Trabzon'da, 'Pandemide virüs önde mi' söyleşisi

Trabzon 01.10.2021 - 09:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2249+ kez okundu.
 

Trabzon'da, 'Pandemide virüs önde mi' söyleşisi

TRABZON'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ile KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk, Bizim Neslin Uşakları (BNU) Derneği'nde 'Pandemide virüs bir adım önde mi?' konulu söyleşi düzenledi.  Trabzon'da BNU Derneği Trabzon evinde 'Pandemide virüs bir adım önde mi?' konulu söyleşi düzenlendi. KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ile KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk, dernek üyeleri ve katılımcılara dünyada etkisini sürdürmeye devam eden covid-19 salgınında yaşanan süreçler ile pandemiyle mücadele hakkında bilgi verdi. Soruları yanıtlayan uzmanlar, insanların aşılara karşı olumsuz yaklaşımını ve aşı karşıtlığını eleştirdi.   'SALGINDA BİREYSEL HAKTAN SÖZ EDİLEMEZ' Aşı karşıtlarının salgınla mücadeleyi sekteye uğrattığını söyleyen Prof. Dr. Faruk Aydın, "İnsanların bir kısmı aşılara karşı önyargılı olduğu için manipüle edilmeye ve yanlış bilgilere çok açıklar. Aşı karşıtları yanlış bilgiler yayarak insanlara ve toplum sağlığına büyük zarar verebiliyor. Aşı olmamak, maske takmamak bireysel bir hastalık değil ve bu salgında bireysel bir haktan söz edilemez. Aşı karşıtlarının gösteriler düzenlemesi uygunsuz bir davranış şeklidir. İnsanların ölümüne neden olacak bir salgın hastalıkta böyle bir hakkı doğru bulmuyorum. Salgınla mücadelede en büyük silahımız aşılardır ve bu savaşı kazanmak için herkesin aşı olması lazım" dedi.    'VİRÜS GÜCÜNÜ YİTİRİP ARAMIZDA DOLANACAK' Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk de, covid-19 virüsünün yapısıyla mutasyon geçirme süreçlerini ve virüsün kaynağıyla ilgili olasılıkları anlattı. Virüsün zaman içerisinde gücünün azalacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, "Virüsün kaynağının ne olduğu bugün bu pandemiyi değiştirmiyor. Pandemi bize bedensel, ruhsal sosyal ve ekonomik sorun çıkardı. Başımıza veya yakınımızın başına bu olay gelmeyince işin ciddiyetini anlamıyoruz. Aşı olmamış veya hastalığı geçirmemiş kişi sayısı küçük bir orana düşünce ancak maskeyi çıkaracak duruma geleceğiz. Virüs zamanla zayıflayıp mevsimsel grip gibi aramızda dolanacak. Hafif öksürüp belki göz sulanması veya ateşle bunu atlatacağız ama şu an buna hazır değiliz. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) aktarmasına göre, bizler 5 ila 10 yıl arasındaki dönemlerde yeni viral enfeksiyonlar ve virüslerle karşılaşacağız. Bu salgını bir an önce atlatıp yaşadıklarımızdan ders almalı ve gelecekte olabilecek yeni salgınlara karşı tedbirlerimizi erkenden geliştirmeliyiz" diye konuştu. 

TRABZON'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ile KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk, Bizim Neslin Uşakları (BNU) Derneği'nde 'Pandemide virüs bir adım önde mi?' konulu söyleşi düzenledi.  Trabzon'da BNU Derneği Trabzon evinde 'Pandemide virüs bir adım önde mi?' konulu söyleşi düzenlendi. KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ile KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk, dernek üyeleri ve katılımcılara dünyada etkisini sürdürmeye devam eden covid-19 salgınında yaşanan süreçler ile pandemiyle mücadele hakkında bilgi verdi. Soruları yanıtlayan uzmanlar, insanların aşılara karşı olumsuz yaklaşımını ve aşı karşıtlığını eleştirdi.

 

'SALGINDA BİREYSEL HAKTAN SÖZ EDİLEMEZ' Aşı karşıtlarının salgınla mücadeleyi sekteye uğrattığını söyleyen Prof. Dr. Faruk Aydın, "İnsanların bir kısmı aşılara karşı önyargılı olduğu için manipüle edilmeye ve yanlış bilgilere çok açıklar. Aşı karşıtları yanlış bilgiler yayarak insanlara ve toplum sağlığına büyük zarar verebiliyor. Aşı olmamak, maske takmamak bireysel bir hastalık değil ve bu salgında bireysel bir haktan söz edilemez. Aşı karşıtlarının gösteriler düzenlemesi uygunsuz bir davranış şeklidir. İnsanların ölümüne neden olacak bir salgın hastalıkta böyle bir hakkı doğru bulmuyorum. Salgınla mücadelede en büyük silahımız aşılardır ve bu savaşı kazanmak için herkesin aşı olması lazım" dedi. 

 

'VİRÜS GÜCÜNÜ YİTİRİP ARAMIZDA DOLANACAK' Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk de, covid-19 virüsünün yapısıyla mutasyon geçirme süreçlerini ve virüsün kaynağıyla ilgili olasılıkları anlattı. Virüsün zaman içerisinde gücünün azalacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, "Virüsün kaynağının ne olduğu bugün bu pandemiyi değiştirmiyor. Pandemi bize bedensel, ruhsal sosyal ve ekonomik sorun çıkardı. Başımıza veya yakınımızın başına bu olay gelmeyince işin ciddiyetini anlamıyoruz. Aşı olmamış veya hastalığı geçirmemiş kişi sayısı küçük bir orana düşünce ancak maskeyi çıkaracak duruma geleceğiz. Virüs zamanla zayıflayıp mevsimsel grip gibi aramızda dolanacak. Hafif öksürüp belki göz sulanması veya ateşle bunu atlatacağız ama şu an buna hazır değiliz. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) aktarmasına göre, bizler 5 ila 10 yıl arasındaki dönemlerde yeni viral enfeksiyonlar ve virüslerle karşılaşacağız. Bu salgını bir an önce atlatıp yaşadıklarımızdan ders almalı ve gelecekte olabilecek yeni salgınlara karşı tedbirlerimizi erkenden geliştirmeliyiz" diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi