Gülsevin: Dizilerle Türkçe öğrenme isteği dünyanın her yerinde arttı

Trabzon 13.10.2021 - 18:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2584+ kez okundu.
 

Gülsevin: Dizilerle Türkçe öğrenme isteği dünyanın her yerinde arttı

TRABZON'da düzenlenen “Dünya Dili Türkçe” adlı konferansa katılan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Dizilerimiz sayesinde Türkçe öğrenme isteği dünyanın her yerinde katlanarak devam ediyor” dedi. 2021 yılının Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesinin ardından Avrasya Üniversitesi tarafından “Dünya Dili Türkçe” adlı konferans düzenlendi. Avrasya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün organize ettiği konferansa Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin konuşmacı olarak katıldı. Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa ayrıca Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Prof. Dr. Yavuz Özoran, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Çelik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.   ‘TÜRKÇE 5’İNCİ SIRADA YER ALIYOR’ Konferansta konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Yunus Emre Enstitümüz, dünyanın her yerinde Türkçe öğretiyor. Bu sayede şu anda dünyada en çok öğrenmek istenilen diller arasında Türkçe 5’inci sırada yer alıyor. Balkanlar başta olmak üzere, Orta Asya ülkeleri, son yıllarda Brezilya ve diğer Güney Amerika ülkelerinde Türkçe öğrenmek isteyen çok insan var. Afrika’nın neredeyse her yerinde Türkçe öğretiliyor ve bunda yerli dizilerimizin önemi çok büyük. Dünyada dizi film ihracında ikinci sıradayız, Amerikan filmleri birinci sırada, Türk filmleri ikinci sırada. Bu durum Türkçe öğrenme isteğinin dünyanın her tarafında hızla artmasına sebep oldu. Bu diziler sayesinde Orta Asya’nın Türkleri de Türkiye Türkçesi öğrenmiş oluyor. Türkçe, yaşayan diller arasındaki en köklü dillerden biridir. Bugünkü konuşur sayısı açısından da üst sıralarda yer alıyor. Türkçe, hem konuşma dili hem yazı dili hem devlet dili hem de eğitim dili olarak kullanılıyor. Bu bakımdan da ayrıcalıklı bir statüsü var” dedi. Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Çelik, Başkan Gülsevin’e plaket takdim etti. 

TRABZON'da düzenlenen “Dünya Dili Türkçe” adlı konferansa katılan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Dizilerimiz sayesinde Türkçe öğrenme isteği dünyanın her yerinde katlanarak devam ediyor” dedi. 2021 yılının Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesinin ardından Avrasya Üniversitesi tarafından “Dünya Dili Türkçe” adlı konferans düzenlendi. Avrasya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün organize ettiği konferansa Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin konuşmacı olarak katıldı. Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa ayrıca Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Prof. Dr. Yavuz Özoran, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Çelik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

‘TÜRKÇE 5’İNCİ SIRADA YER ALIYOR’ Konferansta konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Yunus Emre Enstitümüz, dünyanın her yerinde Türkçe öğretiyor. Bu sayede şu anda dünyada en çok öğrenmek istenilen diller arasında Türkçe 5’inci sırada yer alıyor. Balkanlar başta olmak üzere, Orta Asya ülkeleri, son yıllarda Brezilya ve diğer Güney Amerika ülkelerinde Türkçe öğrenmek isteyen çok insan var. Afrika’nın neredeyse her yerinde Türkçe öğretiliyor ve bunda yerli dizilerimizin önemi çok büyük. Dünyada dizi film ihracında ikinci sıradayız, Amerikan filmleri birinci sırada, Türk filmleri ikinci sırada. Bu durum Türkçe öğrenme isteğinin dünyanın her tarafında hızla artmasına sebep oldu. Bu diziler sayesinde Orta Asya’nın Türkleri de Türkiye Türkçesi öğrenmiş oluyor. Türkçe, yaşayan diller arasındaki en köklü dillerden biridir. Bugünkü konuşur sayısı açısından da üst sıralarda yer alıyor. Türkçe, hem konuşma dili hem yazı dili hem devlet dili hem de eğitim dili olarak kullanılıyor. Bu bakımdan da ayrıcalıklı bir statüsü var” dedi. Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Çelik, Başkan Gülsevin’e plaket takdim etti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi