'Giresun Tombul Fındığı'na, Avrupa Birliği tescilli

GİRESUN 16.02.2022 - 15:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2696+ kez okundu.
 

'Giresun Tombul Fındığı'na, Avrupa Birliği tescilli

TÜRK Marka ve Patent Kurumu'nca koruma altına alınan 'Giresun Tombul Fındığı', Fiskobirlik tarafından yapılan başvurunun ardından Avrupa Parlamentosu ve Konseyi kararıyla tescillenerek,  Avrupa Birliği ülkelerinde de koruma altına alındı. Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “Fiskobirlik tarafından Türk Marka ve Patent Kurumunda, 10 Ekim 2001 tarihinde 31 numarayla ‘Giresun Tombul Fındığı’ menşe adı koruması ile ülkemizde tescillenen Giresun Tombul Fındığı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 1151/2012 Sayılı Tüzüğü 2022/C 69/14 Madde 50 (2) (a) uyarınca, 10 Şubat 2022 tarihi itibariyle yayın kararı aldı. Üç ay sürecek yayın kararının ardından Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında Giresun Tombul Fındığı koruma altına alınacak. Bu Giresun Tombul Fındığı adına tarihi bir adım. Artık Giresun Tombul Fındığının her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı Avrupa Birliği ülkelerinde de koruması sağlanmış olacak” dedi. Bayraktar, Giresun Tombul Fındığının, Avrupa Birliği Komisyonunda tescili yapılan Türkiye’nin 8’inci ürünü olacağını ifade ederek, Giresun Tombul Fındığının Türkiye’de bir kooperatif birliği tarafından AB’de tescillenen ilk coğrafi işaretli ürün olduğunu kaydetti.   “GİRESUN FINDIĞINA DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYORUZ”   Coğrafi işaretli ürünlerin hem ihracat hem iç piyasada önemine değinen Bayraktar, Giresun fındığına değer katmayı kararlılıkla sürdüreceklerine dikkat çekti. Türkiye’de ve dünyada coğrafi işaretli ürünlere ilginin oldukça arttığına işaret eden Bayraktar, açıklamasında şunları dile getirdi: “Verimlilik sürdürülebilirlik ve takip edilebilirlik gıda sektörünün en önemli unsurları haline geldi. Bu doğrultuda coğrafi işaretli ürünler büyük önem arz ediyor. Biz de Fiskobirlik olarak bunun bilinciyle hareket ediyoruz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fiskobirlik tarafından Giresun Tombul, Sivri ve Kara Fındığını, ayrıca Giresun Fındık Ezmesini coğrafi işaret tescili alarak koruma altına almış bulunmaktayız. 2001 yılında coğrafi işaret tescili alarak koruma altına aldığımız Giresun Tombul Fındığı içinse 2018 yılında önemli bir adım atarak, Avrupa Birliği Komisyonu Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne menşe adı korumasıyla başvurumuzu yapmıştık. 10 Şubat itibariyle başvurumuz yayına alınarak tescil işlemlerini tamamlamış olduk. Bu Giresun Tombul Fındığı adına tarihi bir adım. Artık Giresun Tombul Fındığının her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı Avrupa Birliği ülkelerinde de koruması sağlanmış olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Giresun’a ve üreticilerimize hayırlı olsun.” 

TÜRK Marka ve Patent Kurumu'nca koruma altına alınan 'Giresun Tombul Fındığı', Fiskobirlik tarafından yapılan başvurunun ardından Avrupa Parlamentosu ve Konseyi kararıyla tescillenerek,  Avrupa Birliği ülkelerinde de koruma altına alındı. Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “Fiskobirlik tarafından Türk Marka ve Patent Kurumunda, 10 Ekim 2001 tarihinde 31 numarayla ‘Giresun Tombul Fındığı’ menşe adı koruması ile ülkemizde tescillenen Giresun Tombul Fındığı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 1151/2012 Sayılı Tüzüğü 2022/C 69/14 Madde 50 (2) (a) uyarınca, 10 Şubat 2022 tarihi itibariyle yayın kararı aldı. Üç ay sürecek yayın kararının ardından Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında Giresun Tombul Fındığı koruma altına alınacak. Bu Giresun Tombul Fındığı adına tarihi bir adım. Artık Giresun Tombul Fındığının her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı Avrupa Birliği ülkelerinde de koruması sağlanmış olacak” dedi. Bayraktar, Giresun Tombul Fındığının, Avrupa Birliği Komisyonunda tescili yapılan Türkiye’nin 8’inci ürünü olacağını ifade ederek, Giresun Tombul Fındığının Türkiye’de bir kooperatif birliği tarafından AB’de tescillenen ilk coğrafi işaretli ürün olduğunu kaydetti.

 

“GİRESUN FINDIĞINA DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYORUZ”

 

Coğrafi işaretli ürünlerin hem ihracat hem iç piyasada önemine değinen Bayraktar, Giresun fındığına değer katmayı kararlılıkla sürdüreceklerine dikkat çekti. Türkiye’de ve dünyada coğrafi işaretli ürünlere ilginin oldukça arttığına işaret eden Bayraktar, açıklamasında şunları dile getirdi: “Verimlilik sürdürülebilirlik ve takip edilebilirlik gıda sektörünün en önemli unsurları haline geldi. Bu doğrultuda coğrafi işaretli ürünler büyük önem arz ediyor. Biz de Fiskobirlik olarak bunun bilinciyle hareket ediyoruz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fiskobirlik tarafından Giresun Tombul, Sivri ve Kara Fındığını, ayrıca Giresun Fındık Ezmesini coğrafi işaret tescili alarak koruma altına almış bulunmaktayız. 2001 yılında coğrafi işaret tescili alarak koruma altına aldığımız Giresun Tombul Fındığı içinse 2018 yılında önemli bir adım atarak, Avrupa Birliği Komisyonu Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne menşe adı korumasıyla başvurumuzu yapmıştık. 10 Şubat itibariyle başvurumuz yayına alınarak tescil işlemlerini tamamlamış olduk. Bu Giresun Tombul Fındığı adına tarihi bir adım. Artık Giresun Tombul Fındığının her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı Avrupa Birliği ülkelerinde de koruması sağlanmış olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Giresun’a ve üreticilerimize hayırlı olsun.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi