RİZE'DEN CİMER'E ŞİKAYET ETTİLER.

Rize 04.11.2020 - 18:44, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2816+ kez okundu.
 

RİZE'DEN CİMER'E ŞİKAYET ETTİLER.

R,ze İkizdere İşkencedere Yeşil Vadisinde yapılmak istenen Taşocağına tepki gösteren İkizdereliler, Dernekler Federasyonu aracılığı ile CİMER’e Taş Ocağı olmaması için başvuruda bulundu.    İkizdere Dernekler Federasyonunun şikâyet dilekçesinde şöyle denildi;             RİZE İKİZDERE İSKENCİDERE VADİSİNİN TAŞ OCAĞI YAPILMASIN      Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi'nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması çalışmalar yapıyor.     Rize İli, İkizdere İlçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı olur’u ile kısmen “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı " ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir.     Buna rağmen ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI TRABZON 11. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Şimşirli köyü ve Cevizli köyü, Gürdere köyü arasında ki İskencedere vadisi için yeni ruhsatlar verilmiştir.     Geçen sene ruhsat izni alan müteahhit firmaya açtığımız yürütmeyi durdurma davasını kazanmamıza rağmen bu sefer Ulaştırma bakanlığı tarafından ruhsat başvurusu yapılmış ve İskencidere vadisi için ruhsat alınmıştır. Daha önce yapılan başvuruda yıllık 100.000 Ton çıkarılacak taş bu ruhsatta yıllık 15.724.800 ton/yıl çıkarılmıştır. Bu bölgede yaşayan köylüleri direk ilgilendiren ve geçim kaynakları tamamen ortadan kaldıracak bu girişimler hiçbir şekilde bölgedeki köylülere danışılmadan yapılıyor. İkizdere vadisi taş ocaklarına kurban edilemez.       Dünyada sayılı vadiler arasında sayılan İkizdere vadisinin kollarından olan İskencidere vadisi essiz bitki örtüsüne sahiptir. Vadide bulunan orman sayısız yabani hayata ev sahipliği yapılmaktadır. " Deli Bal" olarakta bilinen ve vadinin önemli geçim kaynaklarından olan bu ürün, vadide doğal yöntemlerle Gürdere köylüleri tarafından üretilmekte ve temel geçim kaynaklarındandır. Taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan bir tanesi de köylülerin en öneli geçim kaynağı olan Çay bahçeleridir. Yine vadi de bulunan çay bahçeleri ile köylülerin önemli geçim kaynaklarındandır. Taş ocağı nedeni ile bu yaşam aracını kaybedeceklerdir.      Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de, yapılması planlanan Taş ocakları ile yerüstü ve yeraltı su kaynakları yok edilecektir. HES Tünelleri açılmasıyla susuz kalan köyler ortadadır. Bu su kaynakları iki köyün ortak kullandıkları kaynaklar olup bu durumda İskencedere vadisinde bulunan iki köy Cevizli ve Gürdere köylülerimiz su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır’denildi

R,ze İkizdere İşkencedere Yeşil Vadisinde yapılmak istenen Taşocağına tepki gösteren İkizdereliler, Dernekler Federasyonu aracılığı ile CİMER’e Taş Ocağı olmaması için başvuruda bulundu.

  
İkizdere Dernekler Federasyonunun şikâyet dilekçesinde şöyle denildi;     

      
RİZE İKİZDERE İSKENCİDERE VADİSİNİN TAŞ OCAĞI YAPILMASIN

    
Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi'nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması çalışmalar yapıyor.

   
Rize İli, İkizdere İlçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı olur’u ile kısmen “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı " ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir.

   
Buna rağmen ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI TRABZON 11. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Şimşirli köyü ve Cevizli köyü, Gürdere köyü arasında ki İskencedere vadisi için yeni ruhsatlar verilmiştir.

   
Geçen sene ruhsat izni alan müteahhit firmaya açtığımız yürütmeyi durdurma davasını kazanmamıza rağmen bu sefer Ulaştırma bakanlığı tarafından ruhsat başvurusu yapılmış ve İskencidere vadisi için ruhsat alınmıştır. Daha önce yapılan başvuruda yıllık 100.000 Ton çıkarılacak taş bu ruhsatta yıllık 15.724.800 ton/yıl çıkarılmıştır. Bu bölgede yaşayan köylüleri direk ilgilendiren ve geçim kaynakları tamamen ortadan kaldıracak bu girişimler hiçbir şekilde bölgedeki köylülere danışılmadan yapılıyor. İkizdere vadisi taş ocaklarına kurban edilemez.

     
Dünyada sayılı vadiler arasında sayılan İkizdere vadisinin kollarından olan İskencidere vadisi essiz bitki örtüsüne sahiptir. Vadide bulunan orman sayısız yabani hayata ev sahipliği yapılmaktadır. " Deli Bal" olarakta bilinen ve vadinin önemli geçim kaynaklarından olan bu ürün, vadide doğal yöntemlerle Gürdere köylüleri tarafından üretilmekte ve temel geçim kaynaklarındandır. Taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan bir tanesi de köylülerin en öneli geçim kaynağı olan Çay bahçeleridir. Yine vadi de bulunan çay bahçeleri ile köylülerin önemli geçim kaynaklarındandır. Taş ocağı nedeni ile bu yaşam aracını kaybedeceklerdir.

    
Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de, yapılması planlanan Taş ocakları ile yerüstü ve yeraltı su kaynakları yok edilecektir. HES Tünelleri açılmasıyla susuz kalan köyler ortadadır. Bu su kaynakları iki köyün ortak kullandıkları kaynaklar olup bu durumda İskencedere vadisinde bulunan iki köy Cevizli ve Gürdere köylülerimiz su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır’denildi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi