Rize'de Örnek Davranış

Sağlık 01.10.2019 - 14:21, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2134+ kez okundu.
 

Rize'de Örnek Davranış

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü    Rize İl Sağlık Müdürlüğünce il merkezi ve tüm ilçelerde,  “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” etkinlikleri kapsamında huzurevi ve ev ziyaretleri yapıldı.    Doğum oranlarının düşmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşam, ortalama yaşam beklentisinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına olanak sağlamıştır. Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olarak anılmaktadır.    İlimizde de Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi koordinasyonuyla il merkezi ve tüm ilçelerde,  “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” etkinlikleri kapsamında huzurevi ve ev ziyaretleri yapıldı.    TUİK nüfus projeksiyonlarına göre, Ülkemizde yaşlı nüfus oranının 2023 yılında 10.2, 2030 yılında 12.9, 2040 yılında 16.3, 2060 yılında 22.6 ve 2080 yılında 25.6 olacağı tahmin edilmektedir.    Yaşlı nüfusun artan oranı yaşlılara sunulan sağlık hizmetlerinin de çeşitlenmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Genç gruplarda sağlık hizmetlerinin temel hedefi tedavi iken, yaşlı gruplarda esas hedef; yaşam kalitesinin arttırılması ve korunmasıdır. Yaşlıların yaşam kalitesinin korunması, yaşlılık döneminde sık karşılaşılan, “Alzheimer, demans” gibi sağlık sorunlarının yaşlılığın doğal sonucu gibi görmezden gelinmemesi ile de mümkündür.    Yaşlılarda yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin bilinmesi yaşlıların, sağlığı koruyucu ve geliştirici davranışlar sergilemelerinde, sosyalleşmelerinde ve mutlu olmalarında önem taşımaktadır. Yaşlılar için yaşamın uzunluğundan çok kalitesinin önemli olduğu unutulmamalıdır.    Yaşlılık döneminde, sağlıklı yaşam davranışlarının belirlenmesi ve yaşlılıkta sık karşılaşılan “Alzheimer, demans” gibi sağlık sorunlarının erken tespiti ve bu hastalıkların uygun tedavisi için farkındalık çalışmaları sürdürülmektedir.    Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılık döneminin itibarla yaşanması aynı zamanda bir minnet borcudur.     Yaşlılarınızın yaşam kalitesini arttırmak elinizde.   

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü 

 

Rize İl Sağlık Müdürlüğünce il merkezi ve tüm ilçelerde,  “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” etkinlikleri kapsamında huzurevi ve ev ziyaretleri yapıldı. 

 

Doğum oranlarının düşmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşam, ortalama yaşam beklentisinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına olanak sağlamıştır. Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olarak anılmaktadır. 

 

İlimizde de Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi koordinasyonuyla il merkezi ve tüm ilçelerde,  “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” etkinlikleri kapsamında huzurevi ve ev ziyaretleri yapıldı. 

 

TUİK nüfus projeksiyonlarına göre, Ülkemizde yaşlı nüfus oranının 2023 yılında 10.2, 2030 yılında 12.9, 2040 yılında 16.3, 2060 yılında 22.6 ve 2080 yılında 25.6 olacağı tahmin edilmektedir. 

 

Yaşlı nüfusun artan oranı yaşlılara sunulan sağlık hizmetlerinin de çeşitlenmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Genç gruplarda sağlık hizmetlerinin temel hedefi tedavi iken, yaşlı gruplarda esas hedef; yaşam kalitesinin arttırılması ve korunmasıdır. Yaşlıların yaşam kalitesinin korunması, yaşlılık döneminde sık karşılaşılan, “Alzheimer, demans” gibi sağlık sorunlarının yaşlılığın doğal sonucu gibi görmezden gelinmemesi ile de mümkündür. 

 

Yaşlılarda yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin bilinmesi yaşlıların, sağlığı koruyucu ve geliştirici davranışlar sergilemelerinde, sosyalleşmelerinde ve mutlu olmalarında önem taşımaktadır. Yaşlılar için yaşamın uzunluğundan çok kalitesinin önemli olduğu unutulmamalıdır. 

 

Yaşlılık döneminde, sağlıklı yaşam davranışlarının belirlenmesi ve yaşlılıkta sık karşılaşılan “Alzheimer, demans” gibi sağlık sorunlarının erken tespiti ve bu hastalıkların uygun tedavisi için farkındalık çalışmaları sürdürülmektedir. 

 

Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılık döneminin itibarla yaşanması aynı zamanda bir minnet borcudur.  

 

Yaşlılarınızın yaşam kalitesini arttırmak elinizde. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi