ATATÜRK’ÜMÜZÜN RİZE’Lİ OLMASININ 99.YILI KUTLU OLSUN.

Siyaset 28.04.2022 - 09:51, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2575+ kez okundu.
 

ATATÜRK’ÜMÜZÜN RİZE’Lİ OLMASININ 99.YILI KUTLU OLSUN.

"Rizelilerin Hemşerilik teklifini memnuniyetle kabul ediyor, Rizeli hemşerilerimi en güçlü duygularımla selamlıyorum" M. K. Atatürk Önce konuyu bir hatırlayalım “Ülkenin Kurtuluşu ve Bağımsızlığı için destansı mücadele veren Atatürk’e karşı, 2 Aralık 1922’de siyasi bir komplo hazırlanmıştı… Atatürk’ü, TBMM’nin ve siyasetin dışında bırakmak, yaklaşan seçimlerde milletvekili seçilmesini engellemek amacıyla TBMM’de bir kanun değişikliği öneren üç muhalif Milletvekili, gelecek seçimlerde Milletvekili olacakların doğdukları veya en az 5 yıl süreyle yaşadıkları yerlerden aday olmalarını istiyorlardı. Bu teklif açıkça Mustafa Kemal’e adaylık ve Milletvekilliği yolunu kapatıyordu. Doğduğu yer olan Selanik, yeni Cumhuriyet’in sınırları dışında kaldığı ve cepheden cepheye koşan Atatürk, hiçbir yerde beş yıldan fazla yaşamadığı için, aday bile olamayacaktı. Sonuç olarak bu öneri reddedilir ama Atatürk’ü çok yaralayan bir olay olarak tarihe geçer. İşte o günlerde, bu olayı da protesto etmek, Atatürk’ün yanında olduklarını belirtmek için Rizeliler, Atatürk’e hemşerilik teklifinde bulunurlar.” 25 Nisan 1923 Yılında Rize’nin o dönemki idarecileri Atatürk'e telgraf çekerek Rize'nin Hemşerisi olmasını talep etmişler ve Atatürk'de bunu 28 Nisan 1923 yılında göndermiş olduğu telgrafla kabul etmiştir.  Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün Rize Hemşerisi olması ile ilgili hemşerilik gününün 2021 yılına  kadar Rize de kutlanılmamış olması önemli bir eksiklikti.  2021 yılında Rize Eğitim- İş ve ADD 'nin çağrısıyla İl Örgütümüzün de katılımıyla Rize 'de İlk kez Atatürk'ün Rize'nin Hemşerisi olduğu günün 98.yılı kutlamıştık. Geçen yıl yapmış olduğumuz açıklamada Rize Belediyesi öncülüğünde Atatürk'ün Rize'nin Hemşerisi olmayı kabul ettiği günü en geniş kesimlerle kutlanması gerektiğini belirtmiştik fakat bu senede bu konuda bir çalışma yapılmadı. Bir kez daha Rize Belediyesine çağrıda bulunuyoruz Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize’nin hemşerisi olmayı kabul ettiği gün olan 28 Nisan’ı hep birlikte kutlayalım . Bir Cumhuriyet kenti olan Rize’ye ve onun belediye başkanına da yakışacak olan budur. SALTUK DENİZ CUMHURİYET HALK PARTİSİ RİZE İL BAŞKANI

"Rizelilerin Hemşerilik teklifini memnuniyetle kabul ediyor, Rizeli hemşerilerimi en güçlü duygularımla selamlıyorum" M. K. Atatürk

Önce konuyu bir hatırlayalım “Ülkenin Kurtuluşu ve Bağımsızlığı için destansı mücadele veren Atatürk’e karşı, 2 Aralık 1922’de siyasi bir komplo hazırlanmıştı… Atatürk’ü, TBMM’nin ve siyasetin dışında bırakmak, yaklaşan seçimlerde milletvekili seçilmesini engellemek amacıyla TBMM’de bir kanun değişikliği öneren üç muhalif Milletvekili, gelecek seçimlerde Milletvekili olacakların doğdukları veya en az 5 yıl süreyle yaşadıkları yerlerden aday olmalarını istiyorlardı. Bu teklif açıkça Mustafa Kemal’e adaylık ve Milletvekilliği yolunu kapatıyordu. Doğduğu yer olan Selanik, yeni Cumhuriyet’in sınırları dışında kaldığı ve cepheden cepheye koşan Atatürk, hiçbir yerde beş yıldan fazla yaşamadığı için, aday bile olamayacaktı. Sonuç olarak bu öneri reddedilir ama Atatürk’ü çok yaralayan bir olay olarak tarihe geçer. İşte o günlerde, bu olayı da protesto etmek, Atatürk’ün yanında olduklarını belirtmek için Rizeliler, Atatürk’e hemşerilik teklifinde bulunurlar.”

25 Nisan 1923 Yılında Rize’nin o dönemki idarecileri Atatürk'e telgraf çekerek Rize'nin Hemşerisi olmasını talep etmişler ve Atatürk'de bunu 28 Nisan 1923 yılında göndermiş olduğu telgrafla kabul etmiştir. 

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün Rize Hemşerisi olması ile ilgili hemşerilik gününün 2021 yılına  kadar Rize de kutlanılmamış olması önemli bir eksiklikti. 

2021 yılında Rize Eğitim- İş ve ADD 'nin çağrısıyla İl Örgütümüzün de katılımıyla Rize 'de İlk kez Atatürk'ün Rize'nin Hemşerisi olduğu günün 98.yılı kutlamıştık.

Geçen yıl yapmış olduğumuz açıklamada Rize Belediyesi öncülüğünde Atatürk'ün Rize'nin Hemşerisi olmayı kabul ettiği günü en geniş kesimlerle kutlanması gerektiğini belirtmiştik fakat bu senede bu konuda bir çalışma yapılmadı.

Bir kez daha Rize Belediyesine çağrıda bulunuyoruz Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize’nin hemşerisi olmayı kabul ettiği gün olan 28 Nisan’ı hep birlikte kutlayalım . Bir Cumhuriyet kenti olan Rize’ye ve onun belediye başkanına da yakışacak olan budur.


SALTUK DENİZ
CUMHURİYET HALK PARTİSİ RİZE İL BAŞKANI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi