RTEÜ REKTÖRÜNÜN 6. KİTABI BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Kültür 14.07.2020 - 13:29, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1517+ kez okundu.
 

RTEÜ REKTÖRÜNÜN 6. KİTABI BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

REKTÖR KARAMAN’IN “NURETTİN TOPÇU” ESERİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI   Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN’ın 6’cı kitabı, Türkiye’nin önemli fikir insanlarından, felsefeci akademisyen merhum Nurettin TOPÇU’nun kronolojik hayat hikâyesini, düşünce dünyası, eserlerinden seçme metinler, şahsiyeti hakkında açıklamalar ve de vefatından sonra hakkında yapılan çalışmalardan oluşuyor.   Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından halk kitaplarının 354 olarak yayımlanan NURETTİN TOPÇU isimli 206 sayfalı kitabın Yayın yönetmenliğini Dr. Fatih KURT, Yayın Koordinatörlüğünü Dr. Faruk GÖRGÜLÜ, Editörlüğünü Prof. Dr. Gürbüz DENİZ yaptı.   Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Kitabının önsözünde şu ifadelere yer verdi. “Ülkemizin yetiştirmiş olduğu çok önemli yazar ve fikir insanı Nurettin Topçu ile ilk tanışıklığım Yüksek lisans tez konusu araştırırken 1995 yılında başladı. Bu dönemde Topçu üzerine çalışmaları olan, sn. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kök ile sn. Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan Nurettin Topçu üzerinde üzerine çalışma yapmamı önerdiler. 25 yıl önce başlayan tanışıklığım bu güne kadar sürdü. Bu zaman zarfında Topçu’nun bütün kitaplarını, makalelerini, gazete ve dergi yayınlarını okuma imkânım ile hakkında kitap, makale ve bildiri gibi birçok akademik çalışma yapma fırsatım oldu. Anadolu’da İslam Ahlakından ve Türk romantizminden beslenerek aklın saltanatını yönetiminde, eğitimde, sanatta ve bilimde hakım kılacak bir “Türk Rönesansı”nı gerçekleştirme gayretleri içinde önemli çalışmalar yapmıştır. Felsefeden sanata, dinden ekonomiye ve eğitime kadar pek çok sahada kendine has tahlilleri, bakış açıları ve önerileri olan Topçu, hem Batı’yı çok iyi tahlil eden ve Batı düşüncesini bilen, hem de ailesi ve muhiti dolayısıyla geleneksel yapı ve değerleri bilen ender düşünürlerden biridir. Onun İmparatorluk Türkiye’sinin yıkılış(1909-1923), Cumhuriyet Türkiye’sinin kuruluş döneminde (1923-1975) yaşamış olması, geleneksel, modern ve batılı değerleri tanımış olması fikirlerinin oluşmasında önemli rol oynamıştır. Topçu’nun eserlerinde bu etkilerin izlerini görmek mümkündür. Nurettin Topçu kitabımda, “âlemde ahlaktan daha güzel, daha gerçek bir şey yoktur”. Diyen, ahlaka adanmış bir hayat yaşayan hareket adamı, ahlak metafiziğinin kurucusu Nurettin Topçu’nun düşünce dünyasına bir nebze de olsa ışık tutabilir ve inandığı gibi yaşayan büyük üstadı siz değerli okuyuculara tanıtabilirse hedefine ulaşmış düşünür ve kendimi bahtiyar hissederim.” şeklinde yazdı. Rektör Prof. Dr. Karaman, en son eseri olan Nurettin Topçu isimli kitabını kendisini ziyaret eden, KGK Rize Temsilcisi Gazeteci-yazar B. Ali Kavalcı’ya imzalayıp hediye etti.  

REKTÖR KARAMAN’IN “NURETTİN TOPÇU” ESERİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN’ın 6’cı kitabı, Türkiye’nin önemli fikir insanlarından, felsefeci akademisyen merhum Nurettin TOPÇU’nun kronolojik hayat hikâyesini, düşünce dünyası, eserlerinden seçme metinler, şahsiyeti hakkında açıklamalar ve de vefatından sonra hakkında yapılan çalışmalardan oluşuyor.

 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından halk kitaplarının 354 olarak yayımlanan NURETTİN TOPÇU isimli 206 sayfalı kitabın Yayın yönetmenliğini Dr. Fatih KURT, Yayın Koordinatörlüğünü Dr. Faruk GÖRGÜLÜ, Editörlüğünü Prof. Dr. Gürbüz DENİZ yaptı.

 

Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Kitabının önsözünde şu ifadelere yer verdi. “Ülkemizin yetiştirmiş olduğu çok önemli yazar ve fikir insanı Nurettin Topçu ile ilk tanışıklığım Yüksek lisans tez konusu araştırırken 1995 yılında başladı. Bu dönemde Topçu üzerine çalışmaları olan, sn. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kök ile sn. Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan Nurettin Topçu üzerinde üzerine çalışma yapmamı önerdiler. 25 yıl önce başlayan tanışıklığım bu güne kadar sürdü. Bu zaman zarfında Topçu’nun bütün kitaplarını, makalelerini, gazete ve dergi yayınlarını okuma imkânım ile hakkında kitap, makale ve bildiri gibi birçok akademik çalışma yapma fırsatım oldu. Anadolu’da İslam Ahlakından ve Türk romantizminden beslenerek aklın saltanatını yönetiminde, eğitimde, sanatta ve bilimde hakım kılacak bir “Türk Rönesansı”nı gerçekleştirme gayretleri içinde önemli çalışmalar yapmıştır. Felsefeden sanata, dinden ekonomiye ve eğitime kadar pek çok sahada kendine has tahlilleri, bakış açıları ve önerileri olan Topçu, hem Batı’yı çok iyi tahlil eden ve Batı düşüncesini bilen, hem de ailesi ve muhiti dolayısıyla geleneksel yapı ve değerleri bilen ender düşünürlerden biridir. Onun İmparatorluk Türkiye’sinin yıkılış(1909-1923), Cumhuriyet Türkiye’sinin kuruluş döneminde (1923-1975) yaşamış olması, geleneksel, modern ve batılı değerleri tanımış olması fikirlerinin oluşmasında önemli rol oynamıştır. Topçu’nun eserlerinde bu etkilerin izlerini görmek mümkündür. Nurettin Topçu kitabımda, “âlemde ahlaktan daha güzel, daha gerçek bir şey yoktur”. Diyen, ahlaka adanmış bir hayat yaşayan hareket adamı, ahlak metafiziğinin kurucusu Nurettin Topçu’nun düşünce dünyasına bir nebze de olsa ışık tutabilir ve inandığı gibi yaşayan büyük üstadı siz değerli okuyuculara tanıtabilirse hedefine ulaşmış düşünür ve kendimi bahtiyar hissederim.” şeklinde yazdı.


Rektör Prof. Dr. Karaman, en son eseri olan Nurettin Topçu isimli kitabını kendisini ziyaret eden, KGK Rize Temsilcisi Gazeteci-yazar B. Ali Kavalcı’ya imzalayıp hediye etti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi