Rizeli yazardan Rize Kültürüne önemli bir katkı

Kültür 20.05.2019 - 10:09, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2048+ kez okundu.
 

Rizeli yazardan Rize Kültürüne önemli bir katkı

Araştırmacı Yazar ve Turizm uzmanı pazarlı; Hikmet HABERAL ilçesi Pazar için bilimsel bir eser ortaya çıkardı. Bu kitap Rize ve bölgemiz için önemli bir eser durumundadır.  Daha önce Rize ve ülke turizmi adına 5 adet yayınlanmış bilimsel eseri bulunan HABERAL böylelikle 6. Eserini yayınlamış oldu.  Haberal konuşmasında; Bir pazarlı olarak kendimi ilçeme borçlu hissediyordum. Bunu gerçekleştirmek için büyük uğraş ve özveri sonucunda bu kitabın ortaya çıkmasının onurunu gururunu yaşıyorum.   Pazar ilçesi; öncelikle Rize ilimiz olmak üzere Ülkemiz için miras değeri taşımaktadır. Pazar ve çevresi; tabii güzellikler, tarihi kalıntılar, zengin flora ve faunası, zengin otsu bitki türleri, klima özelliğine sahip havası bulunmaktadır.  Bu değerlerin bütünlüğüyle beraber; Çin - Trabzon tarihi İpek Yolunun Erzurum- Rize - Bayburt- Trabzon yaz ayağı güzergâhının üzerindedir. Bu ipek yolu; Pazardan başlayıp Hemşin, Çamlıhemşin, ilçeleriyle Kaçkar dağlarının eteklerindeki yaylalar üzerinden Davalı yayla ve Ğodeçur (Sırakonaklar)’ dan geçmesi, kervan - kervancıların mitolojik öykülerinin ve efsanelerinin halen günümüzde yörede anlatılması, kültürel turizmin zenginliğinin ayrı bir boyutunu oluşturmaktadır. Pazar İlçesinin Eski adına NOĞA’da denilmektedir. Pazar yeri ve pazarın kurulduğu yer anlamına gelmektedir.  Kültür turizmine hizmet veren alanların potansiyelinin ulusal ve uluslararası alanda yeterinde kullanılamaması büyük eksikliktir. “Tarihi İpek Yolunun” bölgeden geçmesi, ayrıca tarihin akışını değiştiren en önemli geçiş güzergâhı üzerinde olması sebebiyle Pazar birçok önemli olaya ev sahipliği yapmış farklı kültürlerin bir araya gelmesine araç olmuştur. İlçe sınırları içerisinde bulunan Tarihi, Tabii ve kültürel eserleri Ülkemiz için somut ve somut olmayan kültür mirasıdır.  Hava limanının yapılmasıyla; sosyal ve ekonomik anlamda hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişmeyle birlikte farklı kültür değerleri, tabiat değerleri, Tarihsel zenginliği ve alternatif turizm değerlerini bünyesinde bulundurmasıyla Rize ilimizin ve Karadeniz bölgesinin yükselen bir yıldızı ve markası olacaktır.  Bu eserin  basılmasında katkıları olan  24-25-26. DÖNEM RİZE MİLLET VEKİLİMİZ SAYIN HASAN KARAL BEYEFENDİYE  Pazar kaymakamı sayın AYHAN TERZİ BEYE  Pazar belediye başkanı sayın Ahmet BASAYA  Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İNCE’ye  Pazar Ticaret odası Başkanlığına Neşet ÇAKIR’a teşekkür eder saygılar sunarım  Ayrıca Kitap İçerisinde Fotoğraflarıyla bana destek olan Veysel ATACAN, Sabri ASLIŞEN,Adem GENÇ,Bülent ERKAN, Recep KOYUNCU VE Dursun Ali AKPINAR a teşekkür ediyorum.  HİKMET HABERAL (Kaçkarların Çobanı) 

Araştırmacı Yazar ve Turizm uzmanı pazarlı; Hikmet HABERAL ilçesi Pazar için bilimsel bir eser ortaya çıkardı. Bu kitap Rize ve bölgemiz için önemli bir eser durumundadır. 


Daha önce Rize ve ülke turizmi adına 5 adet yayınlanmış bilimsel eseri bulunan HABERAL böylelikle 6. Eserini yayınlamış oldu. 


Haberal konuşmasında; Bir pazarlı olarak kendimi ilçeme borçlu hissediyordum. Bunu gerçekleştirmek için büyük uğraş ve özveri sonucunda bu kitabın ortaya çıkmasının onurunu gururunu yaşıyorum.  


Pazar ilçesi; öncelikle Rize ilimiz olmak üzere Ülkemiz için miras değeri taşımaktadır. Pazar ve çevresi; tabii güzellikler, tarihi kalıntılar, zengin flora ve faunası, zengin otsu bitki türleri, klima özelliğine sahip havası bulunmaktadır. 


Bu değerlerin bütünlüğüyle beraber; Çin - Trabzon tarihi İpek Yolunun Erzurum- Rize - Bayburt- Trabzon yaz ayağı güzergâhının üzerindedir. Bu ipek yolu; Pazardan başlayıp Hemşin, Çamlıhemşin, ilçeleriyle Kaçkar dağlarının eteklerindeki yaylalar üzerinden Davalı yayla ve Ğodeçur (Sırakonaklar)’ dan geçmesi, kervan - kervancıların mitolojik öykülerinin ve efsanelerinin halen günümüzde yörede anlatılması, kültürel turizmin zenginliğinin ayrı bir boyutunu oluşturmaktadır. Pazar İlçesinin Eski adına NOĞA’da denilmektedir. Pazar yeri ve pazarın kurulduğu yer anlamına gelmektedir. 


Kültür turizmine hizmet veren alanların potansiyelinin ulusal ve uluslararası alanda yeterinde kullanılamaması büyük eksikliktir. “Tarihi İpek Yolunun” bölgeden geçmesi, ayrıca tarihin akışını değiştiren en önemli geçiş güzergâhı üzerinde olması sebebiyle Pazar birçok önemli olaya ev sahipliği yapmış farklı kültürlerin bir araya gelmesine araç olmuştur. İlçe sınırları içerisinde bulunan Tarihi, Tabii ve kültürel eserleri Ülkemiz için somut ve somut olmayan kültür mirasıdır. 


Hava limanının yapılmasıyla; sosyal ve ekonomik anlamda hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişmeyle birlikte farklı kültür değerleri, tabiat değerleri, Tarihsel zenginliği ve alternatif turizm değerlerini bünyesinde bulundurmasıyla Rize ilimizin ve Karadeniz bölgesinin yükselen bir yıldızı ve markası olacaktır. 


Bu eserin  basılmasında katkıları olan 


24-25-26. DÖNEM RİZE MİLLET VEKİLİMİZ SAYIN HASAN KARAL BEYEFENDİYE 


Pazar kaymakamı sayın AYHAN TERZİ BEYE 

Pazar belediye başkanı sayın Ahmet BASAYA 

Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İNCE’ye 

Pazar Ticaret odası Başkanlığına Neşet ÇAKIR’a teşekkür eder saygılar sunarım 

Ayrıca Kitap İçerisinde Fotoğraflarıyla bana destek olan Veysel ATACAN, Sabri ASLIŞEN,Adem GENÇ,Bülent ERKAN, Recep KOYUNCU VE Dursun Ali AKPINAR a teşekkür ediyorum. 

HİKMET HABERAL (Kaçkarların Çobanı) 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi