Rize Gen havuzunda koruma altına alındı.

Rize 04.09.2019 - 09:58, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2604+ kez okundu.
 

Rize Gen havuzunda koruma altına alındı.

RTEÜ TÜBİTAK 1007 Projesinin İlk 6 Ayı Başarı İle Tamamlandı    TÜBİTAK tarafından desteklenen, RTEÜ ile ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen "Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi” isimli TÜBİTAK 1007 projesi  ilk 6 ayı başarı ile tamamlandı.     Biri Rize RTE Üniversitesi , diğeri ÇAYKUR bünyesinde olmak üzere Rize'ye iki tane “Çay Gen Havuzu” kazandıracak olan söz konusu projenin ilk 6 ayında;  başta Rize olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesinde  çay yetiştiriciliği yapılan 4 il ve 31 ilçe tarandı. Yapılan çalışma sonucunda üstün özelliklere sahip 760 çay genotipi seçildi. Ülke tarımı ve çay sektörüne önemli katkılar sağlayacak olan bu genotipler Rize Merkez Hayrat’ta bulunan gen havuzuna aktarılarak çoğaltıldı ve koruma altına alındı.  Projenin bundan sonraki aşamalarında 2000 çay genotipinin toplanması ve siyah, yeşil, beyaz ve oolong çay çeşit adaylarının belirlenmesi hedefleniyor. 

RTEÜ TÜBİTAK 1007 Projesinin İlk 6 Ayı Başarı İle Tamamlandı 
 

TÜBİTAK tarafından desteklenen, RTEÜ ile ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen "Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi” isimli TÜBİTAK 1007 projesi  ilk 6 ayı başarı ile tamamlandı.  
 

Biri Rize RTE Üniversitesi , diğeri ÇAYKUR bünyesinde olmak üzere Rize'ye iki tane “Çay Gen Havuzu” kazandıracak olan söz konusu projenin ilk 6 ayında;  başta Rize olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesinde  çay yetiştiriciliği yapılan 4 il ve 31 ilçe tarandı. Yapılan çalışma sonucunda üstün özelliklere sahip 760 çay genotipi seçildi. Ülke tarımı ve çay sektörüne önemli katkılar sağlayacak olan bu genotipler Rize Merkez Hayrat’ta bulunan gen havuzuna aktarılarak çoğaltıldı ve koruma altına alındı. 


Projenin bundan sonraki aşamalarında 2000 çay genotipinin toplanması ve siyah, yeşil, beyaz ve oolong çay çeşit adaylarının belirlenmesi hedefleniyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi