RİZE'DE TARİHİ AHŞAP CAMİ TEHLİKEDE

02.12.2021 - 13:59, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2170+ kez okundu.
 

RİZE'DE TARİHİ AHŞAP CAMİ TEHLİKEDE

1849 yılında yapılan Rize İkizdere Şimşirli Köyündeki Ahşap Tarihi Cami zemin taş duvarında meydana gelen çatlaklar nedeniyle her an yıkılma tehlikesi yaşıyor.        Tarihi ahşap caminin duvarında meydana gelen çatlaklar dolayısıyla yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Şimşirli Köyü sakinleri  ‘’köyümüzdeki tarihi ahşap caminin alt kısmındaki taş duvarda çatlaklar oluşturuyor. Bu durumun daha tehlikeli bir hal almadan yetkililer tarafından onarımı yapılmalıdır.1849 yılında 5 yılda tamamlanan cami arazinin fiziki şartına uydurularak kısmı taş duvar üzerine tamamen ahşaptan yapılarak oturtulmuş. Köy Tüzel kişiliğine kaydı bulunan camimiz 172 yaşıyla tarihi eserdir. Bugüne kadar bütün bakımlarını köylüler olarak yaptık. Tamamen ahşap olduğu için yangın korkumuz var. Çıkabilecek bir yangında heba olmasını istemiyoruz’ dediler.            Kâgir yapım sistem ile inşa edilen ve eğimli arazide konumlanan yapı iki katlıdır. Alt katı kesme taştan, üst katı ise ahşap malzemeden inşa edilmiştir. Çatısı kırma çatıdır ve çatısı kiremit kaplıdır. Çatı saçağı geniştir ve döşemesi yoktur. Cami kare planlı ana mekândan ve kuzeyinde yer alan son cemaat yerinden oluşmaktadır. Etrafı açık olan son cemaat yeri 6 sütun tarafından taşınmaktadır. Çift kanatlı ahşap giriş kapısı at nalı şeklindedir. Kapının etrafında lale motifleri var. Kapı üzerinde yer alan kitabesine göre Hicri 1265 (Miladi 1849) yılında inşa edilmiştir. Ahşap cami Ömer ve Ahmet Usta isimli iki usta tarafından yapılmıştır.      U planlı kadınlar mahfiline ana mekândan ahşap merdiven ile ulaşılmaktadır. Mahfil kısmı dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfilinin ortasında köşk kısmı bulunmaktadır. Kadınlar mahfili Tamamen ahşaptan yapılan mihrabın etrafı bordürlüdür ve bordür bitkisel motiflerle süslenmiştir. Mihrabın yan yüzlerinde bulunan ağaç dalı motifi mahfil korkuluklarında da görülmektedir. Ahşap minberi de bitkisel motiflerle süslenmiştir. Tavan göbeğinde el işçiliği ile yapılmış zengin süsleme bulunmaktadır. Kestane ağacından yapılan süslemeler her açıdan dikkat çekicidir. Mihrap alınlığında Hicri 1270 (Miladi 1854) tarihi okunmaktadır. Bazı araştırmacılar, bunun cami süslemelerinin 5 yıl kadar sürdüğüne işaret ettiğini ileri sürmüşlerdir. Bunca zamanda yalnız vaaz kürsüsü değiştirilmiş.       Konu hakkında yetkililerin söylediği Roleve restorasyon çalışması için son aşamaya gelindiği. Burada Proje hazırlanıyor. Aralık ayında kurula yetiştirilecek ve sonra ihalesi yapılacak şeklinde.      

1849 yılında yapılan Rize İkizdere Şimşirli Köyündeki Ahşap Tarihi Cami zemin taş duvarında meydana gelen çatlaklar nedeniyle her an yıkılma tehlikesi yaşıyor.

      
Tarihi ahşap caminin duvarında meydana gelen çatlaklar dolayısıyla yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Şimşirli Köyü sakinleri  ‘’köyümüzdeki tarihi ahşap caminin alt kısmındaki taş duvarda çatlaklar oluşturuyor. Bu durumun daha tehlikeli bir hal almadan yetkililer tarafından onarımı yapılmalıdır.1849 yılında 5 yılda tamamlanan cami arazinin fiziki şartına uydurularak kısmı taş duvar üzerine tamamen ahşaptan yapılarak oturtulmuş. Köy Tüzel kişiliğine kaydı bulunan camimiz 172 yaşıyla tarihi eserdir. Bugüne kadar bütün bakımlarını köylüler olarak yaptık. Tamamen ahşap olduğu için yangın korkumuz var. Çıkabilecek bir yangında heba olmasını istemiyoruz’ dediler.

          
Kâgir yapım sistem ile inşa edilen ve eğimli arazide konumlanan yapı iki katlıdır. Alt katı kesme taştan, üst katı ise ahşap malzemeden inşa edilmiştir. Çatısı kırma çatıdır ve çatısı kiremit kaplıdır. Çatı saçağı geniştir ve döşemesi yoktur. Cami kare planlı ana mekândan ve kuzeyinde yer alan son cemaat yerinden oluşmaktadır. Etrafı açık olan son cemaat yeri 6 sütun tarafından taşınmaktadır. Çift kanatlı ahşap giriş kapısı at nalı şeklindedir. Kapının etrafında lale motifleri var. Kapı üzerinde yer alan kitabesine göre Hicri 1265 (Miladi 1849) yılında inşa edilmiştir. Ahşap cami Ömer ve Ahmet Usta isimli iki usta tarafından yapılmıştır.

   
 U planlı kadınlar mahfiline ana mekândan ahşap merdiven ile ulaşılmaktadır. Mahfil kısmı dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfilinin ortasında köşk kısmı bulunmaktadır. Kadınlar mahfili Tamamen ahşaptan yapılan mihrabın etrafı bordürlüdür ve bordür bitkisel motiflerle süslenmiştir. Mihrabın yan yüzlerinde bulunan ağaç dalı motifi mahfil korkuluklarında da görülmektedir. Ahşap minberi de bitkisel motiflerle süslenmiştir. Tavan göbeğinde el işçiliği ile yapılmış zengin süsleme bulunmaktadır. Kestane ağacından yapılan süslemeler her açıdan dikkat çekicidir. Mihrap alınlığında Hicri 1270 (Miladi 1854) tarihi okunmaktadır. Bazı araştırmacılar, bunun cami süslemelerinin 5 yıl kadar sürdüğüne işaret ettiğini ileri sürmüşlerdir. Bunca zamanda yalnız vaaz kürsüsü değiştirilmiş.

     
Konu hakkında yetkililerin söylediği Roleve restorasyon çalışması için son aşamaya gelindiği. Burada Proje hazırlanıyor. Aralık ayında kurula yetiştirilecek ve sonra ihalesi yapılacak şeklinde.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi