KİM NE İSTİYOR? İŞÇİ MEMUR EMEKLİ MAAŞLARI DEĞİŞİYOR.

Ekonomi 04.08.2021 - 09:48, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 1722+ kez okundu.
 

KİM NE İSTİYOR? İŞÇİ MEMUR EMEKLİ MAAŞLARI DEĞİŞİYOR.

Milyonların gözü yapılacak zam oranlarına çevrildi. Emekli, memur, işçi... Hepsi yararlanacak. 600 lira zam yapılması gündemde. Yüzde 21 zam talebi geldi. Yaklaşık 4.2 milyon memur ve 2,2 milyon emeklinin beklediği zam pazarlığı 2 Ağustos’ta yapılan ilk toplantıyla başladı. İlk toplantı öncesinde memur sendikaları taleplerini iletmiş hem sosyal hem de mali isteklerini kamuoyuna da açıklamışlardı. Ayrıca yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmelerin de bu hafta netleşmesi bekleniyor. Memur sendikaları öncelikle 600 TL seyyanen zam talebinde bulundular. Ardından 2022 için yüzde 21 zam isterlerken 2023 yılı için ise yüzde 17 zam talebini ilettiler. Sendikaların maaşlarla ilgili bu genel taleplerinin dışında tüm alt hizmet kollarıyla ilgili ayrı ayrı da sosyal ve mali haklarla ilgili talepler konuşulmaya başlandı. Ancak asıl pazarlıkların 12 Ağustos'tan sonra başlaması bekleniyor. Çünkü bu tarihte kamu işvereni olarak hükümetin memur sendikalarının taleplerine karşılık önerisi kesinleşmiş olacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Pazarlıklar bu teklif üzerinden başlamış olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memurların toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin, "Türkiye, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağız" demişti.   İŞÇİLER DE BEKLİYOR Öte yandan yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmelerin de bu hafta netleşmesi bekleniyor. İşçi sendikaları tekliflerini sunmuş hükümet de kendi önerisini açıklamıştı. Şimdi hükümetin yeniden bir teklif ile gelmesi bekleniyor. Bu yeni teklif üzerinden de görüşmeler devam edecek. KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR? 700 binden fazla kamu işçisi 4 milyona yakın memur 2 milyondan fazla memur emeklisi   MEMURLAR NE İSTİYOR? 600 TL seyyanen zam 2022 için yüzde 21 zam 2023 için yüzde 17 zam İŞÇİLER NE İSTİYOR? Taban brüt maaş: 4.800 TL 2021-2022 ilk 6 ay: Yüzde 20 zam İkinci 6 aylar: Enflasyon + yüzde 3 refah payı Emekli memura 3 kat ek ödeme    HÜKÜMETİN İLK TEKLİFİ   İlk 6 ay: Yüzde 9 zam İkinci 6 ay: Yüzde 5 zam + enflasyon farkı Maaşa göre seyyanen artış     SOSYAL TALEPLER NELER? MEMUR: 3600 ek gösterge herkese uygulansın Sözleşmeli personel kadroya geçsin Kamu görevlileri bayram ikramiyesi alsın Doğum ölüm evlenme yardımları artırılsın Vergi dilimi artışı geliri düşürmesin EMEKLİ: Aile yardımından emekliler de yararlansın Ücretsiz toplu taşıma için yaş sınırı kaldırılsın. Ek ödeme tutarları 3 kat artsın Kamu tesislerinden yüzde 50 indirim Emeklilik için yaşı bekleyenler GSS priminden yararlansın Emeklilerin sendika üyeliği devam etsin   (Faruk Erdem / Sabah)

Milyonların gözü yapılacak zam oranlarına çevrildi. Emekli, memur, işçi... Hepsi yararlanacak. 600 lira zam yapılması gündemde. Yüzde 21 zam talebi geldi. Yaklaşık 4.2 milyon memur ve 2,2 milyon emeklinin beklediği zam pazarlığı 2 Ağustos’ta yapılan ilk toplantıyla başladı. İlk toplantı öncesinde memur sendikaları taleplerini iletmiş hem sosyal hem de mali isteklerini kamuoyuna da açıklamışlardı. Ayrıca yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmelerin de bu hafta netleşmesi bekleniyor.


Memur sendikaları öncelikle 600 TL seyyanen zam talebinde bulundular. Ardından 2022 için yüzde 21 zam isterlerken 2023 yılı için ise yüzde 17 zam talebini ilettiler. Sendikaların maaşlarla ilgili bu genel taleplerinin dışında tüm alt hizmet kollarıyla ilgili ayrı ayrı da sosyal ve mali haklarla ilgili talepler konuşulmaya başlandı.


Ancak asıl pazarlıkların 12 Ağustos'tan sonra başlaması bekleniyor. Çünkü bu tarihte kamu işvereni olarak hükümetin memur sendikalarının taleplerine karşılık önerisi kesinleşmiş olacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Pazarlıklar bu teklif üzerinden başlamış olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memurların toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin, "Türkiye, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağız" demişti.

 

İŞÇİLER DE BEKLİYOR

Öte yandan yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmelerin de bu hafta netleşmesi bekleniyor. İşçi sendikaları tekliflerini sunmuş hükümet de kendi önerisini açıklamıştı. Şimdi hükümetin yeniden bir teklif ile gelmesi bekleniyor. Bu yeni teklif üzerinden de görüşmeler devam edecek.


KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?

700 binden fazla kamu işçisi

4 milyona yakın memur

2 milyondan fazla memur emeklisi

 

MEMURLAR NE İSTİYOR?


600 TL seyyanen zam

2022 için yüzde 21 zam

2023 için yüzde 17 zam


İŞÇİLER NE İSTİYOR?


Taban brüt maaş: 4.800 TL

2021-2022 ilk 6 ay: Yüzde 20 zam

İkinci 6 aylar: Enflasyon + yüzde 3 refah payı

Emekli memura 3 kat ek ödeme 

 

HÜKÜMETİN İLK TEKLİFİ

 

İlk 6 ay: Yüzde 9 zam

İkinci 6 ay: Yüzde 5 zam + enflasyon farkı

Maaşa göre seyyanen artış

 

 

SOSYAL TALEPLER NELER?

MEMUR:

3600 ek gösterge herkese uygulansın

Sözleşmeli personel kadroya geçsin

Kamu görevlileri bayram ikramiyesi alsın

Doğum ölüm evlenme yardımları artırılsın

Vergi dilimi artışı geliri düşürmesin

EMEKLİ:

Aile yardımından emekliler de yararlansın

Ücretsiz toplu taşıma için yaş sınırı kaldırılsın.

Ek ödeme tutarları 3 kat artsın

Kamu tesislerinden yüzde 50 indirim

Emeklilik için yaşı bekleyenler GSS priminden yararlansın

Emeklilerin sendika üyeliği devam etsin

 

(Faruk Erdem / Sabah)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi