Rize ve Bölgede Yine aynı sıkıntı. Özel sektör taban fiyatı kuşa çevirdi.

Rize 18.05.2019 - 09:47, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1775+ kez okundu.
 

Rize ve Bölgede Yine aynı sıkıntı. Özel sektör taban fiyatı kuşa çevirdi.

Yaş Çay üretiicisi ilk günden ŞOK'a uğradı. Önceki gün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 2.90 TL. olarak açıklanan yaş çay taban fiyatı üreticiler tarafından genelde  iyi bir rakam olarak karşılanırken ilk günden korktuğu başına geldi ve özel sektörün ağına düştü. Rize ve Bölgedeki yaş çay üreticilerinin hemen hemen tamamına yakını  sezonda sattığı yaş çayın en az  30-40'luk ksımını ÇAYKUR tarafından uygulanan kota sebebiyle özel sektöre satmak zorunda. Üreticiler açıklanan fiyatın yüksekliğinden çok özel sektörün bu rakamın altında çay almaması için bir düzenleme yapılmasını istiyorlardı. Sebest piyasa ekonomisinde böyle bir uygulamanın hayata geçmesi zor olsa da üreticiler, bu konuda konuşmaya sıra gelince  mangalda kül bırakmayan, çayın sahibi gibi konuşan ve kendileride yaş çay üretici olan başta yaş Çay sektörün temsilcileri  olmak üzere özel sektör fabrika temsilcileri  ilk  fırsatta devletin açıkladığı taban fiyatı adeta yok sayarak kafalarına göre çay almaya başladılar. Rize ve Bölgenin en büyük özel sektör temsilcilerinden bazıları 1 yıl vadeli veya ocak ayı ödemeli 2,50 TL. den çay alırken, bir başka büyük firma üreticilere gönderdiği mesajda ; Çay alım fiyatlarını   Brüt 2.30 TL. haftada iki kere ödeme şeklinde duyurdu. VE AYNI ÖZEL SEKTÖR FABRİKASINDAN 19 MAYIS AKŞAMI ÜRETİCİLERE GELEN MESAJ SAYIN ÜRETİCİMİZ; 20.05.2019 PAZARTESİ DAHİL YAŞ ÇAY ALIM ŞARTLARIMIZ  1-) BRÜT 2,10 TL HAFTADA İKİ KERE ÖDEME 2-) BRÜT 2,40 TL ARALIK 2019 VADELİ ÖDEME 3-) DEVLET TABAN FİYATI (BRÜT 2,90 TL) TEMMUZ 2020 VADELİ ÖDEME ŞEKLİNDE DEVAM EDECEKTİR. SAYGILARIMIZLA Şimdi çay üreticisi tabir caizse adeta tefecilerin eline düşmüş gibi. Mecburen çayının belli bir kısmını özel sektöre satmak zorunda  Ancak uygulanan fiyat vatandaşı perişan ediyor. Sitemize ulaşan bir köy muhtarı Rize ve Bölge basınına sitem ederek neden uyuyorsunuz. Vatandaşın bu çığlığını neden dile getirmiyorsunuz diyerek sitem ederken , özel sektör tarafından uygulanan bu fiyat poliştikasına birilerinin mutlaka müdaha etmesi gerektiğini söyledi.    ​Ancak şunuda unutmamak lazım Kuru çaya uzun zamandır zam yapılmaması da özel sektörün bu fiyatları uygulamak zorunda bırakan önemli bir etken olarak görülüyor.

Yaş Çay üretiicisi ilk günden ŞOK'a uğradı.


Önceki gün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 2.90 TL. olarak açıklanan yaş çay taban fiyatı üreticiler tarafından genelde  iyi bir rakam olarak karşılanırken ilk günden korktuğu başına geldi ve özel sektörün ağına düştü.


Rize ve Bölgedeki yaş çay üreticilerinin hemen hemen tamamına yakını  sezonda sattığı yaş çayın en az  30-40'luk ksımını ÇAYKUR tarafından uygulanan kota sebebiyle özel sektöre satmak zorunda.


Üreticiler açıklanan fiyatın yüksekliğinden çok özel sektörün bu rakamın altında çay almaması için bir düzenleme yapılmasını istiyorlardı. Sebest piyasa ekonomisinde böyle bir uygulamanın hayata geçmesi zor olsa da üreticiler, bu konuda konuşmaya sıra gelince  mangalda kül bırakmayan, çayın sahibi gibi konuşan ve kendileride yaş çay üretici olan başta yaş Çay sektörün temsilcileri  olmak üzere özel sektör fabrika temsilcileri  ilk  fırsatta devletin açıkladığı taban fiyatı adeta yok sayarak kafalarına göre çay almaya başladılar.


Rize ve Bölgenin en büyük özel sektör temsilcilerinden bazıları 1 yıl vadeli veya ocak ayı ödemeli 2,50 TL. den çay alırken, bir başka büyük firma üreticilere gönderdiği mesajda ;


Çay alım fiyatlarını   Brüt 2.30 TL. haftada iki kere ödeme şeklinde duyurdu.


VE AYNI ÖZEL SEKTÖR FABRİKASINDAN 19 MAYIS AKŞAMI ÜRETİCİLERE GELEN MESAJ


SAYIN ÜRETİCİMİZ; 20.05.2019 PAZARTESİ DAHİL YAŞ ÇAY ALIM ŞARTLARIMIZ 


1-) BRÜT 2,10 TL HAFTADA İKİ KERE ÖDEME

2-) BRÜT 2,40 TL ARALIK 2019 VADELİ ÖDEME

3-) DEVLET TABAN FİYATI (BRÜT 2,90 TL) TEMMUZ 2020 VADELİ ÖDEME ŞEKLİNDE DEVAM EDECEKTİR.

SAYGILARIMIZLA


Şimdi çay üreticisi tabir caizse adeta tefecilerin eline düşmüş gibi. Mecburen çayının belli bir kısmını özel sektöre satmak zorunda  Ancak uygulanan fiyat vatandaşı perişan ediyor.


Sitemize ulaşan bir köy muhtarı Rize ve Bölge basınına sitem ederek neden uyuyorsunuz. Vatandaşın bu çığlığını neden dile getirmiyorsunuz diyerek sitem ederken , özel sektör tarafından uygulanan bu fiyat poliştikasına birilerinin mutlaka müdaha etmesi gerektiğini söyledi. 
 

​Ancak şunuda unutmamak lazım Kuru çaya uzun zamandır zam yapılmaması da özel sektörün bu fiyatları uygulamak zorunda bırakan önemli bir etken olarak görülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi