Rize’de cemaati olmadığı gerekçesiyle köy camisi ibadete kapalı.

Rize 29.07.2019 - 23:15, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2551+ kez okundu.
 

Rize’de cemaati olmadığı gerekçesiyle köy camisi ibadete kapalı.

Rize’de cemaati olmadığı gerekçesiyle köy camisi ibadete kapalı. Camide cemaat olmayınca İmam’da yok.  İkizdere Güneyce köyüne bağlı Kurtuluş mevkiinde bulunan Koruklar Camisi 1962 de yapılmış. 1945 de ilçe olan Güneyce köyü İlçe Merkezinin 1952 yılında İkizdere’ye taşınmasıyla 1955 de Bucak daha sonra Nahiyeye dönüşmüştü.1945 yılında Belediye ye de sahip olan Güneyce nüfusu 2.000 kişinin altına düştüğü gerekçesiyle hükümet tarafından yapılan düzenlemeyle 2012 yılında Köy statüsüne dönüştürüldü. Nahiye iken 5 Mahallesi bulunan ve Kurtuluş’unda Belediyenin Mahallesi olduğunu söyleyen Güneyceliler’tek köye dönünce ismimiz Güneyce Köyü oldu. Kurtuluş eski Mahallemizdi ama şimdi köyün bir semti olarak anılıyor. Bu cami yıllardır cemaat olmadığı için terk edilmiş halde, camide hiç bir bakım onarım yapılmadığı başıboş bırakıldığı için yağmurdan su almasından ve zarar görmesinden dolayı dökülmeye parçalanmaya başlamış ve yıkılmaya yüz tutacak hale gelmiş. Camii ilçe Müftülüğü kayıtlarında mevcut. Camii namaz kalınacak durumda değil.  Allah'ın evinin yıkılmasına göz mü yumulacak. Allah sorunumuzu hayır etsin ‘dediler.  Güneyce Köyü Muhtarı İsmail Hakkı Taşdelen ’camiyi 1962 yılında mahalle halkı yaptı. Bugün imamı da yok cemaati de yok. Çünkü mahallenin aşağısında başka cami yapılınca buraya gidecek kimse kalmadı. Mahallede çok az kişi kaldı onlarda aşağıdaki camiye gidiyor. Cami ne olursa olsun ortak malımız bunu korumalıyız. Her şey maddiyata bakıyor. Para olsa tamirat yapılıp onarmak lazım’ dedi.   Köy okullarında taşımalı eğitime başlandıktan sonra ilkokulların kapanması şehire göçü hızlandırdı. Benzer gelişme cemaat olmadığı için Camilerde kapanmaya başladı. 

Rize’de cemaati olmadığı gerekçesiyle köy camisi ibadete kapalı. Camide cemaat olmayınca İmam’da yok. 


İkizdere Güneyce köyüne bağlı Kurtuluş mevkiinde bulunan Koruklar Camisi 1962 de yapılmış. 1945 de ilçe olan Güneyce köyü İlçe Merkezinin 1952 yılında İkizdere’ye taşınmasıyla 1955 de Bucak daha sonra Nahiyeye dönüşmüştü.1945 yılında Belediye ye de sahip olan Güneyce nüfusu 2.000 kişinin altına düştüğü gerekçesiyle hükümet tarafından yapılan düzenlemeyle 2012 yılında Köy statüsüne dönüştürüldü. Nahiye iken 5 Mahallesi bulunan ve Kurtuluş’unda Belediyenin Mahallesi olduğunu söyleyen Güneyceliler’tek köye dönünce ismimiz Güneyce Köyü oldu. Kurtuluş eski Mahallemizdi ama şimdi köyün bir semti olarak anılıyor. Bu cami yıllardır cemaat olmadığı için terk edilmiş halde, camide hiç bir bakım onarım yapılmadığı başıboş bırakıldığı için yağmurdan su almasından ve zarar görmesinden dolayı dökülmeye parçalanmaya başlamış ve yıkılmaya yüz tutacak hale gelmiş. Camii ilçe Müftülüğü kayıtlarında mevcut. Camii namaz kalınacak durumda değil.  Allah'ın evinin yıkılmasına göz mü yumulacak. Allah sorunumuzu hayır etsin ‘dediler. 


Güneyce Köyü Muhtarı İsmail Hakkı Taşdelen ’camiyi 1962 yılında mahalle halkı yaptı. Bugün imamı da yok cemaati de yok. Çünkü mahallenin aşağısında başka cami yapılınca buraya gidecek kimse kalmadı. Mahallede çok az kişi kaldı onlarda aşağıdaki camiye gidiyor. Cami ne olursa olsun ortak malımız bunu korumalıyız. Her şey maddiyata bakıyor. Para olsa tamirat yapılıp onarmak lazım’ dedi.  


Köy okullarında taşımalı eğitime başlandıktan sonra ilkokulların kapanması şehire göçü hızlandırdı. Benzer gelişme cemaat olmadığı için Camilerde kapanmaya başladı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi