ÖZEL EĞİTİM BİR UZMANLIK ALANIDIR

Eğitim 08.10.2021 - 21:12, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2759+ kez okundu.
 

ÖZEL EĞİTİM BİR UZMANLIK ALANIDIR

Engelli çocuğa sahip aileler dikkat! Özel Eğitim bir uzmanlık alanıdır…   Rize Özel Eğitim Çalışanları ve Eğitim Derneği Başkanı Feyyaz ŞENTÜRK özel gereksinimli çocuğa sahip aillerin destek eğitim tercihlerine yönelik uyarılarda bulundu. Özel gereksinimli çocukların toplumsal yaşama katılımını sağlayacak en önemli unsurun yoğun nitelikli özel eğitim hizmetlerinin olduğunu belirten ŞENTÜRK, ülkemizde her tür ve kademede bu hizmetlerin farklı engel tür ve derecelerine sahip bireylere devlet eliyle ücrestsiz olarak sunulduğunu söyledi. Buna rağmen özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin bir çoğunun çocuğunun daha iyi eğitim alabileceğine ve çocuğuyla daha yakından ilgilenileceği düşüncesiyle çocukları için özel ders imkanları araştırdıklarını veya çevreleri tarafından yönlendirildiklerini söyleyen ŞENTÜRK, imkanı olan ailelerin daha nitelikli ve bireysel özel eğitim alabileceğini düşünerek bu hizmetleri tercih etmesinde bir sakınca olmadığını fakat ailelerin beklentilerini kullanarak duygusal ve maddi anlamda onları istismar edebilecek kişi ve kurumlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Okulunda,sınıfında gerilik yaşayan her çocuğun özel eğitime, akranlarına oranla konuşma geriliği yaşayan çocukların dil konuşma terapisine ihtiyacı olabileceğine dair bir genelleme yapabilmek mümkün değildir. Ülkemizde bir bireyin özel gereksinimli olup olmadığına tıbbi açıdan hastanelerin ve eğitsel açıdan Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin karar verebileceğini söyleyen ŞENTÜRK çocuğunun özel gereksinimi olduğundan şüphelenen ailelerin bu kurumlardan yardım alması gerektiğini belirtti.    Bu resmi kurumların sürece dair bilgilendirme ve rehberliği ışığında ailelerin eğitim süreçlerini şekillendirmesi gerektiğini söyleyen ŞENTÜRK devlet imkanlarıyla ücretsiz olarak sunulan örgün ve destek özel eğitim hizmetlerini yeterli bulmayan ailelerin ise özel olarak destek almak istedikleri kurum ve kişilerde bazı özellikleri muhakkak aramaları gerektiğini vurguladı. Özel eğitim veya dil konuşma alanında çocuklarına destek eğitim aldırmak isteyecek ailelerin bu alanlarda hizmet alacakları kişilerde muhakkak lisans düzeyinde bir diploma araması gerektiğini söyleyen ŞENTÜRK bazı sertifikalarla bu alanlarda uzman olduklarını belirten kişi ve kurumlara itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Uzman eller üzerinden yürütülmeyen bu gibi özel eğitim süreçlerinin sonucunun, çoğu zaman özel gerksinimli çocuklar için vakit, aileleri içinse nakit kaybı ve duygusal çöküntü olabileceğini söyleyen ŞENTÜRK özel eğitimin ilke ve esaslarına uymayan, bilimsel temeli olmayan uygulamalara karşı özel gerksinimli çocuk ailelerinin uyanık olması gerektiğini ifade etti.

Engelli çocuğa sahip aileler dikkat! Özel Eğitim bir uzmanlık alanıdır…

 

Rize Özel Eğitim Çalışanları ve Eğitim Derneği Başkanı Feyyaz ŞENTÜRK özel gereksinimli çocuğa sahip aillerin destek eğitim tercihlerine yönelik uyarılarda bulundu. Özel gereksinimli çocukların toplumsal yaşama katılımını sağlayacak en önemli unsurun yoğun nitelikli özel eğitim hizmetlerinin olduğunu belirten ŞENTÜRK, ülkemizde her tür ve kademede bu hizmetlerin farklı engel tür ve derecelerine sahip bireylere devlet eliyle ücrestsiz olarak sunulduğunu söyledi. Buna rağmen özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin bir çoğunun çocuğunun daha iyi eğitim alabileceğine ve çocuğuyla daha yakından ilgilenileceği düşüncesiyle çocukları için özel ders imkanları araştırdıklarını veya çevreleri tarafından yönlendirildiklerini söyleyen ŞENTÜRK, imkanı olan ailelerin daha nitelikli ve bireysel özel eğitim alabileceğini düşünerek bu hizmetleri tercih etmesinde bir sakınca olmadığını fakat ailelerin beklentilerini kullanarak duygusal ve maddi anlamda onları istismar edebilecek kişi ve kurumlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Okulunda,sınıfında gerilik yaşayan her çocuğun özel eğitime, akranlarına oranla konuşma geriliği yaşayan çocukların dil konuşma terapisine ihtiyacı olabileceğine dair bir genelleme yapabilmek mümkün değildir. Ülkemizde bir bireyin özel gereksinimli olup olmadığına tıbbi açıdan hastanelerin ve eğitsel açıdan Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin karar verebileceğini söyleyen ŞENTÜRK çocuğunun özel gereksinimi olduğundan şüphelenen ailelerin bu kurumlardan yardım alması gerektiğini belirtti. 

 

Bu resmi kurumların sürece dair bilgilendirme ve rehberliği ışığında ailelerin eğitim süreçlerini şekillendirmesi gerektiğini söyleyen ŞENTÜRK devlet imkanlarıyla ücretsiz olarak sunulan örgün ve destek özel eğitim hizmetlerini yeterli bulmayan ailelerin ise özel olarak destek almak istedikleri kurum ve kişilerde bazı özellikleri muhakkak aramaları gerektiğini vurguladı. Özel eğitim veya dil konuşma alanında çocuklarına destek eğitim aldırmak isteyecek ailelerin bu alanlarda hizmet alacakları kişilerde muhakkak lisans düzeyinde bir diploma araması gerektiğini söyleyen ŞENTÜRK bazı sertifikalarla bu alanlarda uzman olduklarını belirten kişi ve kurumlara itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Uzman eller üzerinden yürütülmeyen bu gibi özel eğitim süreçlerinin sonucunun, çoğu zaman özel gerksinimli çocuklar için vakit, aileleri içinse nakit kaybı ve duygusal çöküntü olabileceğini söyleyen ŞENTÜRK özel eğitimin ilke ve esaslarına uymayan, bilimsel temeli olmayan uygulamalara karşı özel gerksinimli çocuk ailelerinin uyanık olması gerektiğini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi