RİZE’DE BU YIL UMDUĞUNU BULAMADILAR

Rize 05.11.2020 - 11:47, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2539+ kez okundu.
 

RİZE’DE BU YIL UMDUĞUNU BULAMADILAR

Türkiye genlinde Mavi yemiş olarak bilinen, Doğu Karadeniz Bölgesinde ise Likapa olarak isimlendiren son yılların en gözde meyvelerinden olan Likapa yetiştiren aileler bu yıl geçmiş yıllardaki meyveyi elde etmediler. Bunda bu yıl bölgede çok farklı seyreden değişken iklimin neden olduğunu dile getirdiler. Rize’de asırlardır geçmişte yabanı bir bitki olarak daha çok yüksek iç kesimlerde dağlarda yetişen ve o yıllarda sağlığa faydaları çokta tespit edilemeyen ve yöre halkı tarafından tüketilen likapa olarak isimlendirilen Mavi meyvenin dünya genelinde insan sağlığına oldukça faydalı bir bitki olduğu tespit edilince yöre halkı tarafından fidanı elde edilerek yetiştirilmeye başlanan bir meyve oldu. Rize bölgesinde meyve olarak kividen sonra, en gözde bitki olarak yetiştirilmeye başlanan Likapa (Mavi yemiş) meyvesinde bu yıl bölgede havaların serin seyretmesi neticesinde seyrek taneli yetişen meyvenin yok sattığı ve hatta bulunamadığı görüldü. Likapa meyvesini yetiştirmek isteyen üreticiler, Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün bu konuda kendilerine yeterince yardımcı olmadıklarını dile getirdiler. Likapa Mavi yemiş nedir, nelere iyi geliyor? Mavi yemiş meyvesi gıda ve ilaç sektörleri gibi 14 farklı alanda kullanılıyor. Kan şekerini düzenler, İdrar yollarını temizler, Görme kaybına faydalı, Beyin sağlığını korur, Kalp hastalıklarından korur. Sindirim sistemini düzenler, Kanserden korur, Doğal antidepresandır, Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır. Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.

Türkiye genlinde Mavi yemiş olarak bilinen, Doğu Karadeniz Bölgesinde ise Likapa olarak isimlendiren son yılların en gözde meyvelerinden olan Likapa yetiştiren aileler bu yıl geçmiş yıllardaki meyveyi elde etmediler. Bunda bu yıl bölgede çok farklı seyreden değişken iklimin neden olduğunu dile getirdiler.


Rize’de asırlardır geçmişte yabanı bir bitki olarak daha çok yüksek iç kesimlerde dağlarda yetişen ve o yıllarda sağlığa faydaları çokta tespit edilemeyen ve yöre halkı tarafından tüketilen likapa olarak isimlendirilen Mavi meyvenin dünya genelinde insan sağlığına oldukça faydalı bir bitki olduğu tespit edilince yöre halkı tarafından fidanı elde edilerek yetiştirilmeye başlanan bir meyve oldu.


Rize bölgesinde meyve olarak kividen sonra, en gözde bitki olarak yetiştirilmeye başlanan Likapa (Mavi yemiş) meyvesinde bu yıl bölgede havaların serin seyretmesi neticesinde seyrek taneli yetişen meyvenin yok sattığı ve hatta bulunamadığı görüldü. Likapa meyvesini yetiştirmek isteyen üreticiler, Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün bu konuda kendilerine yeterince yardımcı olmadıklarını dile getirdiler. Likapa Mavi yemiş nedir, nelere iyi geliyor? Mavi yemiş meyvesi gıda ve ilaç sektörleri gibi 14 farklı alanda kullanılıyor. Kan şekerini düzenler, İdrar yollarını temizler, Görme kaybına faydalı, Beyin sağlığını korur, Kalp hastalıklarından korur. Sindirim sistemini düzenler, Kanserden korur, Doğal antidepresandır, Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır. Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi