Rize'nin şehir Hastanesinde Değil...

Sağlık 28.05.2019 - 09:50, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2278+ kez okundu.
 

Rize'nin şehir Hastanesinde Değil...

RİZE’NİN ŞEHİR HASTANESİNE DEĞİL, HEKİME VE ENDÜSTRİYE İHTİYACI VAR  Rize’de Şehir Hastanesi tarzında devasa bir komplekse gereksinim olmadığını defalarca yazdım. Hele hele denizi doldurarak sahil bandına yığılmayı teşvik edecek tarzda bir yatırıma gerek yoktur. Maliyet artışı ve speküle edilebilir maliyet kontrolünden bahsetmiyorum bile.  Duyuna kalmaması için harcanması gereken kaynak var ise üretime dönük bir alana, mesela çayını satmada ciddi müşkül yaşayan çay müstahsilini bir nebze rahatlatmak için yeni çay fabrikaları yapın. Herhalde çay ve çaycılığımızı da bir nebze düşünüyorsunuzdur. Sonra yıllardır dillerde sakız olan kent merkezinde ki teleferiği, Ayder’de programlanan Kayak Merkezini hatta ikincisini de Petran – Meşeköy’e yapın.    Ama en önemlisi mevcut sağlık yatırımlarını rehabilite edin, işlevlerini geliştirin. Nitelikli hekimin kenti tercih edebilmesini sağlayın.   Döneyim şehir hastaneleri mevzuuna. Ama öyle uzun uzun yazmayacağım.   Vekilimiz Sayın Hayati Yazıcı, önceki gün yaptığı açıklamada Rize’de şehir hastanesinin Haldoz sahili yerine Gündoğdu sahilinde deniz doldurularak yapılma kararı alındığını, yap – işlet modelinde yüklenici firma bulma sürecine geçildiğini açıkladı.  En sona yazacağım cümleyi başta yazmıştım, mevcudun fotoğrafını vererek azıcık daha ek yapmakla yetineceğim.      Oldukça iyi tesis edilmiş kent merkezinde Devlet Hastanesi var. Eksik kapasitede çalışıyor, hekim ve ekipman, teçhizat eksiklerini tamamlanınca ekstra hasta alabilecek.  İslampaşa ’da yanlış tesis edilmiş, cihaz donanımı fevkalade iyi ama ergonomi ve hekim sıkıntısı had safhada olan RTEÜ ye bağlı Araştırma Hastanesi var. Artvin ve Artvin’in ilçelerinden gelen hastalarla tama yakın kapasiteyle sıkıntılı hizmet veriyor.      Güneysu’da büsbütün atıl sayılabilecek Fizik Rehabilitasyon Hastanesi var. Fevkalade güzel tesis edilmiş bu butik hastaneyi sadece açık tutmak için nöbetçi personel var. Kısaca yazık günah diyebiliyorum.   Çayeli Devlet, Güneysu Devlet, Fındıklı Guatr Hastaneleri ile Pazar’da Kaçkar Devlet Hastanesi var. Bunlardan Pazar ve Ardeşen ilçeleri arasındaki Kaçkar Hastanesi Bölge Hastanesi olarak planlanmış ama her yönüyle atıl durumda. Bu hastaneye gereken ek yatırım, istihdam ve teçhizat sağlanması halinde Doğu ilçeleri ve Artvin’den gelen hastaların önemli bir kısmının RTEÜ Araştırmaya gitmesine gerek kalmaz ve AH ‘de her yönüyle rahatlar. Süreçte doğru projelerle yerinde fiziki koşulları geliştirilerek Rize’de sağlık hizmetleri eksiksiz sağlanır. Zaten kaynaklarımız kıt, böylesi popülist yatırımlardan kaçınılmalı.  Velhasıl Rize’de geçmediği köprü, otoyol için ödeme yapılan modelle benzeşen Şehir Hastanesi yatırımı gerekmiyor. Bu modelde hastaneye sıcak bakan henüz tek bir hekime denk gelmediğimi de bilmem eklememe gerek var mi? 

RİZE’NİN ŞEHİR HASTANESİNE DEĞİL, HEKİME VE ENDÜSTRİYE İHTİYACI VAR 


Rize’de Şehir Hastanesi tarzında devasa bir komplekse gereksinim olmadığını defalarca yazdım. Hele hele denizi doldurarak sahil bandına yığılmayı teşvik edecek tarzda bir yatırıma gerek yoktur. Maliyet artışı ve speküle edilebilir maliyet kontrolünden bahsetmiyorum bile. 


Duyuna kalmaması için harcanması gereken kaynak var ise üretime dönük bir alana, mesela çayını satmada ciddi müşkül yaşayan çay müstahsilini bir nebze rahatlatmak için yeni çay fabrikaları yapın. Herhalde çay ve çaycılığımızı da bir nebze düşünüyorsunuzdur. Sonra yıllardır dillerde sakız olan kent merkezinde ki teleferiği, Ayder’de programlanan Kayak Merkezini hatta ikincisini de Petran – Meşeköy’e yapın.   


Ama en önemlisi mevcut sağlık yatırımlarını rehabilite edin, işlevlerini geliştirin. Nitelikli hekimin kenti tercih edebilmesini sağlayın.  


Döneyim şehir hastaneleri mevzuuna. Ama öyle uzun uzun yazmayacağım.  


Vekilimiz Sayın Hayati Yazıcı, önceki gün yaptığı açıklamada Rize’de şehir hastanesinin Haldoz sahili yerine Gündoğdu sahilinde deniz doldurularak yapılma kararı alındığını, yap – işlet modelinde yüklenici firma bulma sürecine geçildiğini açıkladı. 


En sona yazacağım cümleyi başta yazmıştım, mevcudun fotoğrafını vererek azıcık daha ek yapmakla yetineceğim.     


Oldukça iyi tesis edilmiş kent merkezinde Devlet Hastanesi var. Eksik kapasitede çalışıyor, hekim ve ekipman, teçhizat eksiklerini tamamlanınca ekstra hasta alabilecek. 


İslampaşa ’da yanlış tesis edilmiş, cihaz donanımı fevkalade iyi ama ergonomi ve hekim sıkıntısı had safhada olan RTEÜ ye bağlı Araştırma Hastanesi var. Artvin ve Artvin’in ilçelerinden gelen hastalarla tama yakın kapasiteyle sıkıntılı hizmet veriyor.     


Güneysu’da büsbütün atıl sayılabilecek Fizik Rehabilitasyon Hastanesi var. Fevkalade güzel tesis edilmiş bu butik hastaneyi sadece açık tutmak için nöbetçi personel var. Kısaca yazık günah diyebiliyorum.  


Çayeli Devlet, Güneysu Devlet, Fındıklı Guatr Hastaneleri ile Pazar’da Kaçkar Devlet Hastanesi var. Bunlardan Pazar ve Ardeşen ilçeleri arasındaki Kaçkar Hastanesi Bölge Hastanesi olarak planlanmış ama her yönüyle atıl durumda. Bu hastaneye gereken ek yatırım, istihdam ve teçhizat sağlanması halinde Doğu ilçeleri ve Artvin’den gelen hastaların önemli bir kısmının RTEÜ Araştırmaya gitmesine gerek kalmaz ve AH ‘de her yönüyle rahatlar. Süreçte doğru projelerle yerinde fiziki koşulları geliştirilerek Rize’de sağlık hizmetleri eksiksiz sağlanır. Zaten kaynaklarımız kıt, böylesi popülist yatırımlardan kaçınılmalı. 


Velhasıl Rize’de geçmediği köprü, otoyol için ödeme yapılan modelle benzeşen Şehir Hastanesi yatırımı gerekmiyor. Bu modelde hastaneye sıcak bakan henüz tek bir hekime denk gelmediğimi de bilmem eklememe gerek var mi? 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi