RİZE'DE YAPI DENETİM ŞİRKETİNE CEZA YAĞDI

Rize 18.10.2021 - 17:54, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 3154+ kez okundu.
 

RİZE'DE YAPI DENETİM ŞİRKETİNE CEZA YAĞDI

RİZE  ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ AF ETMEDİ PROJEYE VE İMARA AYKIRI İNŞAATA GÖZ YUMAN   YAPI DENETİM ŞİRKETİNE 42 BİN LİRA CEZA   Rize Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, denetleme görevini yerine getirmeyen Yapı Denetim Şirketini, yapılan inceleme sonucunda para cezasıyla cezalandırdı. Arsa sahiplerince Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne şikayet yapılınca sözleşmesini tek taraflı olarak fesh eden Yapı denetim şirketi ceza almaktan kurtulamadı.             Denetimini üstlendiği inşaatın, müteahhit tarafından ruhsat eki projeye ve imar yasasına aykırı imalatların yapılmasına göz yuman K.Y.D. Şirketi hakkında, arsa sahiplerinin şikayeti üzerine  Çevre  ve Şehircilik Müdürlüğünce inceleme yapılarak yapı denetim şirketi  hatalı bulunup 42 bin lira idari para cezası kararı alındı.             Konuyla ilgili olarak arsa sahiplerine yazılı açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Rize İl Müdürü Ali Serkan Yavaş, alınan kararın yapı denetim şirketine tebliğ edildiğini ifade ederek “ Arsa sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda  müdürlüğümüz teknik personellerince yapı ile ilgili, yerinde, dosyasında ve ilgi yazışmalarla ön tespit ve sonrasında teknik inceleme  raporu hazırlanarak İl Yapı Denetim komisyonuna sunuldu. Komisyon 31.08.2021 tarihli 3 nolu kararıyla Yapı denetim şirketine ruhsat eki  projelere  aykırı imalatlar ve  ruhsatta vize ile ilgili denetim eksikliğinden yapı denetim Kanunun 2. Maddesi  doğrultusunda idari para cezası kararı alınarak K.Y.D şirketine tebliğ edilmiştir.”             Öte yandan Yapı Denetleme kanununa göre görevini yapmayarak ceza uygulanan Yapı Denetim Şirketinin sözleşmesini fesh ettikten sonra havuz sisteminden yine aynı inşaatın yapı denetimini üstlenen  K.Y.D. Şirketi, ceza almasına neden olan hatalı imalatlar giderilmeden müteahhit firmanın proje dışı ve imar yasasına aykırı imalatlara devam etmesinde yine müdahale etmediğinden arsa sahipleri tarafından yeniden şikayet edileceği  belirtilerek “Bu nasıl yapı denetim kurumudur. Projeden anlamayan kişilere yapı denetim için nasıl belge veriliyor. Müteahhit firma, arsa sahibi olarak bizim kabul ettiğimiz ve belediye imar müdürlüğünce onaylan projeye aykırı inşaatta telafisi mümkün olmayan imalatlara devam etmekte. Sahte imzayla seviye tespit tutanağı hazırlayan ve belediye imar müdürlüğünde de onaylatıp parasını almayı bilen Yapı Denetim Kurumu yapılan hatalı imalatları müteahhide düzelttireceğine proje dışı yeni hatalı imalatlara devam edilmesine  müdahale etmemektedir. Para cezası inşaatta telafisi mümkün  olmayan projeye aykırı yanlışlıkları düzeltecek mi? Böyle firmaların yapı denetim ruhsatlarının iptal edilmesi gerekir. Bu konuda Belediye İmar Müdürlüğünün ve Çevre şehircilik müdürlüğünün daha hassas davranmalarını gerekeni yapmalarını bekliyoruz.”

RİZE  ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ AF ETMEDİ


PROJEYE VE İMARA AYKIRI İNŞAATA GÖZ YUMAN   YAPI DENETİM ŞİRKETİNE 42 BİN LİRA CEZA

 

Rize Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, denetleme görevini yerine getirmeyen Yapı Denetim Şirketini, yapılan inceleme sonucunda para cezasıyla cezalandırdı. Arsa sahiplerince Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne şikayet yapılınca sözleşmesini tek taraflı olarak fesh eden Yapı denetim şirketi ceza almaktan kurtulamadı.

           
Denetimini üstlendiği inşaatın, müteahhit tarafından ruhsat eki projeye ve imar yasasına aykırı imalatların yapılmasına göz yuman K.Y.D. Şirketi hakkında, arsa sahiplerinin şikayeti üzerine  Çevre  ve Şehircilik Müdürlüğünce inceleme yapılarak yapı denetim şirketi  hatalı bulunup 42 bin lira idari para cezası kararı alındı.

           
Konuyla ilgili olarak arsa sahiplerine yazılı açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Rize İl Müdürü Ali Serkan Yavaş, alınan kararın yapı denetim şirketine tebliğ edildiğini ifade ederek “ Arsa sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda  müdürlüğümüz teknik personellerince yapı ile ilgili, yerinde, dosyasında ve ilgi yazışmalarla ön tespit ve sonrasında teknik inceleme  raporu hazırlanarak İl Yapı Denetim komisyonuna sunuldu. Komisyon 31.08.2021 tarihli 3 nolu kararıyla Yapı denetim şirketine ruhsat eki  projelere  aykırı imalatlar ve  ruhsatta vize ile ilgili denetim eksikliğinden yapı denetim Kanunun 2. Maddesi  doğrultusunda idari para cezası kararı alınarak K.Y.D şirketine tebliğ edilmiştir.”

           
Öte yandan Yapı Denetleme kanununa göre görevini yapmayarak ceza uygulanan Yapı Denetim Şirketinin sözleşmesini fesh ettikten sonra havuz sisteminden yine aynı inşaatın yapı denetimini üstlenen  K.Y.D. Şirketi, ceza almasına neden olan hatalı imalatlar giderilmeden müteahhit firmanın proje dışı ve imar yasasına aykırı imalatlara devam etmesinde yine müdahale etmediğinden arsa sahipleri tarafından yeniden şikayet edileceği  belirtilerek “Bu nasıl yapı denetim kurumudur. Projeden anlamayan kişilere yapı denetim için nasıl belge veriliyor. Müteahhit firma, arsa sahibi olarak bizim kabul ettiğimiz ve belediye imar müdürlüğünce onaylan projeye aykırı inşaatta telafisi mümkün olmayan imalatlara devam etmekte. Sahte imzayla seviye tespit tutanağı hazırlayan ve belediye imar müdürlüğünde de onaylatıp parasını almayı bilen Yapı Denetim Kurumu yapılan hatalı imalatları müteahhide düzelttireceğine proje dışı yeni hatalı imalatlara devam edilmesine  müdahale etmemektedir. Para cezası inşaatta telafisi mümkün  olmayan projeye aykırı yanlışlıkları düzeltecek mi? Böyle firmaların yapı denetim ruhsatlarının iptal edilmesi gerekir. Bu konuda Belediye İmar Müdürlüğünün ve Çevre şehircilik müdürlüğünün daha hassas davranmalarını gerekeni yapmalarını bekliyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi