREKİYOR'

 

İki gün süren çalışmalar sonucunda; bölgenin sosyo ekonomik durumu, topoğrafik koşulları ve çay bahçelerinin mevcut durumunu baz alarak değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murad Çanakcı dünyada sürdürülebilirlik, iş gücü, maliyet ve verimlilik bakımlarından tarım makineleri kullanımının artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade ederek "Çayda olumsuz arazi ve bahçe koşulları nedeni ile gübreleme, budama, toprak işleme, yabancı ot mücadelesi gibi kültürel uygulamaların yapılamaması sürdürülebilirlik ile verim ve kaliteyi doğ­rudan etkiler. Bu nedenle yeni kurulacak çay bahçelerinin tarımsal mekanizasyona uygun bir şekilde gerekli teraslamaların yapılarak, sıra arası ve sıra üzeri mesafelerle kurulması gerekir. Mevcut çay bahçelerinin ise yenileme aşamasına kadar rehabilite edilerek işçiliği en aza indirecek tarımsal alet ve ekipmanların kullanımına geçilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi