Rize'deki kamu zararı ilgililerden tahsil edilsin

Rize 29.12.2020 - 11:42, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2772+ kez okundu.
 

Rize'deki kamu zararı ilgililerden tahsil edilsin

  Binlerce işletmeden alınmayan "işyeri açma ve çalışma izni harcı" nedeniyle önemli miktarda kamu zararına yol açan Rize Belediyesi yine TBMM gündeminde. Konuyla ilgili olarak yazılı soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ruhsatsız işletmelere neden izin verildiğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu ve ortaya çıkan kamu zararının ilgililerden tahsil edilmesini istedi.   Rize'de belediye sınırları ve mücavir alanlarda bulunan 5 bin adet işyerinden 2 bin 429'unun işyeri açma ve çalışma izni olmaksızın faaliyet gösterdiği Sayıştay denetiminde ortaya çıktı.   Yasalara aykırı şekilde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren işletmelerin tüm işletmelerin yarısına yakınını oluşturduğu, bunun kamu zararına yol açmasının yanısıra halk sağlığını tehdit ettiği, Rize Belediyesi'nin eşitlik ve adalet temelinde hizmet vermekten uzaklaştığının göstergesi olduğu belirtildi.   Konuyu TBMM'nin gündemine getiren Mehmet Bekaroğlu, 2 bin 429 işletmeden ruhsat harcı almayarak milyonlarca liralık kamu zararına yol açan Rize Belediyesindeki sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istedi. Burada çok yönlü bir usulsüzlük ve kamu zararı ile halkın adalete olan güvenini sarsan bir durum olduğunu belirten Bekaroğlu, mali yükümlülüklerini yerine getiren işletmelerin haksız rekabetle karşı karşıya bırakıldığını ve ruhsatsız olduğu için denetlenmeyen işletmeler nedeniyle halk sağlığının tehlikeye düşürüldüğünü ifade ederek İçişleri Bakanı Soylu'ya şu soruları yöneltti:   1. Rize Belediyesi sınırları veya mücavir alanlar içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunan işletmelere neden izin verilmektedir? 2. Ruhsatsız işletmelerin ruhsatlandırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?  3. İşyeri açma izni harcı alınmadığı için Rize Belediyesi ne kadar gelir kaybına uğramıştır? Bu gelir kayıpları hangi kaynaklardan karşılanmaktadır? 4. Ruhsatsız işletmelerin faaliyetine göz yumarak kamu zararının oluşmasına neden olan sorumlulardan kamu zararının tahsili için gerekli tespit ve ödetme çalışmalarını başlatmayı düşünüyor musunuz? 5. Halkın Rize Belediyesinin hakkaniyet temelinde hizmet verdiğine dair güvenini zedeleyici nitelikteki bu durumun sorumluları hakkında soruşturma açacak mısınız?  
 
Binlerce işletmeden alınmayan "işyeri açma ve çalışma izni harcı" nedeniyle önemli miktarda kamu zararına yol açan Rize Belediyesi yine TBMM gündeminde. Konuyla ilgili olarak yazılı soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ruhsatsız işletmelere neden izin verildiğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu ve ortaya çıkan kamu zararının ilgililerden tahsil edilmesini istedi.
 
Rize'de belediye sınırları ve mücavir alanlarda bulunan 5 bin adet işyerinden 2 bin 429'unun işyeri açma ve çalışma izni olmaksızın faaliyet gösterdiği Sayıştay denetiminde ortaya çıktı.
 
Yasalara aykırı şekilde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren işletmelerin tüm işletmelerin yarısına yakınını oluşturduğu, bunun kamu zararına yol açmasının yanısıra halk sağlığını tehdit ettiği, Rize Belediyesi'nin eşitlik ve adalet temelinde hizmet vermekten uzaklaştığının göstergesi olduğu belirtildi.
 
Konuyu TBMM'nin gündemine getiren Mehmet Bekaroğlu, 2 bin 429 işletmeden ruhsat harcı almayarak milyonlarca liralık kamu zararına yol açan Rize Belediyesindeki sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istedi. Burada çok yönlü bir usulsüzlük ve kamu zararı ile halkın adalete olan güvenini sarsan bir durum olduğunu belirten Bekaroğlu, mali yükümlülüklerini yerine getiren işletmelerin haksız rekabetle karşı karşıya bırakıldığını ve ruhsatsız olduğu için denetlenmeyen işletmeler nedeniyle halk sağlığının tehlikeye düşürüldüğünü ifade ederek İçişleri Bakanı Soylu'ya şu soruları yöneltti:
 
1. Rize Belediyesi sınırları veya mücavir alanlar içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunan işletmelere neden izin verilmektedir?

2. Ruhsatsız işletmelerin ruhsatlandırılması için bir girişiminiz olacak mıdır? 

3. İşyeri açma izni harcı alınmadığı için Rize Belediyesi ne kadar gelir kaybına uğramıştır? Bu gelir kayıpları hangi kaynaklardan karşılanmaktadır?

4. Ruhsatsız işletmelerin faaliyetine göz yumarak kamu zararının oluşmasına neden olan sorumlulardan kamu zararının tahsili için gerekli tespit ve ödetme çalışmalarını başlatmayı düşünüyor musunuz?

5. Halkın Rize Belediyesinin hakkaniyet temelinde hizmet verdiğine dair güvenini zedeleyici nitelikteki bu durumun sorumluları hakkında soruşturma açacak mısınız?
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi