Rize’ye gelen; herkesin evi, köyü akrabası yoktur.

Athena-Atina (Pazar)

Sahip çıkılmayı bekliyor…

Rize-Pazar Belediye başkanı Ahmet Basa. İyi bir dost. Güzel bir aile... Basa ailesinden çok yakın dostlarım vardır. Basa ailesi başta olmak üzere, üç dönem Belediye başkanlığı görevini yapan Ahmet Basa ile olan ;hemşeri ve yakın  dostluğumu bir kenara koyarak bir gerçeği dile getirmek zorundayım..

Osman YAZICI

Hopa- Kemalpaşa’dan başlayın, Samsun sahillerine kadar uzanın. Pazar’a yakın ilçelere bakın. Hopa-Arhavi-Fındıklı-Ardeşen-Çayeli. Her belediye kendine göre bir şeyler yapmıştır. Sahili güzelleştirmiş. Alt yapısını tamamlamış. Yerleşim yerine çekidüzen vermiştir. Hepsi bir yenilik peşinde. Pazar hariç. Neden böyle oldu bilmiyorum..

Bayram in birinci günüydü. Ankara’dan gelen misafirlerimi Havaalanı’ndan alıp, yemek ısmarlamak istedik. Önce Ardeşen’e baktık, her yer kapalı. Çayeli’ne geçtik. Lale lokantası, Hüsrev dâhil yine kapalı. Çayeli’ne gelmişken, Rize’ye gidip, “Merkez Lokantası’nda yemek yiyelim dedik. Orası de kapalı.

Anladık. Kurban Bayramı. Çalışanlar izin yapacak… Kurban kesecek. Mezarlıkları ziyaret edecek. Unutulmasın ki,  Rize’ye gelen; herkesin evi, köyü akrabası yoktur. En azında isim yapmış yerler açık olmalı. Pazar’da “Çınaraltı” diye bir yer bulduk. Pilav üstü döner yedik. Yemekler süper. İlgi güzeldi. Ancak çevresi rezalet.!

Belediye başkanı Basra’yı anladık. Ekibi yok mu? Bu ilçenin Kaymakamı oralardan geçmiyor mu? Geçiyorlarsa  bu pislikleri görmüyorlar mı?. Sahil kısmi köpek bağlasan durmaz cinsinden. Pazar hep aynı.. 20 yılda değişen bir şey yok.

Arap Mahallesi’nin bir girişi var ki, görmeye değer. Kimse oradan geçmiyor mu? Yollar neden betonlanmıyor? Hem siyasette hem de bürokraside güçlü bir ilçe olan Pazar bunu hak etmiyor.

 Havaalanı faktörü var. Uçaktan inen her yerli ve yabancının ilk göreceği yer Pazar. Allah aşkına. Pazar’ı ve Pazarlılara yazık etmeyin. Pazar ameliyat masasına derhal yatırılmalı. Ve neşter atılmalı… Bir ilçe merkezi 20 yılda hiç değişime uğramaz mı?

Pazar… Dağdıbı köyü… Ekrem Hatırnaz’in evinin önünden başlayıp, Veysel Hatırnaz’in evinin arkasına uzanan 100 metrelik yol ve mezarlık kopuyor. Acilen taş duvar yapılıp beton atılmazsa mezarlıklar iniyor. Rize Milletvekillerimizden Muhammet Avcı ve Harun Mertoğlu ile İl özel idare ekiplerine duyurulur..

Tarihi Pazar ilgi bekliyor…

Pazar M.Ö. 64 yılında Pompeius tarafından “Athena“ adıyla kurulmuştur. Grekçe bir sözcük olan “Athena” Latincede Minerva akıl, güzellik ve hikmet anlamındadır. Roma konsülü Pompeius tarafından kurulan Athena uzun bir süre Roma’ya bağlı olarak kalmıştır. Athena dağları geçit vermeyen bir güzelliğe sahip olduğundan, zamanın istilacılarından kaçan Grekler, Gürcüler, Mergeller ve Ermenilerin de sığınak yeri olmuştur.

Yeryüzünde Müslümanlığın doğuşundan sonra, Emeviler döneminde Anadolu’ nun, özellikle güney bölümlerinde büyük kuşatmalar olmasına karşın, Athena bölgesine Müslümanların geldiğine ilişkin hiçbir belgeye rastlanmamıştır.

İlçenin Müslümanlıkla doğrudan temasa geçmesi Türklerin Müslümanlığı kabulü ile başlar. Pazar ve bölgesi 1054 yılında da Müslümanlığı tamamen kabul eder. Trabzon’un Rum Pontus İmparatorluğundan kurtarılması Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında gerçekleşince Rize sahilleri tamamen Osmanlı’larına eline geçmiştir.

Athena bölgesi de Türk egemenliğine katılınca Pazar, Ali Paşa’nın emrindeki komutanlara tımar olarak verilmiştir. Erzurum halkının bir bölümü Yavuz Sultan Selim döneminde Rize’ ye yerleştirilmiştir. Pazar Osmanlı döneminde, uzun bir süre tımar olarak yönetilmiştir.

Batum Rusya’ ya bırakılmadan Batum‘ a bağlı bir ilçe olarak kalmış, 1864 yılında da tamamen İlçe durumuna getirilmiştir. Pazar, 1916 yılında Rus işgaline uğramış, 1918 de Rus işgalinden kurtulmuştur.

Cumhuriyet döneminde 1928 yılında Athena adı Pazar adıyla değiştirilmiştir. Pazar’ da ‘’Pazar yeri’’ anlamında kullanılmıştır. Pazar Rize’nin doğusunda Hopa – Rize devlet yolu üzerinde doğu batı istikametinde kurulmuştur.