ÇAY KANUNU REDDEDİLDİĞİ GÜN ÇAYKUR GENE ZARAR AÇIKLADI

Siyaset 08.04.2022 - 10:50, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2397+ kez okundu.
 

ÇAY KANUNU REDDEDİLDİĞİ GÜN ÇAYKUR GENE ZARAR AÇIKLADI

Çay Kanunu Reddedildiği gün ÇAYKUR yine zarar açıkladı  TBMM’ye sunduğumuz Çay Kanunu Teklifinin reddedildiği gün ÇAYKUR yine zarar açıkladı. 2021 Faaliyet Raporunda ÇAYKUR’un 503 milyon 840 bin TL zarar ettiği belirtilmektedir.  ÇAYKUR, Varlık Fonuna aktarıldığı 2016’dan itibaren her yıl katlanarak artan zararlar açıklamaktadır.  2019, 2020 ve 2021’de tasnifli kuru çayı özel sektörün imtiyazlı 4 şirketine maliyetinin altında eski fiyatla satan ÇAYKUR, beceriksiz yönetim nedeniyle zarar etmekte, bu zararı yüksek faizlerle borç alarak kapatmaya çalışmaktadır. Nitekim, bankalara olan kredi borcu giderek katlanan ÇAYKUR’un şu an 5 milyar 200 milyon TL borcu vardır. Bu durum, ÇAYKUR’un iflası anlamına gelir.   Kanun çıkarılmadığı için çay sektöründe kuralsızlık hakimdir. ÇAYKUR’un zararının temelinde işte bu kuralsızlık ve özel sektöre kıyak çekme anlayışı yatmaktadır. ÇAYKUR’un işleme kapasitesini artırmayıp, olanını da kullandırmayan, kota ve kontenjanla üreticiyi özel sektörün insafına terk eden siyasi irade, üreticiyi koruyan, bölgede refahı artırmaya odaklı bir Çay Kanunu çıkarmak yerine ÇAYKUR’u Varlık Fonuna devretmiştir.   Dünyada kişi başı çay tüketiminin en fazla olduğu ülkemizde ÇAYKUR’un zarar etmesi ancak kötü yönetim ve beceriksizlikle açıklanabilir. 2000 yılında 12 bin işçisi olan ÇAYKUR’da bugün 5 bin işçi çalışmaktadır. İşçi sayısını azaltan, sosyal haklarını sınırlandıran ve ücretleri asgari ücret seviyelerine indiren ÇAYKUR’un düşük yaş çay alım fiyatı politikası ile zarar ediyor olması anlaşılır gibi değil! Üstelik kuru çay satışlarında rekor artış varken zarar etmek hayatın olağan akışına uygun değildir.   AKP İl Başkanının ağabeyi Genel Müdür, AKP’li Sakarya Belediye Başkanı ve AKP eski Milletvekili ile bir AKP’li yöneticinin yakını ÇAYKUR yönetim kurulu üyesidir. Geçtiğimiz yıl yönetim kurulu üyelerine 1 milyon 300 bin TL ödeme yapılmıştır. ÇAYKUR’u babalarının çiftliği gibi yönetmektedirler.  Hesap sorulamayan, yönetimine partili yandaşların doldurulduğu ve bunlara milyonlarca lira ödenen ÇAYKUR’da bu yönetim anlayışı değişmek zorundadır. Özel sektörün 3-5 tane fırsatçısına kıyak çekmeyi bırakıp, çay üreticilerinin menfaatini koruma adına ÇAYKUR yeniden yapılandırmalıdır. Çay Kanunu bir an evvel çıkmalı; ÇAYKUR yağmadan, çay üreticisi kota ve kontenjan zulmünden kurtarılmalıdır.      Saygılarımla    Mehmet BEKAROĞLU CHP İstanbul Milletvekili 

Çay Kanunu Reddedildiği gün ÇAYKUR yine zarar açıkladı 


TBMM’ye sunduğumuz Çay Kanunu Teklifinin reddedildiği gün ÇAYKUR yine zarar açıkladı. 2021 Faaliyet Raporunda ÇAYKUR’un 503 milyon 840 bin TL zarar ettiği belirtilmektedir. 


ÇAYKUR, Varlık Fonuna aktarıldığı 2016’dan itibaren her yıl katlanarak artan zararlar açıklamaktadır. 


2019, 2020 ve 2021’de tasnifli kuru çayı özel sektörün imtiyazlı 4 şirketine maliyetinin altında eski fiyatla satan ÇAYKUR, beceriksiz yönetim nedeniyle zarar etmekte, bu zararı yüksek faizlerle borç alarak kapatmaya çalışmaktadır. Nitekim, bankalara olan kredi borcu giderek katlanan ÇAYKUR’un şu an 5 milyar 200 milyon TL borcu vardır. Bu durum, ÇAYKUR’un iflası anlamına gelir.  


Kanun çıkarılmadığı için çay sektöründe kuralsızlık hakimdir. ÇAYKUR’un zararının temelinde işte bu kuralsızlık ve özel sektöre kıyak çekme anlayışı yatmaktadır. ÇAYKUR’un işleme kapasitesini artırmayıp, olanını da kullandırmayan, kota ve kontenjanla üreticiyi özel sektörün insafına terk eden siyasi irade, üreticiyi koruyan, bölgede refahı artırmaya odaklı bir Çay Kanunu çıkarmak yerine ÇAYKUR’u Varlık Fonuna devretmiştir.  


Dünyada kişi başı çay tüketiminin en fazla olduğu ülkemizde ÇAYKUR’un zarar etmesi ancak kötü yönetim ve beceriksizlikle açıklanabilir. 2000 yılında 12 bin işçisi olan ÇAYKUR’da bugün 5 bin işçi çalışmaktadır. İşçi sayısını azaltan, sosyal haklarını sınırlandıran ve ücretleri asgari ücret seviyelerine indiren ÇAYKUR’un düşük yaş çay alım fiyatı politikası ile zarar ediyor olması anlaşılır gibi değil! Üstelik kuru çay satışlarında rekor artış varken zarar etmek hayatın olağan akışına uygun değildir.  


AKP İl Başkanının ağabeyi Genel Müdür, AKP’li Sakarya Belediye Başkanı ve AKP eski Milletvekili ile bir AKP’li yöneticinin yakını ÇAYKUR yönetim kurulu üyesidir. Geçtiğimiz yıl yönetim kurulu üyelerine 1 milyon 300 bin TL ödeme yapılmıştır. ÇAYKUR’u babalarının çiftliği gibi yönetmektedirler. 


Hesap sorulamayan, yönetimine partili yandaşların doldurulduğu ve bunlara milyonlarca lira ödenen ÇAYKUR’da bu yönetim anlayışı değişmek zorundadır. Özel sektörün 3-5 tane fırsatçısına kıyak çekmeyi bırakıp, çay üreticilerinin menfaatini koruma adına ÇAYKUR yeniden yapılandırmalıdır. Çay Kanunu bir an evvel çıkmalı; ÇAYKUR yağmadan, çay üreticisi kota ve kontenjan zulmünden kurtarılmalıdır. 

   

Saygılarımla 

 

Mehmet BEKAROĞLU
CHP İstanbul Milletvekili 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi