ÇAYKUR YÜKLEME SORUNUNA NEDEN GÖZ KAPATIYOR.

Rize 07.09.2020 - 16:33, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2623+ kez okundu.
 

ÇAYKUR YÜKLEME SORUNUNA NEDEN GÖZ KAPATIYOR.

Her yıl Çaykur’un çay alım yerlerinde yaşanan yükleme sorunları bu yıl adeta zirve yaptı.  ;Yaş çay alım yerlerindeki  çaylar vaktinde boşaltılmadığı için eksperler üreticilerin alım yerlerine getirdikleri çayları satın alamıyor, çaylar üreticilerin elinde kalıyor. SORUNUN KAYNAĞI NE Çay alım yerlerindeki çayların çay kamyonlarına yüklenip fabrikalara taşınmamasının nedeni bunları yükleyecek kimselerin olmaması. Çaykur, alım yerlerindeki yükleme işlerini yapsın diye işe aldığı işçileri fabrikada çeşitli işlerde çalıştırıyor. İddialara göre bunların bir kısmı Fabrikalardaki rahat işlere kaydırılmış.. O nedenle; Çaykur, bu yıl taşıma ve yükleme işini birlikte ihaleye çıkarmış ve her iki işi de aynı Kooperatife vermiş. Kooperatif araç temin etme konusunu koordineyle ilgili olup, işçi organizasyonu konusunda yetersiz olmasına rağmen Çaykur’un yükleme işini de aynı kooperatife vermesi vaktiyle eleştiri konusu olsa da Çaykur bu eleştirilere hiç kulak asmamış. Her iki işi de yüklenen Kooperatif, yükleme işini alt yüklenicilere yani taşeronlara havale ederek onların sırtından para kazanma yolunu tercih etmiş. O taşeronlar da başka aracıları devre sokmuş ve sonuçta yüklemeyi yapacak kişilerin alacağı para kuşa dönmüş. Doğal olarak teklif edilen rakamlarla yükleme işini yapacak kimse bulunamayınca da üreticilerin mağdur olduğu tabloların yaşanması kaçınılmaz hale gelmiş. Peki ÇAYKUR, sözleşme yaptığı kooperatifin yükleme işini taşeronlara vermesi, o nedenle bu hizmetlerin yapılmaması karşısında sözleşmeyi feshetmiş mi, sözleşmede bu durumda ÇAYKUR’u ve üreticiyi koruyan maddeler var mı? Bilmiyoruz.. Tek bildiğimiz şey çay; Çay alım yerlerindeki çaylar vaktinde boşaltılamadığı için üreticilerin çaylarını satmakta zorlandığı ve alımyerlerindeki yaş çayların yanma noktasına gelerek kimi vasıflarını kaybetmiş olduğu.. Edindiğim bilgilere göre; ortaya çıkan bu tablo karşısında  sorunları aşmak için Çay Fabrikası Müdürleri muhtarlardan sorunu çözmeleri konusunda insiyatif almalarını talep etmekte ve yükleyici işçi bulma işini onlara havale etmekte.. Her yerde bu sorunla karşılaşılıyor ve bazı yerlerde üreticiler çaylarını satabilme adına çay alım  yerlerindeki çayları kamyonlara kendileri yüklemekte. Yani iş dönüp dürüp sonunda üreticilerin sırtına yüklenmiş durumda...

Her yıl Çaykur’un çay alım yerlerinde yaşanan yükleme sorunları bu yıl adeta zirve yaptı. 


;Yaş çay alım yerlerindeki  çaylar vaktinde boşaltılmadığı için eksperler üreticilerin alım yerlerine getirdikleri çayları satın alamıyor, çaylar üreticilerin elinde kalıyor.


SORUNUN KAYNAĞI NE


Çay alım yerlerindeki çayların çay kamyonlarına yüklenip fabrikalara taşınmamasının nedeni bunları yükleyecek kimselerin olmaması.


Çaykur, alım yerlerindeki yükleme işlerini yapsın diye işe aldığı işçileri fabrikada çeşitli işlerde çalıştırıyor. İddialara göre bunların bir kısmı Fabrikalardaki rahat işlere kaydırılmış..


O nedenle; Çaykur, bu yıl taşıma ve yükleme işini birlikte ihaleye çıkarmış ve her iki işi de aynı Kooperatife vermiş. Kooperatif araç temin etme konusunu koordineyle ilgili olup, işçi organizasyonu konusunda yetersiz olmasına rağmen Çaykur’un yükleme işini de aynı kooperatife vermesi vaktiyle eleştiri konusu olsa da Çaykur bu eleştirilere hiç kulak asmamış.


Her iki işi de yüklenen Kooperatif, yükleme işini alt yüklenicilere yani taşeronlara havale ederek onların sırtından para kazanma yolunu tercih etmiş. O taşeronlar da başka aracıları devre sokmuş ve sonuçta yüklemeyi yapacak kişilerin alacağı para kuşa dönmüş. Doğal olarak teklif edilen rakamlarla yükleme işini yapacak kimse bulunamayınca da üreticilerin mağdur olduğu tabloların yaşanması kaçınılmaz hale gelmiş.


Peki ÇAYKUR, sözleşme yaptığı kooperatifin yükleme işini taşeronlara vermesi, o nedenle bu hizmetlerin yapılmaması karşısında sözleşmeyi feshetmiş mi, sözleşmede bu durumda ÇAYKUR’u ve üreticiyi koruyan maddeler var mı? Bilmiyoruz..


Tek bildiğimiz şey çay; Çay alım yerlerindeki çaylar vaktinde boşaltılamadığı için üreticilerin çaylarını satmakta zorlandığı ve alımyerlerindeki yaş çayların yanma noktasına gelerek kimi vasıflarını kaybetmiş olduğu..


Edindiğim bilgilere göre; ortaya çıkan bu tablo karşısında  sorunları aşmak için Çay Fabrikası Müdürleri muhtarlardan sorunu çözmeleri konusunda insiyatif almalarını talep etmekte ve yükleyici işçi bulma işini onlara havale etmekte..


Her yerde bu sorunla karşılaşılıyor ve bazı yerlerde üreticiler çaylarını satabilme adına çay alım  yerlerindeki çayları kamyonlara kendileri yüklemekte.


Yani iş dönüp dürüp sonunda üreticilerin sırtına yüklenmiş durumda...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi