ÇAY KAÇAKÇILIĞI ORGANİZE SUÇLAR KAPSAMINA ALINMALIDIR

Rize 16.06.2020 - 18:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1414+ kez okundu.
 

ÇAY KAÇAKÇILIĞI ORGANİZE SUÇLAR KAPSAMINA ALINMALIDIR

Çay Kaçakçılığı Organize Suçlar Kapsamına Alınmalıdır   Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş  yaptığı açıklamada kaçak çayın organize suçlar kapsamına alınması gerektiğini söyledi oldu. Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş kaçak çayın organize suçlar kapsamına alınması gerektiğini kaydederek, “ Neden organize kaçakçılığına alınmalı, onu anlatmak istiyorum. Birincisi vergi kaçakçılığı yapılıyor, ikincisi bu çaylar sağlıklı olmadığı için insan sağlığını etkiliyor, Türk çaycılığını etkiliyor.  Yani birçok değişik birimi ilgilendiriyor. Kaçak yollarla ülkemize giren çaylar özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde satılıyor. Bu bölgelerde bulunan insanların damak tadına uygun çaydır. Bu insanlarımız zamanında kaçak çaya alışmış. Öncelikli olarak bu insanlarımızın damak tadını değiştirecek çayı onlara sunmamız gerekiyor. Dışarıdan gelen çayların dalından toplama süresi 12 ay olduğu için orada ki çayların içicisi biraz daha farklı. Ama Karadeniz bölgesinde bizim yaptığımız çayların içicisi farklı, bu yüzdende bir takım insanlar onu tercih ediyor. Kabul etmeliyiz ki bu Pazar olan bir Pazar. Her zaman da söylediğim gibi Çay kaçakçılığı organize suçlar kapsamına alınmalıdır” dedi. İkizdere’ de Devrilen Tır çay Gündemini Değiştirdi Geçtiğimiz günlerde İkizdere’de Tırın devrilmesi ile ilgili yaşananları olayın iç yüzünü gazetemize açıklayan Okumuş: “ Bu konuda geçmiş dönemlerde yapılan birçok mücadeleler oldu. Bu mücadeleler sonucunda bazı kazanımlarımız oldu. Zaman aşımına uğrayınca bu konular unutulabiliyor. Ulusal basında da birçok zaman yer aldı, en çok çay ithalatını Rize yapıyor yönünde. Bu çok yanlış bir anlayıştan kaynaklanıyor. Geçmiş dönemlerde bütün gümrük kapılarından çay girişi vardı. Bu suiistimaller sonucunda çayın getirilmesi resmi değil de farklı ürünlermiş gibi kaçak olarak ülkemize sokuluyordu. Daha sonra bununla ilgili ciddi mücadeleler yapmak suretiyle Çay İhtisas Gümrüğü Rize’ye getirilerek bunun önüne geçildi.  Dolayısıyla Türkiye’ye getirilen çaylar Rize ihtisas Gümrüğüne geliyor burada denetimlerin ardından Türkiye’ye sokuluyor. Bu olayda Çay toplama zamanına denk gelince hassas da bir dönemden geçtiğimiz için yanlış anlaşılacak bir algı oluştu. Burada üzücü olan taraf şu, konunun aslını bilen arkadaşlarımız bile sadece gündem olabilmek için bunları köpürtmesi oldu. Eskiden sivil toplum örgütlerinde görev yapan arkadaşlar bile sanki bu işin ne olduğunu bilmeden haberler yaptılar. İşin doğru tarafı ise bizlerde arzu ediyoruz ki çayı dışarıdan ithal etmeyelim” dedi. 

Çay Kaçakçılığı Organize Suçlar Kapsamına Alınmalıdır
 

Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş  yaptığı açıklamada kaçak çayın organize suçlar kapsamına alınması gerektiğini söyledi oldu.


Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş kaçak çayın organize suçlar kapsamına alınması gerektiğini kaydederek, “ Neden organize kaçakçılığına alınmalı, onu anlatmak istiyorum. Birincisi vergi kaçakçılığı yapılıyor, ikincisi bu çaylar sağlıklı olmadığı için insan sağlığını etkiliyor, Türk çaycılığını etkiliyor.  Yani birçok değişik birimi ilgilendiriyor. Kaçak yollarla ülkemize giren çaylar özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde satılıyor. Bu bölgelerde bulunan insanların damak tadına uygun çaydır. Bu insanlarımız zamanında kaçak çaya alışmış. Öncelikli olarak bu insanlarımızın damak tadını değiştirecek çayı onlara sunmamız gerekiyor. Dışarıdan gelen çayların dalından toplama süresi 12 ay olduğu için orada ki çayların içicisi biraz daha farklı. Ama Karadeniz bölgesinde bizim yaptığımız çayların içicisi farklı, bu yüzdende bir takım insanlar onu tercih ediyor. Kabul etmeliyiz ki bu Pazar olan bir Pazar. Her zaman da söylediğim gibi Çay kaçakçılığı organize suçlar kapsamına alınmalıdır” dedi.


İkizdere’ de Devrilen Tır çay Gündemini Değiştirdi


Geçtiğimiz günlerde İkizdere’de Tırın devrilmesi ile ilgili yaşananları olayın iç yüzünü gazetemize açıklayan Okumuş: “ Bu konuda geçmiş dönemlerde yapılan birçok mücadeleler oldu. Bu mücadeleler sonucunda bazı kazanımlarımız oldu. Zaman aşımına uğrayınca bu konular unutulabiliyor. Ulusal basında da birçok zaman yer aldı, en çok çay ithalatını Rize yapıyor yönünde. Bu çok yanlış bir anlayıştan kaynaklanıyor. Geçmiş dönemlerde bütün gümrük kapılarından çay girişi vardı. Bu suiistimaller sonucunda çayın getirilmesi resmi değil de farklı ürünlermiş gibi kaçak olarak ülkemize sokuluyordu. Daha sonra bununla ilgili ciddi mücadeleler yapmak suretiyle Çay İhtisas Gümrüğü Rize’ye getirilerek bunun önüne geçildi.  Dolayısıyla Türkiye’ye getirilen çaylar Rize ihtisas Gümrüğüne geliyor burada denetimlerin ardından Türkiye’ye sokuluyor. Bu olayda Çay toplama zamanına denk gelince hassas da bir dönemden geçtiğimiz için yanlış anlaşılacak bir algı oluştu. Burada üzücü olan taraf şu, konunun aslını bilen arkadaşlarımız bile sadece gündem olabilmek için bunları köpürtmesi oldu. Eskiden sivil toplum örgütlerinde görev yapan arkadaşlar bile sanki bu işin ne olduğunu bilmeden haberler yaptılar. İşin doğru tarafı ise bizlerde arzu ediyoruz ki çayı dışarıdan ithal etmeyelim” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi