YAŞ ÇAY FİYATI-KURU ÇAY FİYATI

Daha önceki yazımda belirttiğim gibi eğer iktidar paketli kuru çay dahil bazı ürünlerin satış fiyatını sabitleyerek maliyet farkını ödeme yoluna gitmez ise yaş çay fiyatını  az bulan üreticilerin yanı sıra, (yüksek miktarda zam kaçınılmaz olacağı İçin) tüketicilerin de şikayetleri artarak devam eder.
 

Yaş çay fiyatının açıklanmasının ardından gördüğüm kadarıyla rakamlar bazılarını memnun etmiş değil. Oysa iktidar açıklanan resmî enflasyon fiyatının oldukça üzerinde bir artış sağladı. 


Her gün artan, artırılan fiyatlar dikkate alındığında enflasyonunun açıklanan rakamların çok daha üzerinde olduğu bir gerçek. 

İktidar, ürün fiyatlarını belirlerken resmî rakamları dikkate almaz, halkın yüksek beklentilerine uygun davranmaya kalkarsa enflasyon daha da azar ve yine olan halka olur. Bu da bir başka gerçek..


Elbette kimi yaş çay üreticileri piyasa ateşine bakarak yaş çaya çok daha yüksek fiyat beklemekte haklıdırlar. 
Ancak, iktidar da fiyat belirlerken ekonomik gidişatı dikkate almak zorundadır. 

Konuya bu denge üzerinden bakıldığında iktidar açısından yaş çaya iyi bir fiyat verilmiştir.


Yaş çay fiyatına geçen yıla göre sağlanan 75 oranındaki artış kuru çay maliyetini yaklaşık olarak 100’e varan oranlarda artıracaktır. Bu ise kuru çaya en az bu oranda zam yapılmasını zorunlu hale getirir.

Yani şu an ortalama 40-45 TL bantında olan 1 kg paketli kuru çayın fiyatı asgari 65-70 TL rakamlarına çekilmediği sürece maliyet zararı oluşacaktır.

Aksi halde üzerinde büyük bir kredi+faiz yükü bulunan ÇAY-KUR’un yüksek miktarda yaş çay satın alıp, bedellerini kısa sürede ödemesi borcunun daha da katlanması demektir.


Ayrıca; kuru çaya yapılacak yüksek orandaki bir zam satışlara da olumsuz etki edecektir.


Yani, kuru çaya maliyet oranında zam yapmak çeşitli açılardan olumsuz sonuçlar doğuracağı gibi, zam yapılmaması halinde de sektör iyice sıkıntıya girecektir.


Şimdiden söyleyeyim; eğer kuru çayın maliyetini karşılayacak bir formülasyon üretilemezse bu durumda özel sektörün açıklanan fiyatlar üzerinden yaş çay satın alması mümkün değildir. O nedenle geçen yıl olduğu gibi (çok) düşük fiyat ve uzun vade gibi uygulamalar kaçınılmaz hale gelecektir.


İktidar, çare olarak ne düşünüyorsa bunu şimdiden açıklamalı ve bir an evvel devreye sokmalıdır.


Hepimiz sorunsuz bir yaş çay kampanyası bekliyor, üreticinin bu sezonu huzur içinde kapatmasını arzuluyoruz.


Umarım temenni ettiğimiz gibi bir kampanya dönemi yaşarız..