RİZELİ DAĞCILAR NİĞDE-HASANDAĞINA TIRMANDI

Spor 29.09.2020 - 09:25, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1723+ kez okundu.
 

RİZELİ DAĞCILAR NİĞDE-HASANDAĞINA TIRMANDI

İkizdere Dağcılık ve Kayak İhtisas Spor Kulübü Niğde Hasan Dağı 3253 metreye bayrağı dikti.       Rize/İkizdere Dağcılık ve Kayak İhtisas Spor Kulübü Başkanı Cemal Baş Niğde Hasan Dağına yaptıkları tırmanış hakkında bir açıklamada bulundu. Dağcı Cemal Baş açıklamaınıda’27 Eylül 2020 Tarihinde arkadaşlarım Recep Kulaber ve Erdal Vuori ile beraber Aksaray Niğde sınırında 3253 metre yükseklikteki Hasan Dağına tırmandık. Farklı bir rotadan yaptığımız tırmanışın bir amacı da volkanik bir dağ olan Hasan Dağından gaz ve su buharı çıkışlarını gözlemlemekti ve gözlemledik. Daha sonra Aladağlarda da tırmanışımız olacak.                                     Hasan Dağı nerede     Büyük Hasan Dağı ve Küçük Hasan Dağı şeklinde iki büyük krateri olan Hasan Dağları, tam olarak Aksaray ve Niğde arasında yer almaktadır. Tahminen M.Ö 7000 yıllarında son patlamasını gerçekleştirmiş olan Hasan Dağı, artık etkisini yitirmiş bir volkanik dağdır. 1750. metreye çıkana kadar meşe ormanlarıyla örülü olan bu dağın etrafında, uzun yıllardır Yörükler ve farklı Türk boyları yaşamakta. İç Anadolu bölgesi dağları içerisinde, yükseklik bakımından, 2. sırada bulunmaktadır. (İlki Erciyes dağıdır.) Hasan Dağı eteklerinde, Nora Antik Kenti bulunur. Antik bir Roma şehridir. Özellikle, dağcıların ilgisini çekmekte olan Hasan Dağı, 3268 metrelik yüksekliği ile İç Anadolu dağlarının zirvesi en yüksek 2. dağı olma özelliği taşır. Dağa tırmanış için gelen misafirler öncelikle Helvadere kasabasına ulaşıp, sonrasında farklı noktalarda kamp kurarak değişik parkurlardan zirve tırmanışı yapabilirler. Tırmanış yaparken karşılaşılacak olan Süt Kilisesi, oldukça ilgi çekicidir. Dağın zirvelerine yaklaştıkça, göreceğiniz Erciyes, Ekecik dağları ve Tuz gölü, macera severleri muhteşem bir görsel şölene davet eder.  

İkizdere Dağcılık ve Kayak İhtisas Spor Kulübü Niğde Hasan Dağı 3253 metreye bayrağı dikti.

     
Rize/İkizdere Dağcılık ve Kayak İhtisas Spor Kulübü Başkanı Cemal Baş Niğde Hasan Dağına yaptıkları tırmanış hakkında bir açıklamada bulundu. Dağcı Cemal Baş açıklamaınıda’27 Eylül 2020 Tarihinde arkadaşlarım Recep Kulaber ve Erdal Vuori ile beraber Aksaray Niğde sınırında 3253 metre yükseklikteki Hasan Dağına tırmandık. Farklı bir rotadan yaptığımız tırmanışın bir amacı da volkanik bir dağ olan Hasan Dağından gaz ve su buharı çıkışlarını gözlemlemekti ve gözlemledik. Daha sonra Aladağlarda da tırmanışımız olacak.

                                   
Hasan Dağı nerede

   
Büyük Hasan Dağı ve Küçük Hasan Dağı şeklinde iki büyük krateri olan Hasan Dağları, tam olarak Aksaray ve Niğde arasında yer almaktadır. Tahminen M.Ö 7000 yıllarında son patlamasını gerçekleştirmiş olan Hasan Dağı, artık etkisini yitirmiş bir volkanik dağdır. 1750. metreye çıkana kadar meşe ormanlarıyla örülü olan bu dağın etrafında, uzun yıllardır Yörükler ve farklı Türk boyları yaşamakta. İç Anadolu bölgesi dağları içerisinde, yükseklik bakımından, 2. sırada bulunmaktadır. (İlki Erciyes dağıdır.) Hasan Dağı eteklerinde, Nora Antik Kenti bulunur. Antik bir Roma şehridir. Özellikle, dağcıların ilgisini çekmekte olan Hasan Dağı, 3268 metrelik yüksekliği ile İç Anadolu dağlarının zirvesi en yüksek 2. dağı olma özelliği taşır. Dağa tırmanış için gelen misafirler öncelikle Helvadere kasabasına ulaşıp, sonrasında farklı noktalarda kamp kurarak değişik parkurlardan zirve tırmanışı yapabilirler. Tırmanış yaparken karşılaşılacak olan Süt Kilisesi, oldukça ilgi çekicidir. Dağın zirvelerine yaklaştıkça, göreceğiniz Erciyes, Ekecik dağları ve Tuz gölü, macera severleri muhteşem bir görsel şölene davet eder.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi