RİZELİ ÇAYINA SAHİP ÇIKMIYOR.!

Rize 20.02.2021 - 10:21, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2969+ kez okundu.
 

RİZELİ ÇAYINA SAHİP ÇIKMIYOR.!

Gübre Neden Yüzde 30 Pahalı Anlayamıyorum diyen Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç “RİZE’Lİ ÇAYINA SAHİP ÇIKMIYOR” Tırımda Gübreleme dönemi yaklaşırken, gübre fiyatlarında artış üreticileri de tedirgin etmeye başladı. 2021 yılı yaş çay kampanyası öncesi çay bahçelerinde kullanılacak olan gübrenin fiyatının yüzde 30 artmasına çay üreticileri tepki gösterdi. “MİLLETİN AKLIYLA DALGA GEÇMESİNLER” Geçen yıl gübre fiyatlarında ki artışın nedeni olarak dolar gösteriliyordu şimdi dolar kuru bugün daha düşük neden gübreye 30 zam yapılıyor diye soran çay üreticisi DP Çayeli ilçe başkanı Ramazan Sarıoğlu ; “birileri çıkıp bunun ne demek olduğunu 210 bin çay üreticisine anlatmalıdır. Milletin aklıyla kimsenin dalga geçmeye hakkı yoktur” dedi. “DOLAR DÜŞTÜ PEKİ BU ZAM NEDEN” Onlarca çay üreticisi sosyal medya hesaplarından gübreye yapılan zamma tepki gösterirken Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç, çay üreticilerinin haklı olarak tepki gösterdiğini ancak, Rizelilerin fındık üreticileri gibi çayına sahip çıkmadığından yakındı. Nevzat Paliç; “Dolar yükseliyor gübre o nedenle her yıl pahalı satılıyor anlayışı artık gerçekçi değil. Madem fiyat dolara endeksli belirleniyor o zaman geçen yıla oranla doların kuru bugün daha düşük peki gübreye neden yüzde otuz gibi büyük bir artış var? Bunun açıklanması lazım. Rizeli Çay üreticisi çayına fındık gibi sahip çıkmıyor bu büyük bir eksikliktir. “HÜKÜMETİN GÜBREYE VERDİĞİ DESTEK DOSYA MASRAFALARINA GİDİYOR” Yıllardır söyledik çayda yüzde 18 olan KDV’ yi düşürdük ancak ne hikmetse gübre fiyatı yine yükseldi. Bu sezon doların kuru düştü yine gübrede yüzde 30 zam var. Bu nasıl oluyor bunu anlamakta zorlanıyorum. Hükümet gübreye desteği alan bazlı veriyor. Bizde her ailenin 3-4 dönüm çaylığı var. Verilen desteğin çoğu dosya parası, kırtasiye diye gidiyor. Destekler alan bazlı verilmemesi gerekiyor bu durumda üreticinin destekten gerçek anlamda yararlanması mümkün değildir. “RİZE’Lİ ÇAY ÜRETCİSİSİ ÇAYINA SAHİP ÇIKMIYOR” Fındıkta sorun yaşandığında Fındık üreticisinin tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdığını ifade eden Rize Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç, “ Maalesef Rizeli çayına fındık üreticisi gibi sahip çıkmıyor. Bu nedenle her yıl gübre fiyatını çok daha fazla zamlı olarak kullanıyor. “GÜBRETAŞ DEVLET FABRİKASIDIR İNDİRİME GİDEBİLİR” Kooperatifler gübre anlaşmalarını ocak ayında yaptığını soyluyor. Oysa Gübretaş devlet fabrikasıdır. Gübretaş isterse dolar kuruna paralel gübrede indirime gidebilir. Bunu da yapmıyorlar. Olan çay üreticisine oluyor, her alanda çay üreticisi perişan oluyor, bu fiyatlarda gübre alıp çay üreticisi çay bahçesini nasıl gübreleyecek bunu düşünen yok” Dedi Geçen yıl Tarım kredi kooperatifleri 1 ton gübreyi 2100 TL’den satarken bugün bu fiyatın, 2700- 3000 bin TL arası piyasada satılmaya başlandığı öğrenildi.

Gübre Neden Yüzde 30 Pahalı Anlayamıyorum diyen Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç


“RİZE’Lİ ÇAYINA SAHİP ÇIKMIYOR”


Tırımda Gübreleme dönemi yaklaşırken, gübre fiyatlarında artış üreticileri de tedirgin etmeye başladı.


2021 yılı yaş çay kampanyası öncesi çay bahçelerinde kullanılacak olan gübrenin fiyatının yüzde 30 artmasına çay üreticileri tepki gösterdi.


“MİLLETİN AKLIYLA DALGA GEÇMESİNLER”


Geçen yıl gübre fiyatlarında ki artışın nedeni olarak dolar gösteriliyordu şimdi dolar kuru bugün daha düşük neden gübreye 30 zam yapılıyor diye soran çay üreticisi DP Çayeli ilçe başkanı Ramazan Sarıoğlu ; “birileri çıkıp bunun ne demek olduğunu 210 bin çay üreticisine anlatmalıdır. Milletin aklıyla kimsenin dalga geçmeye hakkı yoktur” dedi.


“DOLAR DÜŞTÜ PEKİ BU ZAM NEDEN”


Onlarca çay üreticisi sosyal medya hesaplarından gübreye yapılan zamma tepki gösterirken Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç, çay üreticilerinin haklı olarak tepki gösterdiğini ancak, Rizelilerin fındık üreticileri gibi çayına sahip çıkmadığından yakındı.


Nevzat Paliç; “Dolar yükseliyor gübre o nedenle her yıl pahalı satılıyor anlayışı artık gerçekçi değil. Madem fiyat dolara endeksli belirleniyor o zaman geçen yıla oranla doların kuru bugün daha düşük peki gübreye neden yüzde otuz gibi büyük bir artış var? Bunun açıklanması lazım. Rizeli Çay üreticisi çayına fındık gibi sahip çıkmıyor bu büyük bir eksikliktir.


“HÜKÜMETİN GÜBREYE VERDİĞİ DESTEK DOSYA MASRAFALARINA GİDİYOR”


Yıllardır söyledik çayda yüzde 18 olan KDV’ yi düşürdük ancak ne hikmetse gübre fiyatı yine yükseldi. Bu sezon doların kuru düştü yine gübrede yüzde 30 zam var. Bu nasıl oluyor bunu anlamakta zorlanıyorum.
Hükümet gübreye desteği alan bazlı veriyor. Bizde her ailenin 3-4 dönüm çaylığı var. Verilen desteğin çoğu dosya parası, kırtasiye diye gidiyor. Destekler alan bazlı verilmemesi gerekiyor bu durumda üreticinin destekten gerçek anlamda yararlanması mümkün değildir.


“RİZE’Lİ ÇAY ÜRETCİSİSİ ÇAYINA SAHİP ÇIKMIYOR”


Fındıkta sorun yaşandığında Fındık üreticisinin tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdığını ifade eden Rize Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç, “ Maalesef Rizeli çayına fındık üreticisi gibi sahip çıkmıyor. Bu nedenle her yıl gübre fiyatını çok daha fazla zamlı olarak kullanıyor.


“GÜBRETAŞ DEVLET FABRİKASIDIR İNDİRİME GİDEBİLİR”


Kooperatifler gübre anlaşmalarını ocak ayında yaptığını soyluyor. Oysa Gübretaş devlet fabrikasıdır. Gübretaş isterse dolar kuruna paralel gübrede indirime gidebilir. Bunu da yapmıyorlar. Olan çay üreticisine oluyor, her alanda çay üreticisi perişan oluyor, bu fiyatlarda gübre alıp çay üreticisi çay bahçesini nasıl gübreleyecek bunu düşünen yok” Dedi


Geçen yıl Tarım kredi kooperatifleri 1 ton gübreyi 2100 TL’den satarken bugün bu fiyatın, 2700- 3000 bin TL arası piyasada satılmaya başlandığı öğrenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi