Amasra’da sondaj kazısında bulunan iskeletlerin incelemesi yapıldı

BARTIN 18.01.2022 - 10:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2825+ kez okundu.
 

Amasra’da sondaj kazısında bulunan iskeletlerin incelemesi yapıldı

BARTIN’ın Amasra ilçesinde 6 yıl önce inşaat için sondaj kazısında bulunan 55 insan iskeletini inceleyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanlığı, iskeletlerin Ortaçağ dönemine ait olduğunu belirlendi. Amasra’da bir vatandaş, 2014 yılında Boztepe Mahallesi'ndeki arazisine inşaat yapmak için Amasra Müze Müdürlüğü'ne başvurdu. İlçenin çoğu alanının SİT alanında bulunması nedeniyle Amasra Müze Müdürlüğü sondaj kazısı yaptı. Kazıda, geçmiş dönemlere ait tarihi bir yapıyla karşılaşılınca, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na durum bildirildi. Kurul, kazı çalışmalarının genişletilmesi yönünde karar aldı. Amasra Müze Müdürlüğü'nün denetiminde 2016 yılı Nisan ayında yapılan ve yaklaşık 1 ay süren kurtarma kazısında 'Şapel' olduğu düşünülen taş yapı ile yapının çevresinde 55 insan iskeleti bulundu. Arazide bulunan iskeletler Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanlığı gönderildi. İskeletler üzerinde yapılan analiz çalışmaları yaş grupları, hastalıkları ve ölüm sebepleri ile genetik ilişkilerine yönelik incelemeler sonunda iskeletlerin Ortaçağ insanlarına ait olduğu ortaya çıktı.   55 İSKELET İNCELENDİ Üniversitenin raporunda, “Ortaçağ insanlarına ait 9 bebek, 14 çocuk, 10 kadın ve 22 erkek bireyden toplam 55 birey kişiden oluşmaktadır. Bebeklerin 2 yaşını görmeden yaşama veda etmiştir. Bu durum yetersiz beslenme ve kötü hijyenik şartların göstergesidir. Bebek ve çocuklar üzerinde yapılan paleopatolojik analizler sonucunda bireylerde, yetersiz beslenme sonucu oluşan demir eksikliği anemisi hastalığının belirtileri gözlemlenmiştir. Erişkin bireylerde yapılan analizlerde ise eklem rahatsızlıklarına ve tendonların fazla zorlanmasına bağlı rahatsızlıklara fazla rastlanmamıştır. Bu durum da toplumum hafif günlük işler yapan bir topluluk olduğunun göstergesi olabilir” denildi. Öte yandan sondaj kazısının bulunduğu alan Karabük Kültür Varlıkları Bölge Kurulu tarafından korunması gereken Kültür Varlığı olarak tescillenerek, koruma altına alındı. FOTOĞRAFLI  

BARTIN’ın Amasra ilçesinde 6 yıl önce inşaat için sondaj kazısında bulunan 55 insan iskeletini inceleyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanlığı, iskeletlerin Ortaçağ dönemine ait olduğunu belirlendi. Amasra’da bir vatandaş, 2014 yılında Boztepe Mahallesi'ndeki arazisine inşaat yapmak için Amasra Müze Müdürlüğü'ne başvurdu. İlçenin çoğu alanının SİT alanında bulunması nedeniyle Amasra Müze Müdürlüğü sondaj kazısı yaptı. Kazıda, geçmiş dönemlere ait tarihi bir yapıyla karşılaşılınca, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na durum bildirildi. Kurul, kazı çalışmalarının genişletilmesi yönünde karar aldı. Amasra Müze Müdürlüğü'nün denetiminde 2016 yılı Nisan ayında yapılan ve yaklaşık 1 ay süren kurtarma kazısında 'Şapel' olduğu düşünülen taş yapı ile yapının çevresinde 55 insan iskeleti bulundu. Arazide bulunan iskeletler Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanlığı gönderildi. İskeletler üzerinde yapılan analiz çalışmaları yaş grupları, hastalıkları ve ölüm sebepleri ile genetik ilişkilerine yönelik incelemeler sonunda iskeletlerin Ortaçağ insanlarına ait olduğu ortaya çıktı.

 

55 İSKELET İNCELENDİ Üniversitenin raporunda, “Ortaçağ insanlarına ait 9 bebek, 14 çocuk, 10 kadın ve 22 erkek bireyden toplam 55 birey kişiden oluşmaktadır. Bebeklerin 2 yaşını görmeden yaşama veda etmiştir. Bu durum yetersiz beslenme ve kötü hijyenik şartların göstergesidir. Bebek ve çocuklar üzerinde yapılan paleopatolojik analizler sonucunda bireylerde, yetersiz beslenme sonucu oluşan demir eksikliği anemisi hastalığının belirtileri gözlemlenmiştir. Erişkin bireylerde yapılan analizlerde ise eklem rahatsızlıklarına ve tendonların fazla zorlanmasına bağlı rahatsızlıklara fazla rastlanmamıştır. Bu durum da toplumum hafif günlük işler yapan bir topluluk olduğunun göstergesi olabilir” denildi. Öte yandan sondaj kazısının bulunduğu alan Karabük Kültür Varlıkları Bölge Kurulu tarafından korunması gereken Kültür Varlığı olarak tescillenerek, koruma altına alındı. FOTOĞRAFLI  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi