OVİT, KIRIK BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYARKEN...

Rize 14.06.2022 - 13:28, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2648+ kez okundu.
 

OVİT, KIRIK BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYARKEN...

Ovit’in tamamlayıcısı olacak Kırık tünelinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Ovit tünelinin işlevini, önemini tam olarak ortaya koyacak olan Kırık Tünelinin tamamlanması ile birlikte zincirin en önemli iki halkası birbirine kavuşmuş olacaktır. Yaklaşık 7 km uzunluğundaki Kırık tünelinin İspir tarafından 4600 m’lik kısmında delme çalışmaları tamamlanırken Erzurum tarafındaki tüplerde ise zorlu zemin şartlarından dolayı 1000 m civarındaki delme işlemleri tamamlanmıştır. Geriye kalan 1400 m’lik kısmın delme çalışmaları her iki yönden devam etmektedir. İspir tarafında aylık ortalama 75-100 m civarında ilerleme sağlanırken, Erzurum tarafında ortalama 25 m civarında delme yapılabilmektedir. Her iki tarafta yaklaşık 500 kişi gece gündüz demeden çalışmaktadır. Tünelin 2023 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlanmaktadır. İyidere Lojistik merkezinin güneye açılacağı güzergâhtaki Ovit tüneli ile birlikte en önemli tünel olan Kırık tüneli yaklaşık 7 km uzunluğunda olacak ve mevcut yolu 40 km civarında kısaltacaktır. İspir-Erzurum arasındaki Gölyurt geçişi hem yakıt maliyetleri hem de zorlu yol koşullarından dolayı özellikle ağır taşıtlar tarafından tercih edilmemektedir. Ancak yolun en problemli olan kısmı, Kırık tüneli ve devamındaki bağlantı yolu ile geçildikten sonra hem zamandan hem de yakıttan önemli miktarda tasarruf sağlayacaktır. Mevcut durumda yaklaşık 50 km olan Gölyurt geçişinde hafif taşıtlar bile 4 litre yakıt harcarken Kırık tüneli ve bağlantı yolunun tamamlanmasıyla bu sarfiyat 1 litrenin bile altına düşecektir. Ağır taşıtlarda ise daha büyük tasarruflar söz konusu olacaktır. Öte yandan Dallıkavak tünelinde de delme çalışmalarının tamamlanmasına yaklaşık 500 m’lik bir mesafe bulunmaktadır. Bu tünel de 9 km’lik zorlu Dallıkavak geçişinin sorunsuz hale gelmesini sağlayacaktır. İki tünel hizmete girdikten sonra İspir Erzurum arası neredeyse düz denecek bir hale gelecektir. Her iki tünelin tamamlanmasıyla birlikte İyidere lojistik merkezi ile Erzurum arasındaki 235 km’lik mesafe 190 km civarına inecektir. Özellikle Arsin organize sanayi bölgesinin güneye doğru açılmasında daha kısa alternatif bir yol olacak ve Zigana tünelinin yükü de hafifleyecektir. Ancak İkizdere ile Ovit arasındaki çalışmalar ne yazık ki Erzurum tarafındaki tünel inşaatlarının ve İyidere lojistik merkezindeki çalışmaların gerisinde kalmaktadır. İkizdere tünellerinin ve viyadüklerin bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca İkizdere Ovit arasındaki 20 km’lik güzergâhın da projelendirilerek çalışmalara başlanması bölge halkının en büyük arzusudur.      Prof. Dr. Servet Karasu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

Ovit’in tamamlayıcısı olacak Kırık tünelinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Ovit tünelinin işlevini, önemini tam olarak ortaya koyacak olan Kırık Tünelinin tamamlanması ile birlikte zincirin en önemli iki halkası birbirine kavuşmuş olacaktır. Yaklaşık 7 km uzunluğundaki Kırık tünelinin İspir tarafından 4600 m’lik kısmında delme çalışmaları tamamlanırken Erzurum tarafındaki tüplerde ise zorlu zemin şartlarından dolayı 1000 m civarındaki delme işlemleri tamamlanmıştır. Geriye kalan 1400 m’lik kısmın delme çalışmaları her iki yönden devam etmektedir. İspir tarafında aylık ortalama 75-100 m civarında ilerleme sağlanırken, Erzurum tarafında ortalama 25 m civarında delme yapılabilmektedir. Her iki tarafta yaklaşık 500 kişi gece gündüz demeden çalışmaktadır. Tünelin 2023 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlanmaktadır.


İyidere Lojistik merkezinin güneye açılacağı güzergâhtaki Ovit tüneli ile birlikte en önemli tünel olan Kırık tüneli yaklaşık 7 km uzunluğunda olacak ve mevcut yolu 40 km civarında kısaltacaktır. İspir-Erzurum arasındaki Gölyurt geçişi hem yakıt maliyetleri hem de zorlu yol koşullarından dolayı özellikle ağır taşıtlar tarafından tercih edilmemektedir. Ancak yolun en problemli olan kısmı, Kırık tüneli ve devamındaki bağlantı yolu ile geçildikten sonra hem zamandan hem de yakıttan önemli miktarda tasarruf sağlayacaktır. Mevcut durumda yaklaşık 50 km olan Gölyurt geçişinde hafif taşıtlar bile 4 litre yakıt harcarken Kırık tüneli ve bağlantı yolunun tamamlanmasıyla bu sarfiyat 1 litrenin bile altına düşecektir. Ağır taşıtlarda ise daha büyük tasarruflar söz konusu olacaktır.


Öte yandan Dallıkavak tünelinde de delme çalışmalarının tamamlanmasına yaklaşık 500 m’lik bir mesafe bulunmaktadır. Bu tünel de 9 km’lik zorlu Dallıkavak geçişinin sorunsuz hale gelmesini sağlayacaktır. İki tünel hizmete girdikten sonra İspir Erzurum arası neredeyse düz denecek bir hale gelecektir.


Her iki tünelin tamamlanmasıyla birlikte İyidere lojistik merkezi ile Erzurum arasındaki 235 km’lik mesafe 190 km civarına inecektir. Özellikle Arsin organize sanayi bölgesinin güneye doğru açılmasında daha kısa alternatif bir yol olacak ve Zigana tünelinin yükü de hafifleyecektir.


Ancak İkizdere ile Ovit arasındaki çalışmalar ne yazık ki Erzurum tarafındaki tünel inşaatlarının ve İyidere lojistik merkezindeki çalışmaların gerisinde kalmaktadır. İkizdere tünellerinin ve viyadüklerin bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca İkizdere Ovit arasındaki 20 km’lik güzergâhın da projelendirilerek çalışmalara başlanması bölge halkının en büyük arzusudur.   

 

Prof. Dr. Servet Karasu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi