Prof. Dr. Aydın: Doğu Karadeniz'de vakalarda düşüş var

Trabzon 14.10.2021 - 10:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 1460+ kez okundu.
 

Prof. Dr. Aydın: Doğu Karadeniz'de vakalarda düşüş var

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın,  “Doğu Karadeniz'de vakalarda düşüş var. En büyük düşüş Rize’de, ikinci olarak Trabzon’da ama bu düşüşün devamlılığı bizim için belirleyici olacak" dedi. Doğu Karadeniz’de vaka oranlarında gerileme olduğunu açıklayan KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Artvin, Rize, Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt’ta yüzde 10 ile 20 arasında düşüş var. En büyük düşüş Rize’de, ikinci olarak Trabzon’da ama bu düşüşün devamlılığı bizim için belirleyici olacak. Çünkü okullar açıldı, havalar, soğumaya başladı, insanlar daha fazla kapalı alanlarda bulunma durumunda kalacaklar. Hem aşı durumları hem maske uyumları bu sayıları aşağı düşmesi veya yukarı çıkmasında belirleyici olacak. Havaların soğuması nedeniyle bölgemizde turizm hareketliliğinin yavaşladığını, tarım için geçenlerin de geri döndüğünü kabul edebiliriz buralar için. Bu sayılar önümüzdeki birkaç haftada bölgeyi daha iyi yansıtabilir. Burada yaşayan nüfus için daha iyi bilgiler verebilir” dedi.   'KALICI BAĞIŞIKLIK SÖZ KONUSU DEĞİL' Covid-19 virüsüne karşı vücutta kalıcı bağışıklığın oluşmadığı için aşıların tekrarlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Maalesef bu mikroorganizmaya karşı hayat boyu süren kalıcı bir bağışıklık söz konusu değil. İsterseniz hastalığı geçirin, isterseniz aşı olun. Çeşitli yayınlarda bu konuya yönelik açıklamalar yapılıyor. Sinovac aşısının ortalama koruyuculuğu 4 ay kadar, mRNA aşılarının ise 6 ay civarında koruduğu söyleniyor. Hastalığı geçirdiğinizde ise 6 ay civarında korunmanız söz konusu. Bu süreler geçtikten sonra bağışıklık düşmekte ve bulaşa hazır hale gelmekteyiz. Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan hatırlatma aşılarını ister hastalığı aktif olarak geçirmiş olun, ister yapay olarak aşı olmuş olun bu duyurulara uymamız ve aşılarımızı yaptırmak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın,  “Doğu Karadeniz'de vakalarda düşüş var. En büyük düşüş Rize’de, ikinci olarak Trabzon’da ama bu düşüşün devamlılığı bizim için belirleyici olacak" dedi. Doğu Karadeniz’de vaka oranlarında gerileme olduğunu açıklayan KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Artvin, Rize, Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt’ta yüzde 10 ile 20 arasında düşüş var. En büyük düşüş Rize’de, ikinci olarak Trabzon’da ama bu düşüşün devamlılığı bizim için belirleyici olacak. Çünkü okullar açıldı, havalar, soğumaya başladı, insanlar daha fazla kapalı alanlarda bulunma durumunda kalacaklar. Hem aşı durumları hem maske uyumları bu sayıları aşağı düşmesi veya yukarı çıkmasında belirleyici olacak. Havaların soğuması nedeniyle bölgemizde turizm hareketliliğinin yavaşladığını, tarım için geçenlerin de geri döndüğünü kabul edebiliriz buralar için. Bu sayılar önümüzdeki birkaç haftada bölgeyi daha iyi yansıtabilir. Burada yaşayan nüfus için daha iyi bilgiler verebilir” dedi.

 

'KALICI BAĞIŞIKLIK SÖZ KONUSU DEĞİL' Covid-19 virüsüne karşı vücutta kalıcı bağışıklığın oluşmadığı için aşıların tekrarlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Maalesef bu mikroorganizmaya karşı hayat boyu süren kalıcı bir bağışıklık söz konusu değil. İsterseniz hastalığı geçirin, isterseniz aşı olun. Çeşitli yayınlarda bu konuya yönelik açıklamalar yapılıyor. Sinovac aşısının ortalama koruyuculuğu 4 ay kadar, mRNA aşılarının ise 6 ay civarında koruduğu söyleniyor. Hastalığı geçirdiğinizde ise 6 ay civarında korunmanız söz konusu. Bu süreler geçtikten sonra bağışıklık düşmekte ve bulaşa hazır hale gelmekteyiz. Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan hatırlatma aşılarını ister hastalığı aktif olarak geçirmiş olun, ister yapay olarak aşı olmuş olun bu duyurulara uymamız ve aşılarımızı yaptırmak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi