YAŞ ÇAY ÜRETİCİSİNİN ACİL GÜBRE DESTEĞİNE İHTİYACI VAR

Rize 26.12.2021 - 12:18, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2476+ kez okundu.
 

YAŞ ÇAY ÜRETİCİSİNİN ACİL GÜBRE DESTEĞİNE İHTİYACI VAR

Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak AKP hükümetinin çayda sigorta uygulamasıyla ilgili tebligatını eleştirerek, çayın sigortaya değil gübreye ihtiyacı olduğunu kaydetti Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak, Tarım sigortalarında gelecek yıl kapsama alınacak riskler ve ürünler ile prim desteği oranları belirlendiğini kaydederek, “Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2022 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete' de yayımlandı. 1 Ocak 2022 itibarıyla yürürlüğe girecek karar kapsamında; Çay alanları dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, kara, hava, deniz taşıtının çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleri, sadece fidanlarda yaban domuzu zararı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortalan Havuzu tarafından teminat sağlanacak ‘mış’" dedi.   Bayrak açıklamasında, “Çayın tarım sigortasına değil gübre desteğine ihtiyacı var. Yağmurda karda fırtınadan etkilenmeyen bitki anca gübre verilmezse ürün alamazsın. Ben öncelikle müstahsil olarak sonrada siyasi bir partinin il başkanı olarak üreticimizin el emeğimi alin teri karşılığını almak gübre basta olmak üzere girdi maliyetlerinin kabul edilebilir seviyede olmasını isterim. Geçen sene tonu nu 2.500 ile 2700 ye aldığımız gübreyi 2022 yaş çay sezonunda üretici tonunu kaça alabilecek? Etrafta konuşulan ve bir hayli üreticiyi tedirgin eden ton başına telaffuz edilen rakamlarla gübre alınması mümkün değildir. Üretici bu rakamlarla gübre alırsa astarı yenini geçer ve vatandaş kar edemez duruma gelir. Geçim kaynağı çay olan vatandaşlarımızı muğlak bilgilerle kafasını karıştırmayın! Şimdi vatandaşın adına soruyorum;  Ak partili olan gübre taş yönetimi çay üreticisine 2022 yılında gübrenin tonunu kaç liraya verecek net cevap istiyoruz. Hemşerilerimin hakkı endişelerini gayet iyi anlıyor ve konunun yakından takipçisi olacağımızı siz hemşerilerimin bilmesini isterim” dedi.

Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak AKP hükümetinin çayda sigorta uygulamasıyla ilgili tebligatını eleştirerek, çayın sigortaya değil gübreye ihtiyacı olduğunu kaydetti


Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak, Tarım sigortalarında gelecek yıl kapsama alınacak riskler ve ürünler ile prim desteği oranları belirlendiğini kaydederek, “Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2022 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete' de yayımlandı. 1 Ocak 2022 itibarıyla yürürlüğe girecek karar kapsamında; Çay alanları dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, kara, hava, deniz taşıtının çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleri, sadece fidanlarda yaban domuzu zararı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortalan Havuzu tarafından teminat sağlanacak ‘mış’" dedi.

 

Bayrak açıklamasında, “Çayın tarım sigortasına değil gübre desteğine ihtiyacı var. Yağmurda karda fırtınadan etkilenmeyen bitki anca gübre verilmezse ürün alamazsın. Ben öncelikle müstahsil olarak sonrada siyasi bir partinin il başkanı olarak üreticimizin el emeğimi alin teri karşılığını almak gübre basta olmak üzere girdi maliyetlerinin kabul edilebilir seviyede olmasını isterim. Geçen sene tonu nu 2.500 ile 2700 ye aldığımız gübreyi 2022 yaş çay sezonunda üretici tonunu kaça alabilecek? Etrafta konuşulan ve bir hayli üreticiyi tedirgin eden ton başına telaffuz edilen rakamlarla gübre alınması mümkün değildir. Üretici bu rakamlarla gübre alırsa astarı yenini geçer ve vatandaş kar edemez duruma gelir. Geçim kaynağı çay olan vatandaşlarımızı muğlak bilgilerle kafasını karıştırmayın! Şimdi vatandaşın adına soruyorum;  Ak partili olan gübre taş yönetimi çay üreticisine 2022 yılında gübrenin tonunu kaç liraya verecek net cevap istiyoruz. Hemşerilerimin hakkı endişelerini gayet iyi anlıyor ve konunun yakından takipçisi olacağımızı siz hemşerilerimin bilmesini isterim” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi