RİZE''Yİ YÖNETENLER NEDEN DESTEK OLMAZ.

Kültür 21.06.2020 - 11:17, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2780+ kez okundu.
 

RİZE''Yİ YÖNETENLER NEDEN DESTEK OLMAZ.

KENDİNİ RİZEYE ADAYAN ADAM RECEP KOYUNCU     Kendi tabiriyle "Kendisine yakışanı yapan adam". Yakından şahidim en çok kullandığı "Herkes kendisine yakışanı yapar" cümlesidir.     Rize kitaplarının hizmetkârı bir adam. Rize tarihinin, geçmişinin yok olmasına gönlü razı değil. Dağ bayır, yayla mezra, cami mezarlık demeden Rize’nin her köşesinde emeği var.      Merkezde kendi imkânlarıyla kiraladığı ofisini müthiş bir Rize arşivi olan kitaplığa dönüştürdü. Çoğunlukla öğrenciler yararlanıyor ama herkese açık nezih bir mekân. Misafirlere Çay’da söylüyor para da istemiyor.      Kitaplığında el yazmasından günümüze kadar basılı ve görsel malzemeden tutun da Rize konusunda ne ararsanız araştırma konusu olabilecek fotoğraf, gazete, dergi ve her türlü edebi eser var. Bunun yanında bir de yörede eskiden kullanılmış olan her türlü günlük eşya ve malzeme koleksiyonuna da sahip.       Bu yüzden son zamanlarda bölge üzerinde araştırma yapan herkesin ilk önce uğradığı yer namı diğer Recep hocanın Rize İhtisas Kütüphanesi olmakta. Çünkü şehrimizdeki hiçbir kurumun arşivinde olmayan bilgi ve belgeler burada sergilenmekte ve araştırmacıların hizmetine sunulmakta.      Bir dostum anlatmıştı Recep Koyuncu bir köy mezarlığında gördüğü eski yazılı yıkılıp bir köşeye atılmış mezar taşını heba olmaması için arabasına koyarak müzesinde koruma altına alacak kadar Rize tarihine gönül vermiş bir arkadaş. Ayrıca bulduğu her türlü bilgi ve belgeyi de hem yetkililerle ve hem de araştırmacılarla severek paylaşan birisi.     Tarihin yok olmasına tahammülü yok.     Dijital ortama taşımaya başladığı Rize Arşivi için tek sıkıntısı Rize’deki yetkililerden destek ve ilgi görmemesi. Trabzon Valiliği ve Belediyesinin bastırdığı yüzlerce eseri gördükten sonra Recep Koyuncu ’ya hak verdim.      Sahi Rize’deki yerel yöneticilerimiz başta Vali ve Belediye Başkanlarımız hatta üniversite rektörümüz olmak üzere niye Rize Kültürünün ayakta durması için Recep Koyuncu ‘ya destek olmaz, daha rahat araştırma yapmasına fırsat vermez?. Yoksa Rize'nin kültürünü geleceğe taşımak suç mu?      Recep Koyuncu Rize tarihini yaşatmak için kimseden para istemiyor. Kitaplarını sergileyeceği daha modern bir yere ihtiyacı var. Bunun temin edilmesini ister. Buda çok bir şey olmasa gerek. İsmail Kahraman Kültür Merkezinde veya başka bir yerde inanıyorum istenirse böyle ferah geniş bir büro Rize Kültür Arşivi için açılabilir.  

KENDİNİ RİZEYE ADAYAN ADAM RECEP KOYUNCU

   
Kendi tabiriyle "Kendisine yakışanı yapan adam". Yakından şahidim en çok kullandığı "Herkes kendisine yakışanı yapar" cümlesidir.

   
Rize kitaplarının hizmetkârı bir adam. Rize tarihinin, geçmişinin yok olmasına gönlü razı değil. Dağ bayır, yayla mezra, cami mezarlık demeden Rize’nin her köşesinde emeği var.

    
Merkezde kendi imkânlarıyla kiraladığı ofisini müthiş bir Rize arşivi olan kitaplığa dönüştürdü. Çoğunlukla öğrenciler yararlanıyor ama herkese açık nezih bir mekân. Misafirlere Çay’da söylüyor para da istemiyor.

    
Kitaplığında el yazmasından günümüze kadar basılı ve görsel malzemeden tutun da Rize konusunda ne ararsanız araştırma konusu olabilecek fotoğraf, gazete, dergi ve her türlü edebi eser var. Bunun yanında bir de yörede eskiden kullanılmış olan her türlü günlük eşya ve malzeme koleksiyonuna da sahip.

 
   
Bu yüzden son zamanlarda bölge üzerinde araştırma yapan herkesin ilk önce uğradığı yer namı diğer Recep hocanın Rize İhtisas Kütüphanesi olmakta. Çünkü şehrimizdeki hiçbir kurumun arşivinde olmayan bilgi ve belgeler burada sergilenmekte ve araştırmacıların hizmetine sunulmakta.

    
Bir dostum anlatmıştı Recep Koyuncu bir köy mezarlığında gördüğü eski yazılı yıkılıp bir köşeye atılmış mezar taşını heba olmaması için arabasına koyarak müzesinde koruma altına alacak kadar Rize tarihine gönül vermiş bir arkadaş. Ayrıca bulduğu her türlü bilgi ve belgeyi de hem yetkililerle ve hem de araştırmacılarla severek paylaşan birisi.

   
Tarihin yok olmasına tahammülü yok.

   
Dijital ortama taşımaya başladığı Rize Arşivi için tek sıkıntısı Rize’deki yetkililerden destek ve ilgi görmemesi. Trabzon Valiliği ve Belediyesinin bastırdığı yüzlerce eseri gördükten sonra Recep Koyuncu ’ya hak verdim.

    
Sahi Rize’deki yerel yöneticilerimiz başta Vali ve Belediye Başkanlarımız hatta üniversite rektörümüz olmak üzere niye Rize Kültürünün ayakta durması için Recep Koyuncu ‘ya destek olmaz, daha rahat araştırma yapmasına fırsat vermez?. Yoksa Rize'nin kültürünü geleceğe taşımak suç mu?

    
Recep Koyuncu Rize tarihini yaşatmak için kimseden para istemiyor. Kitaplarını sergileyeceği daha modern bir yere ihtiyacı var. Bunun temin edilmesini ister. Buda çok bir şey olmasa gerek. İsmail Kahraman Kültür Merkezinde veya başka bir yerde inanıyorum istenirse böyle ferah geniş bir büro Rize Kültür Arşivi için açılabilir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi