YAŞ ÇAY TOPLANAMAZSA ÜRETİCİYE GEÇEN YIL SATTIĞI KADAR ÜCRET ÖDENMELİ.

Rize 04.04.2020 - 11:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1878+ kez okundu.
 

YAŞ ÇAY TOPLANAMAZSA ÜRETİCİYE GEÇEN YIL SATTIĞI KADAR ÜCRET ÖDENMELİ.

Çaykur Genel Müdürlüğü’ne Çağrı Günlerdir Çay üreticileri ve Çaykur işçileri için acil önlem alınmalıdır diye çağrı yapıyoruz ve çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz. Fabrikalarda önlem alın, temizlik yapın, hijyen koşullarını oluşturun. Çay alım evlerinin çalışma koşullarının yenilenmesi ve yine buralarda Wc lerde su ve sabun gibi temizlik malzemelerinin teminini sağlayın. Gerekli koşullar oluşturulmadığı sürece sorumluluk Çaykur yöneticilerindedir. Bu çağrılarımızı yapmaya devam edeceğiz. Çağrılarımızı dikkate almayıp gerekeni yapmayan yetkililer çıkan vakalar karşısında basını, basın mensuplarını ve sendikamızı hedef alarak gelişmeleri çarpıtıyorlar. Covid-19 salgını tüm dünyayı etkilerken ve bunun olası sonuçları bilinirken, önlem almayanlar bizi suçlamak yerine erdemli davranıp istifa etmelidirler. Bir önceki basın açıklamamızda “sürecin uzayacağını, hatta aylar alabileceğini” ifade etmiştik. Başta Çaykur Genel Müdürlüğü olmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığınca ‘‘koronavirüs konusunda Çaykur’da önlemler alınmalıdır’’ diye uyarmıştık. Ancak ne yazık ki ifade ettiğimiz önlemler göz ardı edildi. Zihniderin Çay fabrikasında ortaya çıkan bu koronavirüs vakası da bunu gösteriyor. İşçiler fabrikada çalışırken, yöneticiler kendi makamlarında tüm tedbirleri almayı biliyorlar. Özel araçlarla gezerek kendilerini izole edenler, işçileri toplu taşıma araçlarına yönlendiriyorlar. Çaykur tüm halkındır, kimse Çaykur benim malımdır gibi davranamaz. Basına ve sendikamıza cevap vereceğinize gerekli önlemleri  almalısınız, işçilerin sağlıklarını gözden çıkaramazsınız. Tüm işçiler test edilmelidir. Günlük olarak hijyen koşulları sağlanmalıdır. Buradan bir kez daha ifade etmek gerekirse Çaykur bir an evvel tüm önlemleri acilen almalıdır. Çay toplama sürecinin olası bir sekteye uğraması göz önünde bulundurulmalıdır. Çay alım sezonunun kaydırılması karşısında, geçen yıl Çaykur ve özel sektöre verilen yaklaşık 500 bin ton yaş çay miktarı ücretinin yeni belirlenecek çay alım fiyatı üzerinden çay üreticilerine ödenmelidir. Mevsimlik işçilerin zamanında işe giriş yaptırılması, ancak ücretli izinli sayılmaları ve ücretlerinin hiçbir kesintiye uğramadan ödenmesi sağlanmalıdır. Nakliye ihaleleri ve yükleme işçilerinin yaşayacağı sorunlar ve ücret kayıpları ise kamuca karşılanmalıdır. İşletmeler çalışmadığı dönemde enerjiden ve yakıttan yapılan tasarruf ise yeniden işletmelere harcanmalıdır. Tüm bölge halkının, çay üreticisi ve çay işçisinin geleceğiyle kimse oynamamalıdır. Bu sürecin takipçisi olmayı ve işçilerin haklarının güvencede olması için mücadelemizi sürdüreceğiz.   DİSK/Gıda-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Rize Bölge Temsilcisi Ramazan KÜÇÜKSARI

Çaykur Genel Müdürlüğü’ne Çağrı


Günlerdir Çay üreticileri ve Çaykur işçileri için acil önlem alınmalıdır diye çağrı yapıyoruz ve çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz. Fabrikalarda önlem alın, temizlik yapın, hijyen koşullarını oluşturun. Çay alım evlerinin çalışma koşullarının yenilenmesi ve yine buralarda Wc lerde su ve sabun gibi temizlik malzemelerinin teminini sağlayın. Gerekli koşullar oluşturulmadığı sürece sorumluluk Çaykur yöneticilerindedir. Bu çağrılarımızı yapmaya devam edeceğiz.


Çağrılarımızı dikkate almayıp gerekeni yapmayan yetkililer çıkan vakalar karşısında basını, basın mensuplarını ve sendikamızı hedef alarak gelişmeleri çarpıtıyorlar. Covid-19 salgını tüm dünyayı etkilerken ve bunun olası sonuçları bilinirken, önlem almayanlar bizi suçlamak yerine erdemli davranıp istifa etmelidirler. Bir önceki basın açıklamamızda “sürecin uzayacağını, hatta aylar alabileceğini” ifade etmiştik. Başta Çaykur Genel Müdürlüğü olmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığınca ‘‘koronavirüs konusunda Çaykur’da önlemler alınmalıdır’’ diye uyarmıştık. Ancak ne yazık ki ifade ettiğimiz önlemler göz ardı edildi. Zihniderin Çay fabrikasında ortaya çıkan bu koronavirüs vakası da bunu gösteriyor.


İşçiler fabrikada çalışırken, yöneticiler kendi makamlarında tüm tedbirleri almayı biliyorlar. Özel araçlarla gezerek kendilerini izole edenler, işçileri toplu taşıma araçlarına yönlendiriyorlar. Çaykur tüm halkındır, kimse Çaykur benim malımdır gibi davranamaz. Basına ve sendikamıza cevap vereceğinize gerekli önlemleri  almalısınız, işçilerin sağlıklarını gözden çıkaramazsınız. Tüm işçiler test edilmelidir. Günlük olarak hijyen koşulları sağlanmalıdır.


Buradan bir kez daha ifade etmek gerekirse Çaykur bir an evvel tüm önlemleri acilen almalıdır. Çay toplama sürecinin olası bir sekteye uğraması göz önünde bulundurulmalıdır. Çay alım sezonunun kaydırılması karşısında, geçen yıl Çaykur ve özel sektöre verilen yaklaşık 500 bin ton yaş çay miktarı ücretinin yeni belirlenecek çay alım fiyatı üzerinden çay üreticilerine ödenmelidir. Mevsimlik işçilerin zamanında işe giriş yaptırılması, ancak ücretli izinli sayılmaları ve ücretlerinin hiçbir kesintiye uğramadan ödenmesi sağlanmalıdır. Nakliye ihaleleri ve yükleme işçilerinin yaşayacağı sorunlar ve ücret kayıpları ise kamuca karşılanmalıdır. İşletmeler çalışmadığı dönemde enerjiden ve yakıttan yapılan tasarruf ise yeniden işletmelere harcanmalıdır.


Tüm bölge halkının, çay üreticisi ve çay işçisinin geleceğiyle kimse oynamamalıdır. Bu sürecin takipçisi olmayı ve işçilerin haklarının güvencede olması için mücadelemizi sürdüreceğiz.

 


DİSK/Gıda-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Rize Bölge Temsilcisi

Ramazan KÜÇÜKSARI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi