Rize'de kaybolmaya yüz tutmuş yerel ürünlere sahip çıkıyorlar

Rize 13.09.2019 - 18:11, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2744+ kez okundu.
 

Rize'de kaybolmaya yüz tutmuş yerel ürünlere sahip çıkıyorlar

Rize/Fındıklı Ziraat Odası  öncülüğünde başlatılan yerli tohum seferberliği,  Fındıklı Belediye ve Fındıklı Organik Meyve Üreticileri Birliği desteği ile devam ediyor.   Kaybolmaya yüz tutmuş yerel tohumları çoğaltıp yaygınlaştırılması amaçlanan proje kapsamında, Fındıklı Ziraat Odası toplantı salonunda çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı yapılarak üretim seraları gezildi.   Organik tarım ve tohum uzmanı Hasan Çetin Özbayram'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda çiftçilere uygulamalı tohum alma ve saklama yöntemleri konusunda eğitim verildi.   Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy yaptığı açıklamada, başta ilçedeki çiftçilerden  olmak üzere,  komşu il-ilçe ziraat odalarındaki çiftçilerden toplanan  kaybolmaya yüz tutmuş yerli ata tohumlarıyla üretim yapmaya başladıklarını ifadede ederek,  dedelerin ninelerin  ektiği yerel tohumları teşvik etmek için başlatılan çalışmada ilk sonuçları almaya başladıklarını söyledi.   Organik tarım ve tohum alma, saklama uzmanı Hasan Çetin Özbayram'ın sahip olduğu geniş bilgi ve tecrübesinden faydalanmak için ilçeye getirdiklerini kaydeden Özsoy, " Fındıklı Ziraat Odasının toplantı salonunda çiftçilere görsellerle teknik eğitim toplantısı yaptık. Daha sonra odamızın Sümer köyündeki üretim seralarında hocamızdan uygulamalı bilgiler aldık. Çiftçilere tohumların hangi olgunlukta alınması gerektiği, kaliteli tohum nasıl seçilir gibi bilgilendirmeler yapıldı. Ziraat odasının üretim bahçelerinden tohum olgunluğuna erişip toplanan çeşitli yerli sebzelerin tohumlarının nasıl alınacağı, hangi şartlarda saklanacağı, saklama süreleri ve yöntemleri soru cevap şeklinde uygulamalı olarak anlatıldı. Aldıkları bu eğitimden çiftçilerimiz  de memnun kaldı."dedi.   Özsoy, Fındıklı Ziraat Odası yönetim kurulu başkanlığı adına, çiftçi ve personelimizi bilgilendirmek için ilçemize gelen organik tarım ve tohum alma uzmanı Hasan Çetin Özbayram'a, ilçeye gelmesini sağlayan Fındıklı Belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu'na teşekkür etti.

Rize/Fındıklı Ziraat Odası  öncülüğünde başlatılan yerli tohum seferberliği,  Fındıklı Belediye ve Fındıklı Organik Meyve Üreticileri Birliği desteği ile devam ediyor.

 

Kaybolmaya yüz tutmuş yerel tohumları çoğaltıp yaygınlaştırılması amaçlanan proje kapsamında, Fındıklı Ziraat Odası toplantı salonunda çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı yapılarak üretim seraları gezildi.

 

Organik tarım ve tohum uzmanı Hasan Çetin Özbayram'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda çiftçilere uygulamalı tohum alma ve saklama yöntemleri konusunda eğitim verildi.

 

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy yaptığı açıklamada, başta ilçedeki çiftçilerden  olmak üzere,  komşu il-ilçe ziraat odalarındaki çiftçilerden toplanan  kaybolmaya yüz tutmuş yerli ata tohumlarıyla üretim yapmaya başladıklarını ifadede ederek,  dedelerin ninelerin  ektiği yerel tohumları teşvik etmek için başlatılan çalışmada ilk sonuçları almaya başladıklarını söyledi.

 

Organik tarım ve tohum alma, saklama uzmanı Hasan Çetin Özbayram'ın sahip olduğu geniş bilgi ve tecrübesinden faydalanmak için ilçeye getirdiklerini kaydeden Özsoy, " Fındıklı Ziraat Odasının toplantı salonunda çiftçilere görsellerle teknik eğitim toplantısı yaptık. Daha sonra odamızın Sümer köyündeki üretim seralarında hocamızdan uygulamalı bilgiler aldık. Çiftçilere tohumların hangi olgunlukta alınması gerektiği, kaliteli tohum nasıl seçilir gibi bilgilendirmeler yapıldı. Ziraat odasının üretim bahçelerinden tohum olgunluğuna erişip toplanan çeşitli yerli sebzelerin tohumlarının nasıl alınacağı, hangi şartlarda saklanacağı, saklama süreleri ve yöntemleri soru cevap şeklinde uygulamalı olarak anlatıldı. Aldıkları bu eğitimden çiftçilerimiz  de memnun kaldı."dedi.

 

Özsoy, Fındıklı Ziraat Odası yönetim kurulu başkanlığı adına, çiftçi ve personelimizi bilgilendirmek için ilçemize gelen organik tarım ve tohum alma uzmanı Hasan Çetin Özbayram'a, ilçeye gelmesini sağlayan Fındıklı Belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu'na teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi