ÇAYKUR’UN RİZEDE KALIŞI

Rize 28.10.2020 - 09:01, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1577+ kez okundu.
 

ÇAYKUR’UN RİZEDE KALIŞI

Bilmek öğrenmek için herkesin arşivi olmalı ve genellikle de olur.     Malum bizde gazeteciyiz yararlandığım birçok kaynak var, arşivde bunlardan biri.     COVİD-19 tedbirleri kapsamında kalabalığa pek karışmıyorum.    Evde kaldığım sürede yazmak için kaynakları araştırırım. Bugünkü araştırmada ÇAYKUR’un Rize’ye konuşlandırılması konusunda 1996 yılında yazılan Halim Kayıkçı’nın yazısını gördüm.     Daha önce dikkatli okumamıştım ama zayii de etmedim.      ÇAYKUR’un Rize’de kurulması konusunda ilgimi çeken yazıda önemli paragrafları yazmayı uygun gördüm. 24 yıl önce yazılan yazı aynen aşağıdaki gibi.     ‘ÇAYKUR kurulmadan önce Cibali Tütün Fabrikasının bir odası kapısındaki kırık dökük levhada ’Çay İşleri Bürosu ’yazarmış. Çaycılık küçük bir temsilcilik ile yönetilirdi.12 Mart Muhtırası ile işbaşına geçen Halk Partisi ve bu partinin Trabzonlu Mebusu Ahmet Şener Meclise bir önerge veriyor.       ÇAYKUR diye bir Genel Müdürlüğün kurulmasını teklif ediyor, ama yer konusunu gizli tutuyor. Tabi iki yer konusunu hemen açıklamıyor ama Trabzon’da kurulmasını istiyor hatta yeri bile Arsin’de hazırdı.     Derken İktidar S.Demirel’e geçiyor. Rize Milletvekili hemşerimiz Salih Zeki Kösoğlu marifeti ile bu tesisin Rize’de kurulmasını sağlamak için yoğun bir çaba sarf edilir. Antalya Milletvekili İhsan Ataöv ile Balıkesir Milletvekili Zeki Yücetürk Rize lehine kanunun sözcülüğünü yaptılar. ÇAYKUR’un Rize’de kurulmasını başardılar.1970 lerde kanun çıkıyor ve 1973 de fiilen ÇAYKUR Rize’ye yerleşiyor. Bu arada ÇAYKUR için Genel Müdürlük hizmet binası nerede yapılsın sorunu doğuyor.     Fener'de Zihni Derin Çay Fabrikasının bitişiğinde bugünkü Emniyet lojmanları olan yerde bu tesisin kurulmasına karar verildi. Yapılan sondaj sonucu bu arazi çürük çıkıyor ve buradan vazgeçiliyor. Şimdi burada aynı yerde 21 katlı bina yapılıyor. Çürük raporu verenlerin kulakları çınlasın, ihanet devam ediyor. 1973 de bende belediye meclisinde üye bulunuyordum. ÇAYKUR Genel Müdür muavini hemşerimiz Mevlüt Kinez belediyeye geliyor diyor ki, ÇAYKUR Trabzon’a gidebilir, siz ÇAYKUR’un şimdiki yerini çok cüzi bir para karşılığı ÇAYKUR’a verin ÇAYKUR Rize’de kalsın teklifini getiriyor. Allah razı olsun Başkanlığa Ömer Bayar vekâlet ediyordu, biz hemen arsanın ÇAYKUR’a verilmesine karar verdik. İsmail Ömeroğlu izinden dönünce bu karar iptal edildi. Bir sene mücadele edildi. Nihayet Halk Partisi İl Başkanı Murat Kumbasar ağırlığını koydu, İsmail Ömeroğlu’na ya partiden gidersin yada bu işe evet dersin talimatı verdi. Ömeroğlu bu kez üzerinden bir sene geçtikten sonra evet dedi ve ÇAYKUR Rize’de gerçekleşti.18.4.1996 Zümrüt Gazetesi   

Bilmek öğrenmek için herkesin arşivi olmalı ve genellikle de olur.

   
Malum bizde gazeteciyiz yararlandığım birçok kaynak var, arşivde bunlardan biri.

   
COVİD-19 tedbirleri kapsamında kalabalığa pek karışmıyorum.

  
Evde kaldığım sürede yazmak için kaynakları araştırırım. Bugünkü araştırmada ÇAYKUR’un Rize’ye konuşlandırılması konusunda 1996 yılında yazılan Halim Kayıkçı’nın yazısını gördüm.

   
Daha önce dikkatli okumamıştım ama zayii de etmedim.

    
ÇAYKUR’un Rize’de kurulması konusunda ilgimi çeken yazıda önemli paragrafları yazmayı uygun gördüm. 24 yıl önce yazılan yazı aynen aşağıdaki gibi.

   
‘ÇAYKUR kurulmadan önce Cibali Tütün Fabrikasının bir odası kapısındaki kırık dökük levhada ’Çay İşleri Bürosu ’yazarmış. Çaycılık küçük bir temsilcilik ile yönetilirdi.12 Mart Muhtırası ile işbaşına geçen Halk Partisi ve bu partinin Trabzonlu Mebusu Ahmet Şener Meclise bir önerge veriyor.

     
ÇAYKUR diye bir Genel Müdürlüğün kurulmasını teklif ediyor, ama yer konusunu gizli tutuyor. Tabi iki yer konusunu hemen açıklamıyor ama Trabzon’da kurulmasını istiyor hatta yeri bile Arsin’de hazırdı.

   
Derken İktidar S.Demirel’e geçiyor. Rize Milletvekili hemşerimiz Salih Zeki Kösoğlu marifeti ile bu tesisin Rize’de kurulmasını sağlamak için yoğun bir çaba sarf edilir. Antalya Milletvekili İhsan Ataöv ile Balıkesir Milletvekili Zeki Yücetürk Rize lehine kanunun sözcülüğünü yaptılar. ÇAYKUR’un Rize’de kurulmasını başardılar.1970 lerde kanun çıkıyor ve 1973 de fiilen ÇAYKUR Rize’ye yerleşiyor. Bu arada ÇAYKUR için Genel Müdürlük hizmet binası nerede yapılsın sorunu doğuyor.

   
Fener'de Zihni Derin Çay Fabrikasının bitişiğinde bugünkü Emniyet lojmanları olan yerde bu tesisin kurulmasına karar verildi. Yapılan sondaj sonucu bu arazi çürük çıkıyor ve buradan vazgeçiliyor. Şimdi burada aynı yerde 21 katlı bina yapılıyor. Çürük raporu verenlerin kulakları çınlasın, ihanet devam ediyor.


1973 de bende belediye meclisinde üye bulunuyordum. ÇAYKUR Genel Müdür muavini hemşerimiz Mevlüt Kinez belediyeye geliyor diyor ki, ÇAYKUR Trabzon’a gidebilir, siz ÇAYKUR’un şimdiki yerini çok cüzi bir para karşılığı ÇAYKUR’a verin ÇAYKUR Rize’de kalsın teklifini getiriyor. Allah razı olsun Başkanlığa Ömer Bayar vekâlet ediyordu, biz hemen arsanın ÇAYKUR’a verilmesine karar verdik. İsmail Ömeroğlu izinden dönünce bu karar iptal edildi. Bir sene mücadele edildi. Nihayet Halk Partisi İl Başkanı Murat Kumbasar ağırlığını koydu, İsmail Ömeroğlu’na ya partiden gidersin yada bu işe evet dersin talimatı verdi. Ömeroğlu bu kez üzerinden bir sene geçtikten sonra evet dedi ve ÇAYKUR Rize’de gerçekleşti.18.4.1996 Zümrüt Gazetesi

  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi