Rize Şoförler Odası'ndan 'sayısal takorof' açıklaması

Rize 31.12.2019 - 15:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1583+ kez okundu.
 

Rize Şoförler Odası'ndan 'sayısal takorof' açıklaması

YENİ yılla birlikte başlayacak olan sayısal takorof ile ilgili Rize Şoförler Odası Başkanı Turan Akbulut yetkililere seslenerek uygulamanın geçiş sürecinin uzatılmasını istedi. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmeliğe göre 31 Aralık 2019’dan itibaren otobüs ve kamyonlardaki sayısal takograflardan veri indirme ve bu verilerin bakanlığa gönderimi zorunlu olacak. Sürücü verilerinin analiz edileceği bu sistemle kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Sayısal takograf verileri, 1 Ocak 2020’den itibaren araç sahipleri tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na gönderilecek. Bu verilerin ilgili elektronik sistemleri tarafından sürüş saatleri ve hız aşımları analiz edilecek. Aynı zamanda projenin devreye alınmasıyla sürüş saatleri esnetilmeyecek ve şoförler hız limitlerine uymak zorunda kalacak.   'GEÇİŞ SÜRECİ UZATILMALI'   Araçların tüm sürüş bilgileri özellikle kaç saat kullanıldığı ve ne kadar hız aşımı yaptığı sayısal takograflar tarafından kayıt altına alınacağına dikkat çeken Rize Şoförler Odası Başkanı Turan Akbulut, “Otobüs ve kamyonlarda kullanılması zorunlu olan sayısal takograflar, bu araçların kara kutusu niteliğinde. Buradaki bilgiler bakanlık tarafından kayıt altına alınacak. Burada ne tür uygulamalar yapılacağı ne tür cezalar verileceği şoför esnafına anlatılmalıdır. 'Yaptık oldu' şeklinde olan bir uygulama sağlıklı işlemeyecek ve bundan yine şoför esnafımız zarar görecektir. Zor koşullarda hizmet yapmaya çalışan emek üreten şoför esnafımız yükünü sarıp yola giderken birde evraksal işlemler kayıtlarla uğraşmak zorunda kalacak. Bunun bir geçiş süresi olmak zorundadır. Biz yetkililere buradan çağrıda bulunuyoruz. Geçiş sürecini uzatın. Hep beraber eğitimlerle bilgilendirmelerle bu süreci en asgari kayıpla atlatalım” dedi.    'ŞOFÖR ESNAFIMIZIN BİLGİLENDİRİLMESİ ŞART'   Uygulamanın özellikle C belgeli kullanımlarda büyük sorun yaratacağını vurgulayan Akbulut, “Araçlarını ve belgelerini kiraya verenler bunun takibini yapmakta güçlük çekecektir. Ayrıca e-fatura konusunda da esnafımızın üzerine bir yük binmiştir. Daha önce bunları muhasebeciler hallederdi. Şimdi şoför zor koşullarda yaptığı hizmetin haricinde bunları da takip etmek zorunda bırakıldı. Bu uygulamaların bir yıl daha geçiş süreci verilebilir. Geçişin şoför esnafımız ve devletimizin anlayışı ile sancısız yapılmasını bekliyoruz. İlk yıl uyarılarla bu dönem atlatılabilir. Şoför esnafımızın bilgilendirilmesi şart. Çünkü çoğu esnafımız bu bilgileri nasıl yükleyecek ne yapması gerekiyor diye bir bilgisi yokken uygulama başlıyor. Ayrıca Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), Kanun ve bu Yönetmeliği uygulamaya alınmıştı. Burada yük alan kamyoncu 6 saat içerisinde sisteme giriş yapmak zorunda. Bu uygulamada sağlıklı yürütülemiyor. Talebimiz esnafımızın daha rahat koşullarda çalışılmasının ve bu uygulamalara girişine imkan sağlanmasıdır” diye konuştu.   

YENİ yılla birlikte başlayacak olan sayısal takorof ile ilgili Rize Şoförler Odası Başkanı Turan Akbulut yetkililere seslenerek uygulamanın geçiş sürecinin uzatılmasını istedi. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmeliğe göre 31 Aralık 2019’dan itibaren otobüs ve kamyonlardaki sayısal takograflardan veri indirme ve bu verilerin bakanlığa gönderimi zorunlu olacak. Sürücü verilerinin analiz edileceği bu sistemle kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Sayısal takograf verileri, 1 Ocak 2020’den itibaren araç sahipleri tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na gönderilecek. Bu verilerin ilgili elektronik sistemleri tarafından sürüş saatleri ve hız aşımları analiz edilecek. Aynı zamanda projenin devreye alınmasıyla sürüş saatleri esnetilmeyecek ve şoförler hız limitlerine uymak zorunda kalacak.

 

'GEÇİŞ SÜRECİ UZATILMALI'

 

Araçların tüm sürüş bilgileri özellikle kaç saat kullanıldığı ve ne kadar hız aşımı yaptığı sayısal takograflar tarafından kayıt altına alınacağına dikkat çeken Rize Şoförler Odası Başkanı Turan Akbulut, “Otobüs ve kamyonlarda kullanılması zorunlu olan sayısal takograflar, bu araçların kara kutusu niteliğinde. Buradaki bilgiler bakanlık tarafından kayıt altına alınacak. Burada ne tür uygulamalar yapılacağı ne tür cezalar verileceği şoför esnafına anlatılmalıdır. 'Yaptık oldu' şeklinde olan bir uygulama sağlıklı işlemeyecek ve bundan yine şoför esnafımız zarar görecektir. Zor koşullarda hizmet yapmaya çalışan emek üreten şoför esnafımız yükünü sarıp yola giderken birde evraksal işlemler kayıtlarla uğraşmak zorunda kalacak. Bunun bir geçiş süresi olmak zorundadır. Biz yetkililere buradan çağrıda bulunuyoruz. Geçiş sürecini uzatın. Hep beraber eğitimlerle bilgilendirmelerle bu süreci en asgari kayıpla atlatalım” dedi. 

 

'ŞOFÖR ESNAFIMIZIN BİLGİLENDİRİLMESİ ŞART'

 

Uygulamanın özellikle C belgeli kullanımlarda büyük sorun yaratacağını vurgulayan Akbulut, “Araçlarını ve belgelerini kiraya verenler bunun takibini yapmakta güçlük çekecektir. Ayrıca e-fatura konusunda da esnafımızın üzerine bir yük binmiştir. Daha önce bunları muhasebeciler hallederdi. Şimdi şoför zor koşullarda yaptığı hizmetin haricinde bunları da takip etmek zorunda bırakıldı. Bu uygulamaların bir yıl daha geçiş süreci verilebilir. Geçişin şoför esnafımız ve devletimizin anlayışı ile sancısız yapılmasını bekliyoruz. İlk yıl uyarılarla bu dönem atlatılabilir. Şoför esnafımızın bilgilendirilmesi şart. Çünkü çoğu esnafımız bu bilgileri nasıl yükleyecek ne yapması gerekiyor diye bir bilgisi yokken uygulama başlıyor. Ayrıca Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), Kanun ve bu Yönetmeliği uygulamaya alınmıştı. Burada yük alan kamyoncu 6 saat içerisinde sisteme giriş yapmak zorunda. Bu uygulamada sağlıklı yürütülemiyor. Talebimiz esnafımızın daha rahat koşullarda çalışılmasının ve bu uygulamalara girişine imkan sağlanmasıdır” diye konuştu.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi