Ordu’da fındık kapsülünden yem üretildi

ORDU 13.06.2022 - 14:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2606+ kez okundu.
 

Ordu’da fındık kapsülünden yem üretildi

ORDU Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde halk arasında ‘fındık kapsülü’ olarak nitelendirilen, fındığın ayıklama makinesi olan patoza verildikten sonra çoğu zaman ahırlarda hayvan altlarında değerlendirilen veya sobalarda yakacak olarak kullanılan zuruftan hayvan yemi üretti.    Fındık üretimi yapılan kentlerde gübrelemede kullanılmasının yanı sıra büyük çoğunluğunun çöpe atıldığı fındık kapsülünü hem verimli alanlarda değerlendirmek hem de ekonomiye kazandırmak için kolları sıvayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, ilk olarak laboratuvar ortamında fındık kapsülünün analizini yaptırdı. Ham protein ve enerji değeri açısından yüksek olan samandan daha değerli çıkan kapsülden bununla birlikte yem üretimi için çalışma başlatıldı. Ardından kapsülün yeme çevrilmesi için kendi bünyelerinde tasarladıkları makine ile kapsüller öğütüldü. Tasarlanan makinede öğütülen kurutulmuş fındık kapsülü diğer kaba yemler ile karıştırılarak hayvanlara verildi ve çalışmalar bu neticede olumlu sonuçlandı. Maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturan yem konusunda alternatif olarak üretilen fındık kapsülünden kaba yem, Ordu ekonomisine ilk aşamada 150 milyon lira katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Yapılan çalışmalarla ilgili Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, açıklamalarda bulundu. Üretilen kaba hayvan yemlerinin Türkiye’de kullanılmasının yanı sıra dış ülkelere de ihraç eder duruma gelinebileceğini ifade eden Güler, “Kendi kendine yeten kent ve kendi kendine yeten bir ülke durumundayız. Bu anlamda fındık kapsülünden hayvan yemi denemesi yaptık ve bunda başarılı olduk. Hem gıda değeri hem de kalite açısından önemli bir ürünü elde etmiş olduk. Bunu Türkiye’de, özellikle fındık üretimi yapan bölgelerde yem olarak kullanabileceğiz. Bu da daha önceden büyük ölçüde israf edilen veya daha değişik amaçlar için kullanılan fındık kapsülünü yem olarak kullanma imkânını sağlıyoruz. Bu yem ithalatında bize önemli bir avantaj sağlamış olacak. Belki de fazlasını ihraç eder duruma geleceğiz” diye konuştu. 

ORDU Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde halk arasında ‘fındık kapsülü’ olarak nitelendirilen, fındığın ayıklama makinesi olan patoza verildikten sonra çoğu zaman ahırlarda hayvan altlarında değerlendirilen veya sobalarda yakacak olarak kullanılan zuruftan hayvan yemi üretti. 

 

Fındık üretimi yapılan kentlerde gübrelemede kullanılmasının yanı sıra büyük çoğunluğunun çöpe atıldığı fındık kapsülünü hem verimli alanlarda değerlendirmek hem de ekonomiye kazandırmak için kolları sıvayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, ilk olarak laboratuvar ortamında fındık kapsülünün analizini yaptırdı. Ham protein ve enerji değeri açısından yüksek olan samandan daha değerli çıkan kapsülden bununla birlikte yem üretimi için çalışma başlatıldı. Ardından kapsülün yeme çevrilmesi için kendi bünyelerinde tasarladıkları makine ile kapsüller öğütüldü. Tasarlanan makinede öğütülen kurutulmuş fındık kapsülü diğer kaba yemler ile karıştırılarak hayvanlara verildi ve çalışmalar bu neticede olumlu sonuçlandı. Maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturan yem konusunda alternatif olarak üretilen fındık kapsülünden kaba yem, Ordu ekonomisine ilk aşamada 150 milyon lira katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Yapılan çalışmalarla ilgili Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, açıklamalarda bulundu. Üretilen kaba hayvan yemlerinin Türkiye’de kullanılmasının yanı sıra dış ülkelere de ihraç eder duruma gelinebileceğini ifade eden Güler, “Kendi kendine yeten kent ve kendi kendine yeten bir ülke durumundayız. Bu anlamda fındık kapsülünden hayvan yemi denemesi yaptık ve bunda başarılı olduk. Hem gıda değeri hem de kalite açısından önemli bir ürünü elde etmiş olduk. Bunu Türkiye’de, özellikle fındık üretimi yapan bölgelerde yem olarak kullanabileceğiz. Bu da daha önceden büyük ölçüde israf edilen veya daha değişik amaçlar için kullanılan fındık kapsülünü yem olarak kullanma imkânını sağlıyoruz. Bu yem ithalatında bize önemli bir avantaj sağlamış olacak. Belki de fazlasını ihraç eder duruma geleceğiz” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi