Çay diye odun satmaya devam ediliyor.

Rize 29.07.2022 - 23:54, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2547+ kez okundu.
 

Çay diye odun satmaya devam ediliyor.

Yaş çay için açıklanan taban fiyat; evsaf diye tabir ettiğimiz 2,5-3 yaprak ve taze olmak özelliklerini taşıyan ürünler için geçerlidir. Maalesef ki peşin para ile odun satın almaya devam ediyoruz. Daha doğrusu Çay diye odun satmaya devam ediliyor.   Elle toplanan günlerden, makasla toplanan günlere ve makine ile toplanan bu günlere geçişte; ürün kalitesinde ve randımanında büyük düşüşler yaşanmakta. Hem Üretici hem de sanayici zor durumda kalacak, kalıyor. Zarar eden işletmeler bir bir kapanırken üretim kapasitelerinde düşüşler yaşanmakta. Kalitesiz ürünler nedeniyle pazarda dem,  aroma ve ekstrakt gibi konularda sorunlar yaşanmaktadır. Her bir sorunun geri beslemesi olacağı gerçeğini unutmamak lazım.     Açıklanan fiyatlardan ürün alabilmek için bankalardan kullanılan finans Maliyetleri 1 kg Yaş çay 1.2 TL leri geçmiştir. Örneklendirirsek:1kg 6.5 net fiyat+1.2 Tl finans Maliyeti =7.70 TL gerçek maliyet. Sonuç olarak bu çay hepimizin geçim kaynağı, ek gelir kaynağı. Bu toplama şeklinden vazgeçmek bir zorunluluk olarak kabul edilmeli. Gün eskiye döner ve tekrar Çay seçtiğimiz günler geri gelir. Bozukluğa göre fiyat (rekolteye göre) verilmesi de gündemdedir. Yağmurlu havalarda yapılan alımlarda kesilen fireden çok daha fazlası kadar suya para ödenmektedir. Başka bir ifade ile yağmur suyunun kilosu 6.5 TL net fiyattan satılmaktadır. Örneklendirirsek; Yağmurlu bir günde 100 Ton Yaş çay alan bir işletme 20 ton yağmur suyu alır. Bu suyun 10 tonunu müstahsilden keser geri kalan 10 tonun parasını ise öder. İste sizegerçek iki örnek.  Bugün günlerden Cuma; üreticinin hakkını yiyen sanayici de, sanayiciye kazık atan üreticide tekrar tekrar düşünmeli. Kul hakkına girdik mi, girmedik mi? Herkesin haklı olduğu bir dünya yoktur. Cuma mübarektir, biz layık olmaya çalışalım. #Çay önemli. Şener BÜLBÜL Ziraat Mühendisi
Yaş çay için açıklanan taban fiyat; evsaf diye tabir ettiğimiz 2,5-3 yaprak ve taze olmak özelliklerini taşıyan ürünler için geçerlidir. Maalesef ki peşin para ile odun satın almaya devam ediyoruz. Daha doğrusu Çay diye odun satmaya devam ediliyor.

 
Elle toplanan günlerden, makasla toplanan günlere ve makine ile toplanan bu günlere geçişte; ürün kalitesinde ve randımanında büyük düşüşler yaşanmakta. Hem Üretici hem de sanayici zor durumda kalacak, kalıyor.


Zarar eden işletmeler bir bir kapanırken üretim kapasitelerinde düşüşler yaşanmakta. Kalitesiz ürünler nedeniyle pazarda dem,  aroma ve ekstrakt gibi konularda sorunlar yaşanmaktadır. Her bir sorunun geri beslemesi olacağı gerçeğini unutmamak lazım.
 
 
Açıklanan fiyatlardan ürün alabilmek için bankalardan kullanılan finans Maliyetleri 1 kg Yaş çay 1.2 TL leri geçmiştir. Örneklendirirsek:1kg 6.5 net fiyat+1.2 Tl finans Maliyeti =7.70 TL gerçek maliyet.


Sonuç olarak bu çay hepimizin geçim kaynağı, ek gelir kaynağı. Bu toplama şeklinden vazgeçmek bir zorunluluk olarak kabul edilmeli. Gün eskiye döner ve tekrar Çay seçtiğimiz günler geri gelir. Bozukluğa göre fiyat (rekolteye göre) verilmesi de gündemdedir. Yağmurlu havalarda yapılan alımlarda kesilen fireden çok daha fazlası kadar suya para ödenmektedir.
Başka bir ifade ile yağmur suyunun kilosu 6.5 TL net fiyattan satılmaktadır.


Örneklendirirsek; Yağmurlu bir günde 100 Ton Yaş çay alan bir işletme 20 ton yağmur suyu alır. Bu suyun 10 tonunu müstahsilden keser geri kalan 10 tonun parasını ise öder. İste sizegerçek iki örnek.  Bugün günlerden Cuma; üreticinin hakkını yiyen sanayici de, sanayiciye kazık atan üreticide tekrar tekrar düşünmeli. Kul hakkına girdik mi, girmedik mi?

Herkesin haklı olduğu bir dünya yoktur.

Cuma mübarektir, biz layık olmaya çalışalım.

#Çay önemli.


Şener BÜLBÜL
Ziraat Mühendisi
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi